Advertisement

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftayı yaklaşık yüzde 0,7 düşüşle 101.852,48 puandan tamamladı.

BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 528,21 puan azalırken, toplam işlem hacmi 5,7 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 2,48, holding endeksi yüzde 0,88 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 2,27 ile kimya, petrol, plastik, en çok gerileyen ise yüzde bankacılık oldu.

Gün içinde analistlerin direnç olarak nitelendirdikleri 103.000 puan sınırına kadar çıkan BIST 100 endeksi, bu seviyede etkisini artıran satışlarla düşüşe geçerek 101.500-102.000 bandında dengelendi.

Analistler, yükseliş eğilimindeki döviz kurlarının pay piyasalarında satış baskısına neden olduğunu belirterek, gelecek hafta yoğun veri gündeminin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade etti.

Gelecek hafta Almanya'da büyüme ve yurt içinde cari işlemler açığı başta olmak üzere veri gündemi ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası beklenti anketi ve ABD Merkez Bankası (Fed) üyelerinin açıklamalarının takip edileceğini söyleyen analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 98.500 seviyesinin destek, 103.000 puanın direnç konumunda olduğunu kaydetti.

Sparta&Co Kurucu ortağı Taner Özarslan Barış Esen'in Küresel Piyasalar Programı'nda Borsa İstanbul'daki düşÜşe ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Özarslan borsada yükselişin 3 ana faktörü olduğunu kaydederek şunları aktardı: 

Borsada yükseliş için 3 anahtar

"Borsa yükselişin anahtarı şunlardır: Faizlerin yükselmesi, ekonominin kuvvetlenmesi ve enflasyonun düşmesi gerekir. Şu anda verim eğrisi aşağıya kıvrılmış durumda, uzun vadeli faizler aşağıda, kısa vadeli faizler yukarıda. Demek ki enflasyon ve faizlerle ilgili beklentiler aşağıda. Kısa vadede bir merkez bankası hamlesi bekleniyor ya da piyasalar parayı TL'ye çekmek için bir hamle bekliyor"

Borsa rallisi için % 5'în çok üzerinde bir büyüme gerekli

Borsada ralli için potansiyel büyümenin çok üzerine çıkmak gerekli diye vurgulayan Özarslan "Potansiyel büyümemiz yüzde 5 ise 8-9 büyüyeceğiz. Yüzde 5 üzerindeki keskin yükselişler borsada alım getirir. Ama yüzde 5'in gerçekleşmesi nasıl bir sebeple ortaya çıkacak? Daha fazla kredi mi satacağız? Kredi sistemi büyümeden, GSYH büyümez" ifadelerini kullandı.

Özarslan kredi için para miktarının yeterli olmadığını söyleyerek,"Burada yatırımcı iştahını artıcak Dövizi TL'ye dönmeniz gerekiyor ya da yurt dışında yeni kredi bulmanız gerekiyor" dedi.