Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları bu hafta çifte destek aldı. Fiyatlar, ABD ile Çin arasında uzun zamandır beklenen ticaret savaşının nihayet çıkması sonrası gelen geleneksel güvenli liman alımları, Fed'in politika görünümünün korkulandan daha az şahin olması ile gelen yükselişin sürmesini sağladı.

Spot altın yüzde 0.8 yükselişle ons başına 1,339.16 dolara kadar çıkarak 7 Mart'tan bu yana en yüksek seviyesini görmesinin ardından Singapur saati ile 13:05'te 1,338.39 dolara geldi. Altın bu hafta yüzde 1.8 yükseldi ve 16 Şubat ile biten haftadan bu yana en sert haftalık çıkışını gerçekleştirmeye yöneldi. Altın Çarşamba günü, Fed'in sıkılaştırmanın hızının bu yıl artmayacağını işaret etmesinin ardından yüzde 1.6 yükseldi.

Altına yönelik yatırımcı ilgisi, ticaret savaşının küresel büyümeyi yavaşlatacağı endişelerini artırması ve buna bağlı olarak aralarında hisse senedi ve çelik gibi emtianın bulunduğu risk varlıklarının değer kaybetmesi ile birlikte hız kazanıyor. Cuma günü, ABD Başkanı Donald Trump'ın Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer'e Çin'den ithalata en az 50 milyar dolarlık ek gümrük vergisi koyma talimatı vermesinden birkaç saat sonra, Çin Ticaret Bakanlığı karşılıklı gümrük uygulayacağını duyurdu.

Australian Bullion Co. baş ekonomisti Jordan Eliseo, "Çoklu faktörlerin sarı metali desteklemesi ile birlikte, altın boğaları için iyi bir haftaydı," dedi ve "Sık sık olduğu üzere, altın, Fed'in beklenen faiz artırımı yapmasının ardından yükseldi. Öte yandan, gümrük vergilerine ilişkin sıkıntılı söylem ve risk varlıklarındaki keskin satışlar da güvenli liman talbine yardımcı oldu" şeklinde görüş bildirdi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi bu hafta yüzde 0.6 düşerken, ABD ve Asya'da hisse senedi piyasaları, gümrük vergilerinin getirildiğinin duyurulması ile birlikte sert düştü. Bazı yatırıcılar Fed'in 2018 yılında dört faiz artırımına gidebileceğine ilişkin endişe duymaya devam ederken, Fed'in yönlendirmesi, politika yapıcılarının halen 3 faiz artırımına gidileceğine ilişkin tahminlerini koruduğunu gösteriyor.

Altının yeniden ilgi odağı olduğuna ilişkin diğer bazı işaretler de var. Altın destekli exchange traded fonlarındaki altın varlıkları 2013 yılından bu yana en yüksek seviyesine çıkarken, Bloomberg'in anketine katılan traderlar ve analistlerin metalin görünümüne ilişkin yükseliş beklentileri yaklaşık iki ayın en yükseğine tırmandı.