Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların enflasyondaki artışı gösteren veriyi fazla dikkate almaması ve dikkatlerini ABD hükümetinin haftasonu kapanmasını önlemeye yönelik gelişmelere çevirmesinin ardından, dolardaki düşüş ile birlikte dört ayın en yüksek seviyesine tırmandı.

Spot altın yüzde 0.3 yükselerek ons başına 1,342.05 dolar ile 8 Eylül'den bu yana en yüksek seviyesini görmesinin ardından Singapur saati ile 11:33'te 1,340.47 dolara geldi.

Metal geçen hafta da yükselerek üst üste beşinci haftayı da kazançla geçti ve Nisan ayından bu yana en uzun haftalık kazanç serisini gerçekleştirdi.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Cuma günü eurodaki güçlü yükselişlerin baskısı ile yüzde 0.9 düştükten sonra yüzde 0.2 daha düşerek Eylül ayından bu yana en düşük seviyesini gördü.

CMC Markets Asia Pacific baş piyasa stratejisti Michael McCarthy, "Bugünkü işlemlerde temel faktör muhtemelen, hem altın hem de sanayi metallerine güçlü destek veren zayıf dolar olacak," dedi.

ABD'de geçen hafta açıklanan enflasyon ve perakende satışlar verileri Fed'in faiz artırımlarına yönelik desteği güçlendirdi.

Singapur'da IG Asia stratejisti Jingyi Pan, ABD'nin enflasyon verilerini işaret ederek, "Piyasanın sürpriz verinin uzun vadeli para politikası değişikliklerini ne ölçüde etkileyebileceğini sorgulamaları ile birlikte, zayıf dolar trendi baskın konumda," dedi.

Pan, ABD hükümetinin kapanma olasılığının dolar ve altını etkileyebilecek diğer bir risk olayı olduğuna dikkat çekti.

Diğer değerli metallerden spot gümüş yüzde 0.7 yükselişle ons başına 17.3347 dolara kadar çıkarak 30 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Platin yüzde 0.3 yükselerek ons başına 997.14 dolar seviyesine çıktı ve dört ayın en yüksek seviyesine yaklaştı.

Palladyum, Cuma günü ons başına 1,128.68 dolar ile tarihinin en yüksek seviyesini gördükten sonra yüzde 0.3 düşerek 1,121.96 dolara geldi.