Advertisement

Bu yıl 100. kez düzenlenecek olan Avustralya Açık Tenis Turnuvası 16 Ocak Pazartesi günü oynanan maçlarla başladı.

AVUSTRALYA AÇIK’TA REKOR ÖDÜL DAĞITILACAK

Sezonun ilk Grand Slam turnuvası olan Avustralya Açık'ta toplamda 26 milyon Avustralya doları ödül dağıtılacak.Turnuvada tek erkekler ve tek kadınlarda şampiyon olan isimler 2 milyon 300'er bin Avustralya doları kazanacak. Turnuvada, erkek ve kadınlarda 128'şer tenisçi ile çift ve karışık çiftlerde 64'er takım mücadele verecek.

Dünya sıralamasının bir numarası olan Sırp Novak Djokovic, son şampiyon unvanıyla erkeklerde bir numaralı seribaşı olarak katılacak. Kadınlarda ise bir numaralı seribaşı, henüz bir Grand Slam şampiyonluğu bulunmamasına rağmen dünya sıralamasının zirvesindeki yerini koruyan Danimarkalı Caroline Wozniacki.
WTA sıralamasındaki yeri tehdit altında olan Danimarkalı tenisçi, bu turnuvada hem ilk Grand Slam şampiyonluğunu kazanmak, hem de zirvedeki yerini korumak için mücadele edecek. Turnuvanın favorileri ise Victoria Azarenka ve WTA Istanbul şampiyonu Petra Kvitova gösteriliyor.

Bu sezonun sonunda ikinci kez kariyerine son verecek olan Kim Clijsters son şampiyon olarak katıldığı Avustralya Açık’a yine zaferle veda etmek istiyor.

İLK TUR EŞLEŞMELERİ BELLİ OLDU

Turnuvaya tek erkeklerde bir numaralı seribaşı olarak ''son şampiyon'' unvanıyla katılan Sırp Novak Djokovic, kura çekimine göre ilk turda ATP listesinin 108 numaralı ismi İtalyan Paolo Lorenzi ile karşılaşacak.
İki numaralı seribaşı İspanyol Rafael Nadal ile üç numaralı seribaşı İsviçreli Roger Federer, ilk turdaki rakiplerini öğrenmek için elemelerin sonucunu bekleyecek ve buradan gelecek iki oyuncunun rakibi olacak.
Turnuvada geçen yıl final oynayan ve bu yıl 4 numaralı seribaşı olan Andy Murray ise dünya sıralamasının 84 numaralı ismi Amerikalı Ryan Harrison ile ikinci tur mücadelesi verecek.

AVUSTRALYA AÇIK KADINLARDA BÜYÜK ÇEKİŞMEYE SAHNE OLACAK

Avustralya Açık'ta kadınlarda da ilk tur eşleşmeleri ise şu şekilde;
Turnuvaya tek kadınlarda bir numaralı seribaşı olarak katılan Danimarkalı Caroline Wozniacki, yapılan kura çekimine göre, WTA listesinin 107 numarası olan Avustralyalı Anastasia Rodionova ile eşleşti. Turnuvaya iki numaralı seribaşı olarak katılan Çek Petra Kvitova'nın ilk turdaki rakibi dünya sıralamasının 84 numarası Rus Vera Dushevina olurken, 3 numaralı seribaşı Belaruslu tenisçi Victoria Azarenka, ilk turda dünya sıralamasının 106 numarası Britanyalı Heather Watson ile karşılaşacak.

Belçikalı Kim Clijsters’ın rakibi ise elemelerin sonunda belli olacak.
Turnuvaya bu yıl 4 numaralı seribaşı olarak katılan Rus Maria Sharapova, diğer seribaşlarına göre daha zorlu bir rakiple eşleşti. Sharapova, 2005 yılının 26 numarası Arjantinli Gisela Dulko ile ikinci tura yükselmek için mücadele edecek.

Avustralya Açık'ta kadın ve erkeklerde Türk tenisçi mücadele etmiyor.

Turnuvada 28 Ocak'ta tek kadınlar, 29 Ocak'ta tek erkekler finali yapılacak.

Hande Berktan
hberktan@ bloomberght.com