Advertisement

(Güncellendi)

ABD hisselerinin enflasyonun faizleri yukarı taşıyacağı endişeleriyle düşmesi sonrasında Japonya'da Nikkei 225 Endeksi, hisse senetlerinin Kasım 2016'dan beri en sert düşüşünü kaydetmesiyle birlikte düzeltmeye girdi.

Eleketronik ve kimyasal madde şirketleri Topix Endeksi'nde en sert düşüşü kaydederken, gösterge endeksin hacmi 30 günlük ortalamasının iki katının üzerindeydi.

ABD hisse senedi piyasalarında Pazartesi günkü “çılgın” satış S&P 500 Endeksi ve Dow Jones Endeksi'ni Ağustos 2011'den beri en sert düşüşüne taşıdı.

Tokyo'da Tokai Tokyo Research Institute Co. baş piyasa analisti Toshio Sumitani, "Hisse senedi piyasalarının bu yılın başında çok fazla yükselmesinin ardından yatırımcılar küresel ölçekte pozisyonlarının azaltıyor. Satış daha fazla satışı çekiyor. Japonya hisselerinde düzeltme büyük bir ihtimalle Mart sonuna doğru devam edecek." dedi.

SMBC Nikko Securities Inc. yatırım araştırması ve yatırımcı hizmetleri biriminden Toshihiko Matsuno, “Piyasa enflasyona ve ABD ekonomisine yönelik kötüleşme ihtimaline ilişkin endişeleri hızlı bir şekilde fiyatlıyor. Dünyanın en büyük ekonomisineyönelik endişeler, Japonya ekonomisini önemli şekilde etkileyebilir; bu Japonya hisseleri için son derece olumsuz.” dedi.

Topix Endeksi ve Nikkei 225 Endeksi, 23 Ocak'taki kapanış seviyesi olan 26 yılın zirvesinden yüzde 10 ekside bulunuyor.

Nikkei Volatilite Endeksi, yüzde 71 ile Mayıs 2013'ten beri en sert tırmanışını gerçekleştirdi. Satış dalgası küçük sermayeli şirketleri fazla etkiliyor.

Buna karşın bazı yatırımcılar, güçlü kar beklentilerini işaret ederek Japonya hisselerinin görünümüne ilişkin olumlu tavrını koruyor. Topix Endeksi'ndeki şirketlerin yaklaşık yüzde 62'si tahminlerin üzerinde kar açıkladı.

Topix Endeksi, Salı günü Tokyo'daki kapanışta yüzde 4.4 ekside 1,743.41 puan oldu.

Nikkei 225 Endeksi, yüzde 4.7 düşerek 21,61024 puandan kapattı ve Kasım 2016'dan beri en sert kaybını gerçekleştirdi.

Yen, Pazartesi günü yüzde 1 yükselmesinin ardından, dolar karşısında yüzde 0.1 artıda 108.94 seviyesinden işlem gördü.

(Güncellendi)