Advertisement

Türk varlıklarında ay başınan bu yana görülen sert satış dalgası hisse senetlerinin piyasa değerinden 20 milyar dolar sildi.

Türk Lirası'nda geçtiğimiz haftalarda görülen gerileme ve jeopolitik risklerdeki artış ile özel sektörün borç yapılandırma planlarına ilişkin endişeler Borsa İstanbul 100 Endeksi üzerinde baskı oluşturuyor.

Gösterge endeks, bu hafta yüzde 3.9 düşerek Kasım 2016'dan beri en kötü haftalık performansını kaydetmeye hazırlanıyor.

Türkiye hisse senetlerinde düşüşün sürebileceğine ilişkin bazı teknik göstergeler şu şekilde:

MACD göstergesi

BIST 100 Endeksi'nde MACD göstergesi hisse senetlerinin aşağı yönlü trende gimiş olabileceğinin sinyalini veriyor.Hem günlük hem de haftalık MACD çizgii sinyal çizgisinin altında kesişiyor; bu da hisse senetleri üzerinde kısa vadeli baskının işareti olabilir.


Kanal çizgisi

2016 yılından beri yükseliş trend kanalında olan gösterge endeks, bu hafta kanalı aşağı doğru kırmasıyla birlikte düşüş sinyali veriyor. Grafik, endeksin Pazartesi gününden bu yana alt bandın altında kaldığını gösteriyor.


DMI göstergesi

Başarılı günlerin yüksek ve düşüklerini kıyaslayan, ivme ölçen gösterge piyasanın sert bir şekilde hız kestiğini gösteriyor. Yönsel hareket indikatörü (DMI) Şubat başına aşağı yönlü sinyal gönderdi ve büyük ölçüde hala aynı durumda. Şimdi ise trendin gücünü ölçen ortalama yönsel endeks çizgisi, Mart sonundan beri yükselişte.


Bollinger Bandı

Endekste üst ve alt Bollinger bandıo arasındaki boşluk Şubat sonundan beri en yüksek düzeyine geldi ve hisse senetleri göstergesi alt banda yakın seyrediyor.


Hareketli ortalamalar

Endeks, üç hafta içerisinde 50, 100 ve 200 günlük hareketli ortalamalarının altında kesişerek negatif trendin yerleşebileceğinin sinyalini verdi. Teknik analistler için uzun vadeli hareketi ortalamanın altındaki birkaç işlem seansı hisse senetlerinin gelecekteki seyri açısından önemli bir gösterge olarak görülüyor.


RSI göstergesi

Bazı indikatörler ise satış dalgasının fazla hızlı olabileceğini işaret ediyor. BIST 100 Endeksi'nde 14 günlük RSI göstergesi Perşembe günü -toparlanması öncesinde- Ağustos 2015'ten beri en düşük seviyesine geriledi. Teknik analistler RSI göstergesinin 30'un altına gerilemesini “aşırı satım” sinyali olarak görüyorlar.

Bloomberg News