Advertisement

(13:30'da güncellendi)

Dolar, dünyanın en büyük iki ekonomisi ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşına ara verildiğine ilişkin haberlerle önemli para birimlerinin büyük bölümü karşısında değer kazanırken, ABD endeks vadeli kontratları ralli yaptı. ABD Hazine tahvil faizleri yükseldi ve Avrupa hisse senetleri değer kazandı.

Dolar, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin'in, Çin ile görüşmelerde ilerleme sağlanılan bir ortamda, ABD'nin ticaret savaşını beklemeye aldığını kaydetmesinin ardından yükseldi. Euro, İtalya'nın iki popülist partisinin başbakanın kim olacağı konusunda anlaşmaya varmasının ardından Kasım ayından bu yana en düşük seviyesine yönelirken, İtalya tahvilleri kayıplarını sürdürdü. Hanehalkı mamulleri üreticileri ve perakendeciler, Stoxx Europe 600 Endeksi'ndeki kazançlara öncülük etti. Bazı Avrupa ülkelerinde piyasalar bugün tatil nedeniyle kapalı. ABD petrolü, geçen haftanın sonlarında rallisini durdurmasının ardından tekrar yukarı yönde hareket etti ve üç yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine yöneldi.

Bank of America Merrill Lynch'in G 10 FX strateji küresel başkanı Athanasios Vamvakidis, Bloomberg television'a yaptığı değerlendirmede, "Son anlaşma, nihayetinde mantığın ön plana çıktığını gösterdi," dedi ve "Bu dolar için iyi haber" şeklinde görüş bildirdi.

Ticaret savaşlarına ilişkin gerilimin azalması, yükselen ABD tahvil faizleri ve güçlenen dolar ile mücadele etmek durumunda kalan traderlara biraz rahatlama sağladı. Şimdi traderlar dikkatlerini , Fed'in Mayıs ayı toplantısının tutanaklarına ve Euro Bölgesi'nden gelecek satın alma yöneticileri endekslerine (PMI'lar) çevirecekler. Öte yandan, jeopolitik gerilimler, Güney Kore devlet başkanının Kuzey Kore meselesini görüşmek üzere Washington'ı ziyaret etmesi ve Brexit müzakerelerinin Brüksel'de tekrar başlaması ile birlikte tekrar ön plana çıkabilir.

Diğer taraftan, gelişen piyasa paraları, Türk Lirası'nın dolar karşısında yüzde 1.2 değer kaybetmesi ile birlikte baskı altında kalmaya devam etti. Altın bu yılın en düşük seviyesine indi.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic ve Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari bu haftanın başlarında değişik etkinliklerde konuşma yapacak.

*Brexit müzakereleri Salı günü Brüksel'de yeniden başlıyor ve Güney Kore başkanı Kuzey Kore'yi görüşmek üzere Washington'da olacak.

*Öte yandan, Salı günü Facebook kurucusu ve CEO'su Mark Zuckerberg de Avrupa Parlamentosu'nda şirketinin kişiye özel verileri kullnamınuına ilişkin ifade verecek.

*Fed Çarşamba günü 1-2 Mayıs toplantısının tutanaklarını açıklayacak. ABD'de 1. el konut satışlar ve Euro Bölgesi ve Japonya'da PMI'lar açıklanacak.

*İngiltere Merkez Bankası Piyasalar Forumu Perşembe günü Bloomberg Londra'da gerçekleştirilecek. Konuşmacılar arasında İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney ve New York Fed Başkanı William Dudley yer alıyor.

*Cuma günü gerçekleştirilecek Petersburg Forum'unda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, IMF İdari Direktörü Christine Lagarde ve Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Bloomberg News şef editörü John Micklethwait'in yöneteceği panele katılacak.

*Cuma günü ayrıca, Avrupa Birliği maliye bakanları Brüksel'de son Brexit müzakerelerini görüşecek.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 10:25'te yüzde 0.2 yukarıda seyrediyordu.

*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.05'ten az yükseldi.

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları son bir haftanın en yüksek seviyesine çıktı.

*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.5 tırmanarak rekor seviyeye yükseldi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 tırmanarak beş ayı aşkın sürenin zirvesine ulaştı.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.3 düşerek 1ç1738 ile son altı ayın en düşük seviyesi indi ve düşüşünü altıncı güne taşıdı.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.5 değer kaybederek 1.3405 ile yaklaşık 21 haftanın en düşüğüne indi.

*Güney Afrika randı yüzde 0.3 gerileyerek 12.8088 ile yaklaşık beş ayın en düşüğüne indi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizi iki baz puan yükselerek yüzde 3.07'ye çıktı.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az yükselerek yüzde 1.5'e çıktı.

*Fransa'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 0.827 ile bir haftayı aşkın sürenin en düşüğüne geriledi.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizleri iki baz puan gerileyerek yüzde 0.56 ile bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesini gördü.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.4 deeğer kazanarak varil başına 71.56 dolar ile üç yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

*Altın yüzde 0.7 düşerek ons başına 1,284.56 dolar ile yaklaşık 21 haftanın en düşüğüne indi.

*Londra Metal Borsası (LME) bakır yüzde 0.5 yükselerek ton başına 6,888.00 dolar ile bir haftayı aşkın sürenin zirvesine ulaştı.

(13:30'da güncellendi)