Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

(16:40'da güncellendi)

Dolar/TL , Perşembe günü öğleden önceki saatlerdeki kazançlarını geri vererek 4.10'un altına indi, Euro/TL ise yüzde 1.52 düşerek 5.04'ün altına geriledi.

Dolar/TL, Çarşamba günkü işlemlerde 4.1934 ile tüm zamanların en yüksek seviyesini görmesinin ardından günü 4.1396'dan kapatmıştı.

Küresel piyasalardaki çalkantı ve Suriye konusuna ilişkin ABD ile Rusya arasındaki restleşme ile yurt içi tarafta şirket borçlarının yeniden yapılandırılması konusu, kurun Çarşamba günkü yükselişinde etkili oldu.

Başbakan Binali Yıldırım, Çarşamba günü akşam saatlerindeki konuşmasında Merkez Bankası'na ilişkin değerlendirmede bulundu. Yıldırım, “TCMB gündeme hakim, gerekirse tedbir alır.” dedi.

TL, Yıldırım'ın konuşması sonrasında dolar karşısında yüzde 2'ye varan kayıplarının bir kısmını hızlı bir şekilde geri aldı.

Dolar/TL, Perşembe günü TSİ 10:20'de yüzde 0.05 ekside yaklaşık 4.1335 seviyesinden işlem görmesinin ardından yönünü aşağı çevirdi ve yüzde 0.9'luk bir düşüşle 4.10'lu seviyelerin altına indi.

Euro/TL'de ise Perşembe günü yüzde 1.3'lük aşağı yönlü bir hareket gözlendi ve kur, 5.05 seviyesinin altına indi. 

Euro ve dolar kurlarındaki düşüşte ABD Başkanı Trump'ın yaptığı Suriye açıklaması ve TCMB Başkanı Çetinkaya'nın "İhtiyaç halinde ek sıkılaşma yapılabilir" ifadesi etkili oluyor. 

- Uzman görüşleri

Fidelity'den Paul Greer, TL'deki sert kayıplara ilişkin "Hükümetin TCMB'nin faiz artırımına gitmemesi yönündeki arzusu, Suriye'deki jeopolitik tansiyon ek olumsuzluklar oldu." dedi. Greer'a göre mevcut piyasa endişelerini yatıştırmak için geç likidite penceresi faizinde en azından 100 baz puan faiz artırımına gidilmesi gerekiyor.

Greer'a göre getiri eğrisinin önüne geçmek ve sermaye girişini sürdürülebilir bir şekilde teşvik etmek için gereken faiz artırımı ise 200 - 300 baz puan civarında bulunuyor.

Dolar/TL'nin seyri açısından Merkez Bankası tarafından Perşembe günü açıklanacak yabancıların haftalık menkul kıymet alım/satım verisi önemli olacak.

Rabobank tarafından Perşembe günü yayınlanan gelişen piyasa paraları raporunda ise, liranın rekor düşük seviyeye inmesiyle birlikte ülkede çift haneli enflasyonun daha uzun bir süre için kalıcı olmasının muhtemel olduğu belirtildi.

Raporda, dolar/TL ve euro/TL'de gelecek aylarda sürdürülebilir bir geri çekilme görülmesi için, TCMB'nin 2014 yılının Ocak ayında yapmış olduğu gibi beklentinin üzerinde faiz artırması gerektiği kaydedildi. Ancak, TCMB'nin bu ayki toplantıda 50-100 baz puan aralığında bir faiz artışını tercih edebileceği yönünde görüş belirtildi.