Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

(22:30'da güncellendi)

Dolar/TL kuru, haftaya rekor tazeleyerek başladı. Kur, Pazartesi günkü işlemlerde 4.59 seviyesini aşarak tüm zamanların rekoru kırdı. 

ABD Doları, lira karşısında geçtiğimiz hafta 4.50 seviyesinin üzerini görmesinin ardından haftayı 4.49'lu seviyelerde kapatmıştı.

Dolar/TL kuru, TSİ 15:37'de 4.5946 seviyesine kadar yükseldi. Euro/TL ise 5.4061 seviyesine ulaşarak tüm zamanların rekorunu tazeledi. Öye yandan dolar/TL paritesi akşam saatlerinde yaklaşık yüzde 2 kayıpla 4.57'de dalgalanmaya başladı, euro ise 5.39'da seviyesinde bulunuyor.

Dolar, G – 10 paraları karşısında haftaya güçlü başlarken, Bloomberg tarafından takip edilen 24 gelişen piyasa paralarının neredeyse tamamı karşısında artıda seyrediyor.



ABD tahvil faizlerindeki yükseliş ve "güçlü dolar"

Londra'da aralarında Mark Schofield'ın da bulunduğu Citigroup Inc stratejistlerinin araştırma notunda, gelieşn piyasalar için en önemli zorluklardan birinin yükselen ABD hazine tahvili faizleri olduğuna dikkat çekildi.

Raporda, "Gelişen piyasalar için en önemli zorluklardan biri ABD hazien tahvili faizlerindeki yükseliş." denen raporda, "Dolardaki yüıkseliş de gelişen piyasalar için olumsuz" şeklinde görüş bildirildi.

Dolar Endeksi (DXY), Pazartesi günkü işlemlerde 94.058 ile Aralık 2017'den bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Citigroup stratejistlerinin notunda, "ABD'de sıkı finansal koşullar ve gelişen piyasalardan olası fon çıkışları -küresel büyümenin iki dinamosu- baskı altında." ifadesi yer aldı.

Gelişen piyasa paralarında dolar baskısı sürüyor

MSCI Gelişen Piyasalar Döviz Endeksi, Aralık 2016'dan bu yana ilk kez 50 haftalık hareketli ortalamasının altında işlem görmeye yakın seyrediyor.

Gösterge endeksin bu seviyenin altında uzun bir süre kalması durumunda bazı analistlere göre, çöküşün sürebileceğinin sinyalini verebilir. Söz konusu durumun en son gerçekleştiği Eylül 2014'te endeks üç ayda yüzde 8 gerilemiş ve 16 ayda yüzde 14 düşmüştü.

Salı günü gelişen piyasa paraları karşısında yükselişini sürdüren dolar, yıl başından bu yana sırasıyla -Bloomberg'ün takip ettiği 24 gelişen piyasa parası arasında- en fazla Arjantin Pesosu karşısında yüzde 23.74, Türk Lirası karşısında yüzde 17.23, Brezilya Reali karşısında yüzde 11.05, Rus Rublesi karşısında yüzde 7.62, Hint Rupisi karşısında yüzde 6.24 değer kazandı.

Gelişenler hangi nedenlerle doların yükselişinden etkileniyor?

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan, BloombergHT Küresel Piyasalar programına konuk oldu ve gelişen piyasalar para birimlerinin dolar karşısında ne kadar değer kaybedeceğini belirleyen 3 unsurun olduğunu aktardı.

"2016'da Bank of International'ın yayınladığı rapora göre, 3 önemli noktası var. Gelişen piyasalarda banka dışı sektörlerde borç oranı (borç/GSYH) artıyor. İkinci olarak bankacılık dışı sektörde dolar bazında borçlanmalar ne durumda. Üçüncü ise, net döviz varlıkları ne durumda. Burada kamu dışı sektörlerin varlıklarına bakarsak durum çok iyi gözükmüyor."

Manukyan, ABD'nin sıkılaşma politikası öncesi dövizin ucuz olmasından dolayı gelişen ülekelerin döviz borçluluk oranının yükseldiğini vurgulayarak şunları söyledi:

"2007'den sonra, gelişmekte olan ülkeler döviz bazında bol bol borçlandılar. Şimdi faizler artıyor, likiditede kısıntı olamay başladı. Daha bu yenilen yemeğin hesabı sorulmadı bile. Bu riskler geçtiğimiz yıllarda da vardı. Bu önümüzdeki dönemde daha da önümüze gelecek bundan kurtuluş yok"