Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

(18:00'de güncellendi)

Hisse senetleri, Çin Devlet Başkanı Xi Jinpin'in ABD ile olan "ticaret savaşı" gerilimini düşürmek amacıyla yaptığı açıklamalarla, tırmandı. Hazine tahvilleri dolarla geriledi.
ABD hisse senedi göstergelerinin tümü yüzde 1'den fazla yükseldi. Soğuk Savaş ve "sıfır toplam" düşünce tarzlarının artık yeri olmadığını söyledi ve serbest ticaret ve diyaloğun anlaşmazlıkları çözeceği görüşünü desteklediği konuşmasına dünya üzerideki endeksler tepki verdi. Stoxx Europe 600 Endeksi Sydney'den Hong Kong'a hisselerin yükselişini takip etti.
UniCredit SpA analisti yayımladığı notta, "Başkan Xi,yabancı yatırımcılar için piyasaya daha çok erişim sağlayarak, ticaret gerilimini düşürmek istiyor. Bugün makro takvim görece daha aydınlık. Bu nedenle küresel risk modu başlıca belirleyen olacak" açıklamasını yaptı.

Xi'nin yorumlarının Çin'de daha az mücadele yaklaşımının hakim olduğu görüşünü işaret ediyor gibi görünmesi ve ABD Başkanı Donald Trump'ın da daha uzlaşmacı bir tavır alması ile birlikte, traderlar, ticaret savaşına ilişkin son dönemde görülen korkuların abartılı olup olmadığına bakıyorlar. Bu durum, bir Fed yetkilisinin dünyanın en büyük iki ekonomisi olan ABD ve Çin arasındaki anlaşmazlığın kısa sürede sona ermeyeceğini söylemesine karşın, eş zamanlı küresel büyüme hikayesine olan güvenin tekrar gelmesine neden oldu.

Petrol ve metal yükseldi. Hazine tahvil getirileri, yen'le beraber kayıplarını genişletti. Altın, Mart ayı ABD toptan fiyatlarında beklentilerin üstünde artış gerçekleşmesiyle, kayıplarını telafi etti. Avrupa devlet tahvilleri düştü, euro yükseldi.
Öte yandan, siyasi endişeler arka planda etkilerini hissettiriyor. Teknoloji hisselerindeki yükselişlerin ABD hisselerinde Pazartesi günü yükselişe neden olmasına karşın, Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi, FBI'ın Trump'ın uzun süredi avukatlığını yapan şahsa baskın yapmasının ardından kazancının yaklaşık üçyte ikisini geri verdi.

Rusya varlıkları ise, ABD'den bu ülkeye yeni yaptırımların gelmesinin ardından dikkatleri çekmeye devam ediyor. Ruble düşüşünü sürdürdü ve Aralık 2016'dan bu yana en düşük seviyesine indi. Rus hisse senetleri de yükselişe geçmeden önce dalgalandı. Euro, Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Ewald Nowotny'un belirli şartlar altında yükselen faizlerle "bir problem olmayacağını" kaydettikten sonra, Avrupa tahvil getirileriyle yükseldi.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle:

*Facebook Inc. CEO'su Mark Zuckerberg Salı ve Çarşamba günü Kongre'de ifade verecek.

*ABD'de Çarşamba günü TÜFE verileri ve Fed toplantı tutanakları açıklanacak.

*JPMorgan Chase & Co. ve Citigroup Inc. Cuma günü ilk çeyrek karlarını açıklayacak.

Hisse Senetleri

*The S&P 500, New York saatiyle 10:02'de yüzde 1.1 yükseldi.

*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.5 yükseldi ve son bir ayın yüksek seviyesini gördü.

*MSCI Gelişen Piyasalar yüzde 0.8 yükseldi.

*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.9 tırmandı.

Para Birimleri

* Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yüzde 0.3 düştü.

*Yen yüzde 0.2 geriledi ve dolar başına 106.98 seviyesinden işlem gördü.

*Euro yüzde 0.4 yükseldi ve 1.2366 dolardan işlem gördü

Tahviler

*10 yıllık Hazine tahvil getirileri 1 baz puan yükseldi ve yüzde 2.7881'e çıktı.

*Almanya'da 10 yıllık Hazine tahvilleri 1 baz puan çıktı ve yüzde 0.551 oldu.

Emtia

*Altın ons başına yüzde 0.2 yükseldi ve 1,339.03 dolar oldu.

*Batı Teksas Petrolü (WTI) yüzde 2 yükseldi ve vril başına 64.66 dolara çıktı.

(18:00'de güncellendi)