Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(11:45'te güncellendi)

Altın fiyatlarındaki düşüş sürüyor. Değerli metal, ABD ve Çin arasında gümrük tarifeleri üzerinden yürütülen mücadele ve Fed'in faiz artırımına ilişkin beklentilerin dolara talebi güçlendirmesi sonucu son bir yılın en düşük kapanışına yöneldi.

IG Asia Pte piyasa stratejisti Jingyi Pan, "Fiyatlar, güçlü doların dibe çekmesiyle suyun altında kalmaya devam ediyor," dedi ve "ABD-Çin arasındaki ticaret savaşına ilişkin beklentilerin kötüleşmesi doların daha da güçlenmesini sağlıyor ve ek gümrük verisi uygulamasının başlayacağı 6 Temmuz'un yaklaşması dolayısıyla yükselişin süreceği beklentisi gözardı edilemez" şeklinde görüş bildirdi.

Spot altın yüzde 0.3 değer kaybıyla ons başına 11,237.98 dolara kadar inerek 12 Aralık'tan bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından Singapur saati ile 14:16'da 1,240.49 dolara geldi. Bu fiyatta bir kapanış, Temmuz 2017'den bu yana en düşük kapanış seviyesini oluşturacak.

Altın, artan ticaret endişelerinin ABD para birimine talebi güçlendirmesi sonucu Haziran'da da değer kaybederek üst üste üç ayı kayıpa geçmesi ile birlikte oldukça kötü bir düşüş serisi seri gerçekleştiriyor. ABD Başkanı Donald Trump, Cuma günü yürürlüğe girecek olan 34 milyar dolarlık Çin malına ek gümrük vergisi uygulamasında ısrarını sürdürüyor ve bu adımın devreye girmesi ile birlikte, Çin'in misillime yapması durumunda, milyarlarca dolarlık ABD ürününe vergi uygulanacak. Yatırımcılar ayrıca bu hafta açıklanacak olan, faizlerin bu yıl ikinci kez artırılma kararının alındığı Fed'in Haziran ayı toplantısının tutanaklarına da bakacak.

Westpac Banking Corp. analisti Justin Smirk, "ABD ekonomisinin mevcut güçlü konumu ve buna bağlı olarak faizlerin daha da yükseleceği beklentisi ile birlikte, doların daha da güçlenmesini bekliyoruz," dedi ve "Bu nedenle altın konusunda heyecanlanmıyoruz" şeklinde konuştu.

Diğer değerli metallerden;

Spot gümüş, Pazartesi günü ons başına 15.7729 dolar ile 13 Aralık'tan bu yana en düşük seviyesini gördükten sınra yüzde 0.2 kayıpla 15.8197 dolara geldi.

Palladyum yüzde 0.5 düşerek ons başına 943.30 dolara geriledi.

Platin, Pazartesi günü ons başına 808.75 dolar ile Aralık 2008'den bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra yüzde 0.7 kayıpla 812.46 dolara indi.

Dizel araçların zararlı emisyonu azaltmaya yönelik parçalarının üretiminde kullanılan platindeki sert satış dalgası, dış ticaret geriliminin artması ile birlikte metale yönelik sanayi talebinin azalacağı endişeleri ve Trump'ın ithal otolara ve parçalarına yüzde 25'e kadar ek vergi getirebileceğinin konuşulması ile birlikte hız kazandı.

(11:45'te güncellendi)