Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

(Güncellendi)

Dolar/TL kuru, Çarşamba günkü işlemlerde TSİ 22:54'te 4.1874 ile 11 Nisan'daki tüm zamanların rekorundan (4.1934) bu yana en yüksek seviyesini görmüştü.

Perşembe gününe 4.1750'nin üzerinde başlayan kur erken saatlerdeki işlemlerde hafif gerileyerek 4.16'lı seviyelere indi.

Dolar/TL'de yeni rekor

Dolar/TL kuru, Perşembe günü açıklanan Türkiye Nisan ayı enflasyon verisinin etkisiyle 4.2296 ile tüm zamanların rekorunu kırdı. Daha sonra 4.20'lere gerileyen kur, akşam saatlerinde %1.5'nin üzerinde yükselerek rekor tazeledi ve 4.2446 seviyesine çıktı. Yükselişte beklentilerin üzerinde gelen ABD fabrika siparişleri de etkili oldu.

Lira böylece Arjantin pesosunun ardından en çok düşen gelişen ülke para birimi oldu.

ENFLASYON

Enflasyonun aylık bazda yüzde 1.50 gelmesi beklenirken yüzde 1.87, yıllı bazda yüzde 10.45 beklentiye karşın yüzde 10.85 seviyesinde gerçekleşmesi kurun yükselişinde etkili oldu.

ÜFE, aynı dönemde aylık yüzde 2.60 (beklenti yüzde 1.30), yıllık bazda ise yüzde 16.37 (beklenti yüzde 14.90) oldu. Çekirdek enflasyon ise yıllık yüzde 12.24 seviyesinde gerçekleşerek yüzde 11.53'lük beklentiyi geride bıraktı.

Dolar G - 10 paraları karşısında güçlü seyrini koruyor

Kur artışında yurt dışı tarafta doların önemli piyasa paraları karşısındaki yükselişi etkili oluyor. Dolar, G – 10 paraları karşısındaki değerini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, bu hafta yüzde 0.7'ye yakın yükseliş kaydetti.

92.35 puanda bulunan Dolar Endeksi (DXY) ise son vir haftada yüzde 0.86 artış gösterdi

Uzman yorumları

Nomura Gelişen Piyasalar Ekonomisti İnan Demir Bloomberg HT'ye "Son günlerde TL'ye yönelik algı bozulmaya başladı. Doların değer kazandığı bir konjonktür Türkiye için olumsuz. Enflasyonda hızlı yükseliş, fiyatlama davranışlarının hızla bozuluyor olması ve MB'nin tepkisinin yetersiz olarak değerlendirilmesi TL'de negatif ayrışmaya neden olan en önemli etken" yorumunu yaptı.


Capital Economics ekonomisti Jason Tuvey'e göre, Türkiye'de 24 Haziran'da düzenlenecek erken seçim sonrası TCMB'nin daha fazla faiz artışında bulunması muhtemel. 

Tuvey, Türkiye Nisan ayı enflasyon rakamlarının ardından e-mail yoluyla yazdığı notta, "Türkiye Para Politikası Komitesi'nin gelecek aylarda parasal sıkılaşma için daha fazla adım atma ihtimali güçlendi" ifadesini kullandı.

BloombergHT yayınına telefonla bağlanan Ata Yatırım Direktörü Cem Tözge tahvil faizleri, enflasyon verisi ve TL'deki değer kaybının birbiriyle iliişkili olduğunu söyleyerek şunları kaydetti:

"Bu haftanın hareketi faizlerde başladı. Pazartesi günü açıklanan yeni paketin maliye tarafındaki ek baskısı tahvil faizlerinde belirgin bir bozulmayı beraberinde getirdi. Bu kuru tetikledi ve enflasyonun özellikle çekirdek tarafta yüksek gelmesi algıyı ekstra bozunca bugün Türk varlıkları, TL negatif ayrışan para birimiydi."

Öte yandan Marmara Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr Burak Arzova ise, kurdaki bozulmada genişlemeci maliye politikası ve sıkı para politikası uygulanmasının etkisi olduğunu söyleyerek şunları aktardı:

"Bir tarafta sıkı para politikası uygulayalım diyoruz, diğer tarafta tüm gücüyle genişlemeye gide bir maliye politikası var.  Burada hem para politikasının hem maliye politkasının eş güdümlü gitmesi lazım. Biz sürekli genişmeye gidersek kurdan fena ediyoruz. Kur bize enflasyon doğuruyor. Enflasyon ise yüksek faiz oranları olarak bize dönüyor. Bugün 2 yıllık tahvil faizlerinin yüzde 15'i geçmesi gibi"

(Güncellendi)