Advertisement
SAĞLIK ABONE OL

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Tosun, yayınladığı genelgede, ülkede günlük kişi başı 400 gram tüketilen ekmeğin düşük randımanlı unlardan yapılmasının, B grubu vitamin yetersizliğinin yüksek oranda görülmesine, diyabet, obezite ve kalp-damar hastalıkları başta olmak üzere birçok kronik hastalığın artışına neden olduğunu bildirdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına iletilen öneriler doğrultusunda, Türk Gıda Kodeksi Ekmek Tebliği'nde değişikliğe gidilerek ekmeklerde kullanılan unun randımanın artırılması ve tuzun azaltılmasının sağlandığına işaret edilen genelgede, bu önemli besinin israfı konusunda da çalışmalar yürütüldüğü hatırlatıldı.

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin araştırmasına göre, ülkede günlük 1,5 ton ağırlığında 6 milyon, yılda ise 550 bin ton ağırlığında 2 milyar ekmeğin israf edildiğine dikkat çekilen genelgede, israf edilen yıllık ekmekle 4,7 milyon kişinin günlük ekmek ihtiyacının karşılanabileceği vurgulandı.

Tosun, genelgede, Sağlık Bakanlığına bağlı kurumların yemekhane ve kantinlerinde tam buğday ekmeği tüketiminin teşvik edilmesini, ekmek israfının önlenmesi ve toplum ve kamu çalışanlarının bilinçlendirilmesi için çalışmalar yapılmasını istedi.