Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'den gelen ekonomik verilerin yatırımcıların küresel ekonomiye ilişkin endişelerini gevşetememesi, Asya Borsalarına değer kaybettirdi. MSCI Asya Pasifik Endeksi Aralık 2008'den bu yana en sert çeyreklik düşüşüne işaret etti.


Wal-Mart Stores Inc.'in oyuncak ve kıyafet tedarikçilerinden Li&Fung Ltd. yüzde 6.4 düştü. Dünyanın en büyük otomobil üreticisi Toyota Motor Corp. yüzde 0.9 geriledi. Güney Kore'nin tüketici elektronikleri üreticisi Samsung Electronics Co. yüzde 2.4 düştü; Avustralya'nın en büyük üçüncü petrol ve gaz üreticisi ise yüzde 1.2 yükseldi.

Duyarlılığın bu sıralar çok kolay değiştiğinin ve bozulduğunun altını çizen Pengana Capital Ltd.'ın yöneticilerinden Tim Schroeders, insanların hâlâ makroekonomik verilere ilişkin belirsizlik içerisinde olduğunu, bu sebeple de işlet netlik kazanıncaya kadar risk duyarlılığının devam edeceğini söyledi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.8 düşüş kaydederek 113.28 puana geriledi. Endeks gün içinde en az 6 kez kayıplar ve kazançlar arasında dalgalandı. Endeks bu haftayı ise yüzde 1.4 yukarıda tamamladı.

Bu ay yüzde 9.3 değer kaybetmiş olan endeksin bu ayki kayıpları yüzde 16'ya çıktı. MSCI Asya Pasifik Endeksi Aralık 2008'den bu yana en sert çeyrek düşüşünü kadetti. Hisseler, ABD'deki büyüme ve Avrupa'daki borç krizine ilişkin endişelerle yoğun satışlar gördü.