Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

(Güncellendi)

Dolar/TL gün boyu dalgalı seyir izledi.

Haftalık bazda dolar karşısında yüzde 5.46 artıda bulunan TL, Bloomberg tarafından takip edilen 24 gelişen piyasa parası arasında en fazla değer kazanan para birimi oldu.

ABD'de beklentiden düşük gelen özel sektör istihdamı verisi sonrası kur % 2'nin üzerinde düşüşle 4.4482'ye geriledi, akşam saatlerinde yeniden kademeli artarak 4.51'i test etti. Parite ardından 4.47 seviyesine gevşedi.

Dolar/TL günlük hareketi

Yatırımcılarla görüşmek üzere Londra'da bulunan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya'nın yatırımcılara güven vermesi, TL'nin yükselişinde etkili oldu.

Doların önemli paralar karşısındaki seyrini takip eden Bloomberg Dolar Spot Endeksi, bu haftaki işlemlerde yüzde 0.15 artıda bulunuyor.

Parite, TSİ 18:15'te yüzde 1.7 değer kazancıyla gelişenler arasında da pozitif yarışmasına devam ediyor. 

 

Brown Brothers Harriman gelişen piyasalar Döviz birimi küresel yöneticisi Win Thin, Salı günkü bir e-posta notunda TCMB tarafından önceki gündelrde atılan sıkılaştırma adımlarını işaret ederek "Merkez Bankası'nın adımları şimdilik TL'nin istikrar kazanmasına yardımcı oldu. Buna karşın daha fazlasının yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Bir çok yatırımcının nominal yerine reel faizlere odaklandığını belirtmek isterim. Arjantin'de nominal politika faizi yüzde 40, enflasyon ise yüzde 25.5; rel faiz ise yüzde 14.5. Bunu Türkiye'yle kıyasladığınızda, enflasyona göre düzeltildiğinde yüzde 16.5 nominal faiz o kadar yüksek görünmüyor." dedi.

 

 

(Güncellendi)