Advertisement
ENERJİ ABONE OL

AB'nin 5 Şubat'ta yürürlüğe sokacağı petrol ürünlerine yönelik ambargoya hazırlık yapan Rusya, ilk büyük dizel ihracatını planlıyor.

Politico internet sitesinin haberine göre, Rus rafineri petrol ürünlerine yönelik ambargoyu 5 Şubat'ta yürürlüğe sokacak olan AB, bu ürünlerin fiyatını sınırlamak için harekete geçti.

Bloomberg tarafından görülen endüstri verilerine göre, bir kısmı Belarus menşeli olanlar da dahil olmak üzere, Baltık Denizi ve Karadeniz limanlarından yapılan dizel sevkiyatların önümüzdeki ay yaklaşık 2,74 milyon ton olması planlanıyor.

Ayrıca, bu miktarın Ocak ayında planlanan ihracattan yüzde 2 daha yüksek olduğu ve Ocak 2020'den bu yana en yüksek ihracat oranı olacağı belirtildi.

Yellen’dan Rus petrolüne yeni yaptırım açıklaması

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, 27 Ocak’ta yaptığı açıklamada, Rus petrol ürünlerinin satışıyla ilgili uygulanan yaptırımları genişletmeyi amaçlayan müzakerelerin, AB’nin Rusya’ya yönelik yeni yaptırımlarıyla aynı zamana denk gelecek şekilde yakın dönemde sonuçlanacağından emin olduğunu söylemişti.

Yellen, Güney Afrika ziyareti sırasında gazetecilere verdiği demeçte, “Tüm müttefiklerimizle yaptığımız görüşmelerin ortasındayız. 5 Şubat’a kadar anlaşmaya varabileceğimiz konusunda umutluyum” ifadelerini kullanmıştı.

AB yetkilileri 26 Ocak’ta, hizmetlerle ilgili belirleyecekleri fiyat üst sınırını Rus dizeli için varil başına 100 dolar ve daha ucuz yakıt sınıfları için 45 dolar olarak belirleyecek bir plan yayımlamıştı. Yellen, özelikle bu tekliflerin ABD tarafından kabul edilip edilmediği konusunda yorum yapmamıştı.

Bloomberg'in yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, varil başına 100 dolarlık üst sınırın, dizel gibi ham petrolden daha yüksek fiyattan işlem gören ürünler için geçerli olacağı aktarılmıştı. Kaynaklar, akaryakıt gibi indirimli olanlar için 45 dolarlık daha düşük bir eşik belirleneceğini söylemişti.