Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Dolar, ABD Başkanı Donald Trump'ın doların güçlü seyri ve Fed'in faiz artırımlarına ilişkin endişelerini dile getirmesinin ardından Cuma günü erken işlemlerde yen ve euro karşısında hafif çekildi.

Trum, CNBC ile Perşembe günü gerçekleştirdiği mülakatta güçlü doların ABD'yi dezavantajlı bir pozisyona soktuğunu belirtti ve yuanın sert bir şekilde düştüğünü ekledi.

Güçlü para birimi, ülkenin ihracatını daha pahalı hale getiriyor.

Trump aynı zamanda Fed'in parasal sıkılaştırmasıyla ilgili memnuniyetsizliğini de dile getirdi ve ABD ekonomisiyle Amerikan rekabetçiliği üzerindeki olası etkilerine ilişin endişeli olduğunu söyledi.

Sonrasında ise Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada Başkan'ın Merkez Bankası'nın bağımsızlığına saygılı olduğu ve politika kararına müdahale etmediğini belirtildi.

Barclays kıdemli Döviz ve tahvil stratejisti Shinichiro Kadota, “Piyasa biraz hazırlıksız yakalandı. Ticaret politikası etrafında şekillenen tartışmalar şimdiye kadar döviz kurunu pek içermemişti. Trump şimdi zayıf yuan ve euroyla güçlü doları eleştiriyor ve sanırım bu insanlar için bu biraz şaşırtıcı oldu.” dedi.

Dolar Endeksi, TSİ 07:30'da yüzde 0.04 ekside 95.128 puan oldu. Yen karşısında yüzde 0.11 gerileyen dolar, 112.35'ten işlem gördü. Euro/Dolar paritesi, yüzde 0.07 artıda 1.1650 seviyesinden alıcı buldu.

Reuters