Advertisement

2012 Avrupa Futbol Şampiyonası elemeleri A Grubu son maçında Türkiye, Azerbaycan'ı 1-0 yenerek, play-off oynamaya hak kazandı.

Play-off'lara kalma adına kader maçına çıkan A Milli Takım, ilk yarıda rakibi karşısında üstün bir mücadele sergilemesine rağmen istediği sonucu elde edemedi. Oyunu rakip sahaya yıkan Ay-yıldızlı takım, adeta tek kale oynamasına rağmen pozisyon üretmekte zorlandı ve ilk 45 dakika golsüz sonuçlandı.

Azerbaycan ise ilk yarıda baskılı bir mücadele ortaya koyan A Milli Takımı, yaptığı etkili savunmayla durdurmayı başardı.

12. dakikada Emre'nin hatalı pasında ceza sahası önünde meşin yuvarlağı kontrol eden Chertoganov'un şutunda, top kaleci Sinan'da kaldı.

14. dakikada Türkiye mutlak bir pozisyondan yararlanamadı. Hamit'in sağdan yaptığı ortada, ceza sahasında Burak topu kafa ile penaltı noktası üzerinde uygun durumda bulunan Kazım'a indirdi. Kazım'ın gelişine yaptığı vuruşta, meşin yuvarlak direğin dibinden auta gitti.

24. dakikada Hamit'in uzaktan sert şutunda kaleci Agayev, üzerine gelen meşin yuvarlağı kontrol etti.

32. dakikada Sabri'nin sağdan yaptığı ortada ceza sahasında iyi yükselen Hamit'in kafa vuruşu yapamadığı pozisyonda, savunma topu uzaklaştırarak tehlikeyi önledi.

45 1. dakikada Hamit'in ceza sahası dışından sert şutunda top az farkla yandan auta gitti.

Karşılaşmanın ilk yarısı 0-0 berabere tamamlandı.

Türk Telekom Arena'da ağırladığı rakibini ikinci yarıda Burak'ın golüyle mağlup eden A Milli Takım, son maçlara 2. sırada giren Belçika'nın deplasmanda Almanya'ya 3-1 yenilmesiyle 2. sırayı elde etti.

Türkiye, maçın ikinci yarısında da rakibine karşı üstün bir mücadele sergiledi. Selçuk İnan'ın oyuna dahil olmasıyla hücumda daha yaratıcı bir görüntü ortaya koyan A Milli Takımı, 60. dakikada bu oyuncunun güzel pası sonucunda Burak ile gole ulaştı ve karşılaşmadan 1-0 galip ayrıldı.

Milli takımın baskılı mücadelesi karşısında ikinci yarıda da savunmada kalan Azerbaycan, Burak'ın golüne engel olamadı ve mücadeleyi kaybetti.

48. dakikada Emre'nin ceza sahası dışında sol çaprazdan sert şutunda kaleci Agayev, meşin yuvarlağı iki hamlede kontrol etti.

53. dakikada Mehmet Topal'ın pasında sağdan ceza sahasına giren Kazım, vuruşunu yapamayınca savunmanın uzaklaştırmaya çalıştığı top Burak'a geldi. Burak'ın ceza sahasında kayarak yaptığı vuruşta meşin yuvarlak savunmadan döndü.

56. dakikada Arda'nın sağdan yaptığı ortada ceza sahasında Burak'ın kafa vuruşunda top yandan auta çıktı.

60. dakikada Türkiye 1-0 öne geçti. Selçuk'un uzun pasında savunmanın arkasına sarkan Burak, kalaciyle karşı karşıya kaldığı pozisyonda yaptığı vuruşta meşin yuvarlağı kaleci Agayev'in solundan ağlara gönderdi: 1-0

62. dakikada Selçuk'un yaptığı ortada arka direkte müsait durumda bulunan Arda'nın kafa vuruşunda top kaleci Agayev'de kaldı.

71. dakikada Arda'nın ceza yayı üzerinden yaptığı aşırtma vuruşta, kaleci Agayev meşin yuvarlağı üstten kornere çeldi.

77. dakikada Emre'nin pasında ceza sahasında Burak'ın kontrol etmeye çalıştığı topu, son anda araya giren Shukurov uzaklaştırdı.

82. dakikada Gökhan Töre'nin ceza sahası dışından attığı sert şutta, savunmaya çarpan meşin yuvarlak az farkla üstten kornere gitti.

84. dakikada Burak'ın ceza sahası sol çaprazından sert şutunda kalecinin çeldiği topu daha sonra savunma uzaklaştırdı.

Kalan sürede sonuç değişmedi ve maçı 1-0 kazanan Türkiye, play-off biletini aldı.

 

 

Stat: Türk Telekom Arena

Hakemler: Peter Rasmussen xx, Henrik Sonderby xx, Niels Hoeg xx (Danimarka)

Türkiye: Sinan Bolat xx, Sabri Sarıoğlu xx, Gökhan Zan xx, Egemen Korkmaz xx, Hakan Balta xx, Kazım Kazım x (Dk. 58 Selçuk İnan xx), Mehmet Topal xx, Emre Belözoğlu xx (Dk. 78 Gökhan Töre x), Hamit Altıntop xx, Arda Turan xx, Burak Yılmaz xx (Dk. 88 Umut Bulut ?)

Azerbaycan: Agayev xx, Shukurov xx, Levin x, Rashad Sadigov xx, Ufuk Budak xx (Dk. 90 3 Amirguliyev ?), Ismayilov x (Dk. 46 Mammadov x) (Dk. 86 Isayev ?), Huseyinov xx, Abishov xx, Nadirov xx, Chertoganov x, Subasic x

Gol: Dk. 60 Burak Yılmaz (Türkiye)

-Play-off kuraları Perşembe günü-

2012 Avrupa Futbol Şampiyonası elemeleri A Grubu 10. ve son maçında Azerbaycan'ı 1-0 yenen Türkiye, Almanya'nın da Belçika'yı 3-1 mağlup etmesiyle grubu ikinci sırada tamamladı ve play-off oynamaya hak kazandı.

Azerbaycan galibiyetiyle puanını 17'ye yükselten Ay-yıldızlı ekip, Almanya deplasmanında yenilerek 15 puanda kalan Belçika'yı geçti. Milliler, finallere gidebilmek için play-off'ta son şansını kullanacak.

Son maçlara Türkiye'nin 1 puan önünde giren Belçika'yı yenerek Ay-yıldızlı ekibin play-off biletini almasına yardımcı olan Almanya ise, gruptaki 10. maçını da kazanarak, müthiş bir performans sergiledi.

-Play-off takvimi-

2012 Avrupa Futbol Şampiyonası elemelerinde grup maçları tamamlanırken, gözler play-off'a çevrildi.

Play-off eşleşmelerinin kura çekimi 13 Ekim Perşembe günü Polonya'nın Krakow kentinde TSİ 14.00'de yapılacak.

Bütün gruplar arasındaki en iyi ikinci hariç, 8 grup ikincisinin katılacağı ve finallere gidecek son 4 takımın belli olacağı play-off'ta ilk maçlar 11 veya 12 Kasım'da, rövanşları ise 15 Kasım'da oynanacak.

Şampiyonaya katılacak 16 takımın belirlenmesinin ardından 2 Aralık'ta Ukrayna'nın başkenti Kiev'de grup kuraları çekilecek.

Dörder takımın 4 ayrı grupta mücadele edeceği 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda maçlar 8 Haziran-1 Temmuz 2012'de oynanacak.

-A Milliler 5. kez play-off oynayacak-

2012 Avrupa Futbol Şampiyonası elemelerinde A Grubu'ndaki 10. ve son maçında Azerbaycan'ı 1-0 yenerek play-off biletini alan A Milli Takım, tarihinde 5. kez play-off'ta mücadele edecek.

Türk Milli Takımı, Dünya Kupası ve Avrupa Şampiyonası finallerine katılabilmek üzere daha önce 4 kez play-off maçları oynarken, 2 kez final bileti aldı, 2 kez de finallere gidemedi.

2000 yılında Belçika ve Hollanda'nın ortaklaşa düzenlediği 11. Avrupa Şampiyonası finallerine katılabilmek için play-off'ta İrlanda Cumhuriyeti ile eşleşen Ay-yıldızlı ekip, Dublin'deki ilk maçta Tayfur Havutçu'nun penaltıdan attığı golle 1-1 berabere kalıp, Bursa'daki rövanşta da 0-0'lık skorla finallere gitme hakkını kazandı.

Milliler, Japonya ve Güney Kore'nin ev sahipliğinde 2002 yılında düzenlenen ve Türkiye'nin 3. olduğu 17. Dünya Kupası finallerine gidebilmek için bu kez Avusturya ile play-off maçları yaptı. A Milliler Viyana'daki ilk maçı Okan Buruk'un golüyle 1-0, İstanbul'daki rövanşı ise Arif Erdem (2), Yıldıray Baştürk, Hakan Şükür ve Okan Buruk'un golleriyle 5-0 kazanarak, 48 yıl sonra Dünya Kupası finallerine katılmaya hak kazanmıştı.

Türkiye, 2004 yılında Portekiz'de düzenlenen 12. Avrupa Şampiyonası finallerine katılabilmek için play-off'ta eşleştiği Letonya karşısında ise tam anlamıyla düş kırıklığı yaşadı. Zayıf rakibi karşısında spor kamuoyunca kesin favori gösterilen Ay-yıldızlı ekip, Riga'daki ilk maçı 1-0 yitirdi. İstanbul'da yapılan rövanş maçında ise İlhan Mansız ve Hakan Şükür'ün golleriyle 2-0 öne geçerek büyük avantaj yakalayan Türkiye, üst üste kalesinde gördüğü 2 golle maçtan 2-2 berabere ayrılıp, final biletini rakibine adeta hediye etti.

Ay-yıldızlı ekip, 2006 yılında Almanya'nın ev sahipliği yaptığı 18. Dünya Kupası finallerine katılabilmek için play-off'ta İsviçre ile eşleşti. Deplasmandaki ilk maçı 2-0 yitiren Türk Milli Takımı, İstanbul'daki olaylı rövanşı Tuncay Şanlı (3) ve Necati Ateş'in golleriyle 4-2 kazanmasına rağmen, gol averajıyla final biletini rakibine kaptırdı.

-Play-off maçları-

A Milli Futbol Takımı'nın, Dünya Kupası ve Avrupa Şampiyonası'na gidebilmek için şimdiye dek yaptığı play-off baraj maçlarında aldığı sonuçlar şöyle:



Tarih Yer Organizasyon Rakip Sonuç

---------- ----- ------------------ ------- -----

13.11.1999 Dublin Avrupa Şampiyonası İrlanda 1 - 1

17.11.1999 Bursa Avrupa Şampiyonası İrlanda 0 - 0



10.11.2001 Viyana Dünya Kupası Avusturya 1 - 0

14.11.2001 İstanbul Dünya Kupası Avusturya 5 - 0



15.11.2003 Riga Avrupa Şampiyonası Letonya 0 - 1

19.11.2003 İstanbul Avrupa Şampiyonası Letonya 2 - 2



12.11.2005 Bern Dünya Kupası İsviçre 0 - 2

16.11.2005 İstanbul Dünya Kupası İsviçre 4 - 2

Not: Maç sonuçlarında ilk takım Türkiye olarak alınmıştır.

-Azerbaycan karşısında 5. galibiyet-

2012 Avrupa Futbol Şampiyonası elemeleri A Grubu 10. ve son maçında Azerbaycan'ı 1-0 yenerek play-off biletini alan A Milli Takım, rakibi karşısında 7. randevuda 5. galibiyetini elde etti.

Türk Milli Takımı, Türk Telekom Arena'daki maçtan Burak Yılmaz'ın golüyle galip ayrılarak, Bakü'deki 1-0'lık şok yenilginin rövanşını da kazandı.

İki ülke milli takımları arasında yapılan 7 maçtan 5'ini Türkiye, 1'ini Azerbaycan kazandı, 1 maç da berabere sonuçlandı.

4'ü resmi, 3'ü özel 7 maçta toplam 9 gol atan Türk Milli Takımı, kalesinde ise 2 gol gördü.

Türkiye ile Azerbaycan A milli futbol takımları arasında yapılan maçlarda alınan sonuçlar şöyle:



Tarih Yer Organizasyon Sonuç

---------- ---- ------------------------- -----

09.04.1996 Bakü Özel 1-0

11.10.2000 Bakü Dünya Kupası Eleme Grubu 1-0

02.06.2011 İstanbul Dünya Kupası Eleme Grubu 3-0

12.04.2006 Bakü Özel 1-1

02.06.2009 Kayseri Özel 2-0

12.10.2010 Bakü Avrupa Şampiyonası Eleme Grubu 0-1

11.10.2011 İstanbul Avrupa Şampiyonası Eleme Grubu 1-0

Not: Maç sonuçlarında ilk takım Türkiye olarak alınmıştır.

-TT Arena'da 4 maçta 3. galibiyet-

2012 Avrupa Futbol Şampiyonası elemeleri A Grubu'ndaki 10. ve son maçında Azerbaycan'ı 1-0 yenerek play-off biletini alan A Milli Takım, Türk Telekom Arena'daki 4. maçında 3. kez galip geldi.

Ay-yıldızlı ekip, Türk Telekom Arena'da yaptığı 4 maçtan 3'ünü kazandı, 1'ini ise yitirdi.

Milliler, özel maçta Estonya'yı 3-0 mağlup ederken, 2012 Avrupa Şampiyonası elemelerinde Kazakistan'ı 2-1, Azerbaycan'ı 1-0 yendi, Almanya'ya ise 3-1 kaybetti.

-Almanya 10'da 10 yaptı-

2012 Avrupa Futbol Şampiyonası elemelerinde A Milli Futbol Takımı, Türk Telekom Arena'da Azerbaycan'ı ağırlarken, kulaklar da Almanya'nın Belçika ile yaptığı maçtaydı.

Son maçlara ikinci sırada giren Belçika, grupta 10'da 10 yapan Almanya'ya deplasmanda 3-1 yenilirken, ''Panzerler''in ilk golü Türk asıllı futbolcu Mesut Özil'den geldi.

Sakatlığı nedeniyle Türkiye maçında oynayamayan Mesut'un golünün duyulmasıyla Türk Telekom Arena'nın tribünlerinde coşku yaşandı.

-Burak Yılmaz'dan gollere devam-

Trabzonspor formasıyla sezona çok iyi bir başlangıç yaparak, bordo-mavili takımın bu sezon ligdeki 7 golüne de imza atan Burak Yılmaz, milli maçı da boş geçmedi.

Genç futbolcu, eski takım arkadaşı Selçuk İnan'ın pasında, 60. dakikada meşin yuvarlağı ağlara göndererek, Ay-yıldızlı ekibi galibiyete taşıdı.

Burak Yılmaz 12. kez giydiği A milli formayla 3. golünü attı.

-Sinan Bolat 2. maçında da gol yemedi-

Volkan Demirel'in yokluğunda A Milli Takım kalesini 2. kez koruyan Sinan Bolat, maçı gol yemeden tamamladı.

Estonya ile yapılan (3-0) özel maçın ardından ilk kez resmi bir müsabakada kaleye geçen gurbetçi file bekçisi, ender gelişen Azerbaycan ataklarında kalesinde büyük bir tehlike yaşamadı.

-Sarı kart firesi yok-

Azerbaycan maçı öncesi tam 9 futbolcusu sarı kart ceza sınırında bulunan Türk Milli Takımı, play-off öncesi fire vermedi.

Elemelerde daha önce yapılan maçlarda birer sarı kart gören ve Azerbaycan maçında oynayan Emre Belözoğlu, Hakan Kadir Balta, Kazım Kazım, Sabri Sarıoğlu, Arda Turan, Burak Yılmaz ve Hamit Altıntop, müsabakayı kart görmeden tamamladı.

Bu oyuncular, görev verilmesi durumunda play-off ilk maçında oynayabilecek.

-Mesut'tan destek-

Almanya, 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası eleme grubu maçında Belçika'yı 3-1 mağlup etti ve grupta ikinci sırayı alan Türkiye'ye play-off kapısını açtı.

Almanya, evinde oynadığı maçta ilk golü 30. dakikada Mesut Özil ile buldu. Andre Schürrle 33, Mario Gomez 48. dakikada attıkları gollerle durumu 3-0'a getirirken, Belçika'nın tek golünü 86. dakikida Marouane Fellaini kaydetti.

Grupta oynadığı 10 maçın tamamını kazanarak büyük bir başarıya imza atan Almanya, 30 puanla grubu lider tamamlarken, bugün Azerbaycan'ı 1-0 yenen Türkiye 17 puanla ikinci sırada yer aldı. Belçika ise 15 puanla 3. sıranın sahibi oldu.

-Hiddink ile 7. galibiyet-

2012 Avrupa Futbol Şampiyonası elemeleri A Grubu'ndaki 10. ve son maçında Azerbaycan'ı 1-0 yenerek play-off biletini alan A Milli Takım, teknik direktör Guus Hiddink yönetimindeki 14. maçında 7. galibiyetini elde etti.

Ay-yıldızlı ekip, Hollandalı teknik adam döneminde yaptığı 14 maçta 7. kez galip gelirken, 4 kez yenildi, 3 de berabere kaldı.

10'u resmi, 4'ü özel bu 14 maçta Türkiye toplam 18 gol atarken, kalesinde ise 12 gol gördü.

A Milli Futbol Takımı'nın, 8'i Türkiye sınırları içinde, 6'sı deplasmanda olmak üzere Guus Hiddink yönetiminde yaptığı maçlarda aldığı sonuçlar şöyle:



Tarih Yer Organizasyon Rakip Sonuç

---------- -------- ---------------------------- ------- -----

11.08.2010 İstanbul Özel Romanya 2 - 0

03.09.2010 Astana Avrupa Şampiyonası Elemeleri Kazakistan 3 - 0

07.09.2010 İstanbul Avrupa Şampiyonası Elemeleri Belçika 3 - 2

08.10.2010 Berlin Avrupa Şampiyonası Elemeleri Almanya 0 - 3

12.10.2010 Bakü Avrupa Şampiyonası Elemeleri Azerbaycan 0 - 1

17.11.2010 Amsterdam Özel Hollanda 0 - 1

09.02.2011 Trabzon Özel Güney Kore 0 - 0

29.03.2011 İstanbul Avrupa Şampiyonası Elemeleri Avusturya 2 - 0

03.06.2011 Brüksel Avrupa Şampiyonası Elemeleri Belçika 1 - 1

10.08.2011 İstanbul Özel Estonya 3 - 0

02.09.2011 İstanbul Avrupa Şampiyonası Elemeleri Kazakistan 2 - 1

06.09.2011 Viyana Avrupa Şampiyonası Elemeleri Avusturya 0 - 0

07.10.2011 İstanbul Avrupa Şampiyonası Elemeleri Almanya 1 - 3

11.10.2011 İstanbul Avrupa Şampiyonası Elemeleri Azerbaycan 1 - 0

Not: Maç sonuçlarında ilk takım Türkiye olarak alınmıştır.

-Son 5 organSzasyonun en kötü performansı-

2012 Avrupa Futbol Şampiyonası elemeleri A Grubu'ndaki 10. ve son maçta Azerbaycan'ı 1-0 yenerek, Almanya'nın da büyük katkısıyla play-off biletini alan A Milli Takım, Avrupa Şampiyonası elemelerinde son 5 organizasyonun en kötü performansını sergiledi.

Grupta yaptığı 10 maçta 5 galibiyet alabilen Ay-yıldızlı ekip, 3 maçta rakiplerine yenilirken, 2 maçta da eşitliği bozamadı.

Rakip filelere toplam 13 gol gönderen milliler, kalesinde ise 11 gol gördü.

Türkiye, elemelerde son 5 organizasyon baz alındığında maç başına ortalama olarak en az puanı (maç başına 1.7 puan) toplarken, en çok yenilgiyi aldı, en az golü attı, en çok golü yedi.

A Milli Takım'ın, hepsinde de grup ikincisi olduğu son 5 Avrupa Şampiyonası elemelerindeki performans tablosu şöyle:

Elemeler O G B M A Y P Ortalama Puan

-------------- ---------------------------------- -------------

İngiltere 1996 8 4 3 1 16 8 15 1.875

Hollanda-Belçika 2000 8 5 2 1 15 6 17 2.125

Portekiz 2004 8 6 1 1 17 5 19 2.375

Avusturya-İsviçre 2008 12 7 3 2 25 11 24 2

Ukrayna-Polonya 2012 10 5 2 3 13 11 17 1.7

-Almanya'nın katkısı büyük-

Dünyaca ünlü Hollandalı teknik adam Guus Hiddink yönetimindeki Türk Milli Takımı, eleme maçlarında deplasmanda Azerbaycan yenilgisiyle şok yaşarken, Belçika ve Avusturya ile de rakip sahalarda berabere kaldı.

Grup lideri Almanya'ya her iki maçta da 3'er golle mağlup olan Türkiye, ''Panzerler''in son maçta Belçika'yı yenmesiyle play-off biletini alabildi.

Türk Milli Takımı, Avrupa Şampiyonası elemelerinde bundan önce en kötü performansını 1992'de İsveç'te düzenlenen finaller öncesi yaşamıştı. Türkiye; İngiltere, Serbest İrlanda ve Polonya'nın yer aldığı gruptaki 6 maçını da yitirmişti.

-Elemelerde son 5 organizasyon-


A Milli Futbol Takımı'nın, Avrupa Şampiyonası elemelerinde İsveç 1992'den sonraki performans tablosu şöyle:



-İngiltere 1996-



Takımlar O G B M A Y P

------------------------------------------

1-İsviçre 8 5 2 1 15 7 17

2-Türkiye 8 4 3 1 16 8 15



-Hollanda-Belçika 2000-



Takımlar O G B M A Y P

------------------------------------------

1-Almanya 8 6 1 1 20 4 19

2-Türkiye 8 5 2 1 15 6 17



-Portekiz 2004-



Takımlar O G B M A Y P

------------------------------------------

1-İngiltere 8 6 2 - 14 5 20

2-Türkiye 8 6 1 1 17 5 19



-Avusturya-İsviçre 2008-



Takımlar O G B M A Y P

------------------------------------------

1-Yunanistan 12 10 1 1 25 10 31

2-Türkiye 12 7 3 2 25 11 24



-Ukrayna-Polonya 2012-



Takımlar O G B M A Y P

-------------------------------------------

1-Almanya 10 10 0 0 34 7 30

2-Türkiye 10 5 2 3 13 11 17

-En golcü Arda Turan-

A Milli Futbol Takımı, Azerbaycan'ı 1-0 yenerek, 2012 Avrupa Şampiyonası elemeleri A Grubu'nu ikinci sırada tamamlayarak, play-off biletini aldı.

Grupta oynadığı 10 maçta toplam 13 gol atan milliler, kalesinde ise 11 gol gördü.

Ay-yıldızlı ekibin elemelerdeki en golcü ismi 4 golle Arda Turan olurken, Azerbaycan karşısında Ay-yıldızlı ekibi galibiyete taşıyan Burak Yılmaz 3, Hamit Altıntop 2 gol attı. Millilerin diğer golleri Nihat Kahveci, Semih Şentürk, Gökhan Gönül ve Hakan Balta'dan geldi.

A Milli Futbol Takımı'nın 2012 Avrupa Şampiyonası elemeleri A Grubu'ndaki maçları ve gollerini atan oyuncular şöyle:



Tarih Yer Rakip Sonuç Goller

---------- ------ ---------- ----- ------------------

03.09.2010 Astana Kazakistan 3 - 0 Arda, Hamit, Nihat

07.09.2010 İstanbul Belçika 3 - 2 Hamit, Semih, Arda

08.10.2010 Berlin Almanya 0 - 3 -

12.10.2010 Bakü Azerbaycan 0 - 1 -

29.03.2011 İstanbul Avusturya 2 - 0 Arda, Gökhan Gönül

03.06.2011 Brüksel Belçika 1 - 1 Burak Yılmaz

02.09.2011 İstanbul Kazakistan 2 - 1 Burak Yılmaz, Arda

06.09.2011 Viyana Avusturya 0 - 0 -

07.10.2011 İstanbul Almanya 1 - 3 Hakan Balta

11.10.2011 İstanbul Azerbaycan 1 - 0 Burak Yılmaz

Not: Maç sonuçlarında ilk takım Türkiye olarak alınmıştır.

-Mesut Özil: Umarım Türkiye Avrupa Şampiyonası'na katılır-

Almanya Milli Futbol Takımı'nın Türk kökenli oyuncusu Mesut Özil, Türkiye'nin de Avrupa Şampiyonası'na katılmasını ümit ettiğini söyledi.

Mesut, Almanya'nın Belçika'yı 3-1 yendiği maçtan sonra Alman İkinci Televizyon Kanalı ZDF'e yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Azerbaycan karşısında maçı 1-0 önde bitirmesine sevindiğini, Türk Milli Takımı'nda arkadaşları bulunduğunu, Almanya'da da çok sayıda arkadaşının Türkiye'yi desteklediğini belirterek, ''Umarım Türkiye de Avrupa Şampiyonası;na katılır'' dedi.

Mutlaka son maçı kazanmak istediklerini ve bunu başardıklarını ifade eden Mesut, karşılaşmayı da hak ederek kazandıklarını kaydetti.

Alman Milli Takımı Teknik Direktörü Joachim Löw, kötü bir performansla yarışmayı etkilediklerini söyletmek istemediklerini belirterek, ''Biz maçı Türkler için değil kendimiz için kazanmak istedik'' dedi.

-Tanman: Play-off'ta Türk Milli Takımı kendi benliğini bulacak-

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Milli Takımlardan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Tanman, Azerbaycan karşısında istedikleri oyunu ortaya koyamamalarına rağmen istedikleri sonucu aldıklarını ve play-off oynamaya hak kazandıklarını söyledi.

Tanman, karşılaşma sonrası yayıncı kuruluşa yaptığı açıklamada, Almanya'nın Belçika karşısında kazanacağını beklediklerini ifade ederek, ''Bizim takımın da kazanacağını bekliyorduk. İstediğimiz oyunu ortaya koyamadık ama galip gelmesini bildik. Çok kolay değil, Azerbaycan kapanan bir takım. Stres de vardı, ayrıca oyuncular zeminden de şikayet etti'' diye konuştu.

Zor bir süreçten geçtiklerini kaydeden Tanman, ''İnşallan play-off'ta Türk Milli takımı kendi benliğini bulacak. İyi bir kura çekmeyi umuyoruz. Oğuz Çetin ile Okan Buruk kura çekimine gidecek. Eleme maçlarında oyun anlamında istediğimiz şeyler olmadı ama play-off'un çok farklı geçeceğine inanıyorum'' dedi.

Liglerin ertelenmesi, oyuncuların maç yapmadan milli takıma gelmeleri, sakatlıklar gibi birçok sıkıntı yaşadıklarını anlatan Tanman, ''Bunları aşacağız ve play-off'ta daha hazır olacağız. Türkiye çok farklı bir süreç yaşadı. Bu süreçte maç oynayamayan, sakatlıklar yaşayan, futbolun yaşadığı sıkıntıdan etkilenen oyuncular vardı. Play-off'ta futbolcularımızın daha hazır olacaklarına ve çok daha iyi oynayacağımıza inanıyorum'' ifadelerini kullandı.

Almanya Milli Takımı'nda forma giyen Mesut Özil'in bugün Belçika karşısında gol attığının belirtilmesi üzerine Tanman, ''Çok hoş, Mesut ile gurur duyuyoruz. Bizim kanımızı taşıyan Mesut, Alman Milli Takımı'nda oynuyor ama bizim için yaptığı şeyi alkışlıyoruz'' diyerek sözlerini tamamladı.

-Vogts: 'Türk Milli Takımı favoriydi-

2012 Avrupa Futbol Şampiyonası elemelerinde Türkiye'ye 1-0 yenilen Azerbaycan Milli Takımı'nın teknik direktörü Berti Vogts, ''Türk Milli Takımı favoriydi ve sonuçla da bunu belli etti'' dedi.

Karşılaşmadan sonra düzenlenen basın toplantısında konuşan Vogts, Avrupa Şampiyonası'nda play-off'a kaldığı için A Milli Takımı tebrik etti.

Türk Milli Takımı'na karşı oynamanın zor olduğunu anlatan Alman teknik adam, ''Çünkü çok iyi bir takım. Çok çetin ve zor bir maçtı. Zaten maçtan önce Türk Milli Takımı favoriydi sonuçla da bunu belli etti. Bu karşılaşma takımım için iyi bir tecrübe oldu'' diye konuştu.

A Milli Takım'ın play-off'ta başarılı olup, Avrupa Şampiyonası'na katılacağına inandığını dile getiren Berti Vogts, ''Eminim ki Türk Milli Takımı pla-off'ta başarılı olacak ve Avrupa Şampiyonası'na gidecek. Azerbaycan Milli Takımı için çok zor bir deplasmandı. Oyuncularımı kutluyorum iyi mücadele ettiler. Taraftar ve atmosfer müthişti takımım bu nedenle zor anlar yaşadı. Takımımda beğenmediğim şey, ani atakları iyi kullanamamasıydı'' ifadelerini kullandı.

Vogts, bir soru üzerine Guus Hiddink'in çok güçlü bir teknik direktör olduğunu anlatarak, ''Hiddink çok güçlü bir hoca ve iyi bir insan. Gençlerden oluşan iyi bir takım kurmuş. Ona vakit vermek lazım. Bu takımın Guus Hiddink ile Avrupa Şampiyonası'nda başarılı olacağına inanıyorum'' değerlendirmesinde bulundu.

 

 

-Burak Yılmaz: 'Selçuk oyuna girince biraz daha hareketlendim-

Azerbaycan karşısında A Milli Futbol Takımı'nın golünü atan Burak Yılmaz, Selçuk İnan'ın oyuna girmesinden sonra daha hareketli ve atak oynamaya başladığını ve onun attığı pasla da golü kaydettiğini söyledi.

Burak, karşılaşma sonrası yayıncı kuruluşa yaptığı açıklamada, Selçuk ile birbirlerini uzun zamandır tanıdıklarını kaydederek, ''O oyuna girince biraz daha hareketlendim ve atak olmaya başladım. O beni uzun zamandır tanıyor. Top ayağına gelir gelmez hareketleniyorum. Nitekim ayağına gelince hareketlendim ve golü attığım için mutluyum'' diye konuştu.

Azerbaycan savunmadan çıkmadığı için kendi adına pozisyon bulmakta zorlandığını dile getiren Burak, ''İlk devre tutuktuk, stresliydik. Devre arasında Almanya maçının skorunu öğrendikten sonra rahatladık ve ikinci yarıda da bulduğumuz golle istediğimiz sonucu aldık'' ifadelerini kullandı.

Genç bir takım olduklarını ve Avrupa Şampiyonası'nın atmosferini yaşamak istediklerini aktaran Burak, ''Play-off farklı olacak. Kim gelirse gelsin elimizden geleni yapıp finallere katılmak istiyoruz'' dedi.

Burak, milli takım olarak en fazla bir hafta beraber olabildiklerini kaydederek, ''Beraber çalışma fırsatımız az oluyor. Uzun bir dönem beraber çalışırsak daha iyi olacağız. Biraz birbirimizle oynamamız ve uzun bir kamp yapmamız lazım' şeklinde konuştu.

-Hamit: İnşallah Avrupa Şampiyonası'na katılırız-

(A) Milli Futbol Takımı'nın başarılı futbolcusu Hamit Altıntop, Azerbaycan karşısında galip gelip play-off'a katılmaya hak kazandıklarını, play-off'ta da başarılı olup Avrupa Şampiyonası'na katılmayı istediklerini söyledi.

Hamit, Azerbaycan maçı sonrası yayıncı kuruluşa yaptığı açıklamada, işlerinin zor olduğunu bildiklerini ifade ederek, ''Almanya inanılmaz bir performans yakaladı. Bu arada Almanya'ya serisini sürdürdüğü için teşekkür ederiz. Play- off'lara kalıp ilk adımı attık, şimdi inşallah ikinci adımı play-off'larda atıp 2008 gibi başarılı bir Avrupa Şampiyonası yaşarız.'' diye konuştu.

Gruplarda inişli çıkışlı maçlar yaptıklarını belirten Hamit, ''Her grup elemesinde böyle maalesef. Dengeyi bulamadık. Bunun peşindeyiz. İnşallah gelecek aylarda, senelerde Türkiye Milli Takımı'nın bir futbol tarzı olacaktır. Bunun için sabır, inanmak ve çalışmak gerekiyor. Bir iki maç kötü oldun mu eleştiri, ardından her şeyi değiştirmekle maalesef olmuyor. Onun için camiadan biraz da sabır bekliyorum'' ifadelerini kullandı.

Real Madrid'den takım arkadaşı Nuri Şahin'in sakatlığı ile ilgili bir soruya Hamit, ''Nuri koşulara başladı ve umduğundan daha iyi gidiyor. İnşallah Kasım ayında beraber oluruz ve Türkiyemiz'i Avrupa Şampiyonası'na götürürüz'' diye yanıt verdi.

-Hiddink: Belki de doğru yerde yanlış kişiyim-

A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Guus Hiddink, 2012 Avrupa Şampiyonası Eleme Grubu'nda ikinci olup play-off şansı elde etmeleriyle ilgili olarak, ''Amaçlamış olduğumuz yerdeyiz, mutluyuz'' dedi.

Hiddink, Azerbaycan maçının ardından düzenlenen basın toplantısında karşılaşmayı değerlendirip soruları yanıtladı.

Her şeye rağmen gelinen noktaya sevindiklerini ifade eden Hiddink, ''Şu anda amaçlamış olduğumuz yerde olduğumuzdan mutluyuz. Sabırsız bir şekilde rakiplerimizi bekliyoruz, kura çekimini bekliyoruz'' dedi.

İnişli çıkışlı bir eleme grubunda, play-offlara kalana kadar geçen süreçte alınan sonuçtan tatmin olunması gerektiğini kaydeden Hiddink, ''Son dönemde Türk futbolunda yaşanan olayları ve geçilen zorlu süreci biliyorsunuz. Yaşanan olayların ardından bu sonuç tatmin edici bir şekilde kompliman niteliğinde. İnişli çıkışlı bir eleme grubu süreci oldu. Sonuç oyuncular için bir kompliman niteliği taşıyor'' diye konuştu.

-''En az 3 yada 4 gol atmamız gerekirdi''-

Azerbaycan karşısında maça çok iyi başladıklarını, rakibe tehlikeli olmalarına imkan verecek şekilde zaman ve yer bırakmadıklarını anlatan Hiddink, mücadeleyi şöyle değerlendirdi:

''Bazı yarım şans ve şans diyebileceğimiz fırsatlar yakaladık. Takımın tipik bir davranışı ortaya çıktı. Müsait bir pozisyonda gol atılamayınca yine duygularımız devreye giriyor, duygularımız kabarıyor. Ani bir heyecanlanma devreye giriyor ve 30-40 metreden şut atmak gibi davranış içine giriyor oyuncular. Gol gelmese bile heyecanlanmadan oyunumuzu devam ettirirsek gol er yada geç gelecek. Heyecanlandığınız zaman da oyunun kontrolü elinizden kayıp gidiyor. Maç boyunca rakibimize hiç fırsat vermesek de Azerbaycan gibi rakiplerle oynadığınızda en az 3 ya da 4 gol atmanız gerekiyor.''

-Play-off süreci zor olacak-

Hiddink, 2012 Avrupa Şampiyonası'na kalabilmek için yapacakları play-off mücadelesi öncesinde, takımının bulunduğu durumdan daha iyi hale gelmesi gerektiğini kaydetti.

Fiziksel olarak hazır oyunculara ihtiyacı olacağını belirten Hiddink şunları kaydetti:

''Play-off süreci zor olacak. Şu an bulunduğumuzdan daha iyi hale gelmeliyiz. Fiziksel manada daha hazır oyunculara ihtiyacımız olacak. Bir aylık bir süreç var. Duygularımızla ilgili söylediklerime dönmek istiyorum. Duygularımızı kontrol etmeyi öğrenmemiz lazım. Türkiye'de duygu konusunda önemli bir hassasiyet gösteriliyor. Tabi ki futbolu oynarken duygularımız tutkularımız işin içinde olacak. Ancak yaratıcılığımızı engellemeye başladığında burada tehlike başlıyor. Türkiye futbolu gayet güzel oynayan bir ülke. Almanya karşısında kısa pas yaptık, uzun pas yaptık. Uluslararası seviyedeki bu maçta yüzde yüz gol fırsatları yakaladık ama aynı maçta da oyuncularımızın pozisyonları ne kadar kolay kaybettiğini gördük.''

-''Çok fırsat, az gol var''-

Hiddink, milli takımın gol yollarında yaşadığı sıkıntıyla ilgili olarak, yakalanan pozisyonları gole çevirme anlamında ciddi bir sıkıntı yaşandığını belirterek, ''Çok fırsat, az gol var'' dedi.

Gol yollarında bir kişiye bağımlı olmanın takımını kırılgan bir hale getirdiğini ifade eden Guus Hiddink şöyle devam etti:

''Tabi ki ben doktor değilim. Hastalıktan bahsediyorsak, forvet oyuncularımıza maçtan önce iğne yapmamız gerekiyor o zaman. Burak'ın attığı önemli goller oldu eleme süreci içinde. Attığı gollerden dolayı sevinçliyiz. Ama tabi ki tek kişiye bağımlı olmak bizi kırılgan yapıyor. Maalesef sihirli değneğimiz yok. Tabi ki bir oyuncuya bağımlı olmak bizim için sıkıntı teşkil ediyor. Aynı şekilde yakalanan pozisyonların gole çevrilmesi anlamında ciddi bir fark var. Çok fırsat, az gol var.''

-''Çok çalışmamız gerekiyor''-

Almanya maçından önce gerçekçi konuştuğunda karamsarlıkla suçlandığını hatırlatan Hiddink, çok çalışmaları gerektiğini, play-offlarda kendilerini zor takımların beklediğini kaydetti.

Avrupa şampiyonu olabilmek için bütün özellikleri taşımak gerektiğini anlatan A Milli Takım Teknik Direktörü, ''Herhalde Almanya'yı 3-0, 4-0 yeneceğiz demeliydim, herkes mutlu olacaktı. Maç bittiğinde de galibiyeti vadettiniz denilip eleştirilecektim. O zaman ben şimdi Avrupa şampiyonu olacağız diye bağırıyorum ama bu olmayınca da tabi ki beni öldüreceksiniz. Tabi ki bu işin şaka tarafı. Çok çalışmamız gerekiyor. Play-offlarda bizi çok zor takımlar bekliyor. Deneyimli takımlar var'' şeklinde konuştu.

-''Belki de doğru yerde yanlış kişiyim...''-

Türkiye'de son dönemde çok fazla eleştirildiği, hala burada çalışmaktan mutlu olup olmadığı sorulan Guus Hiddink, soruya şu yanıtı verdi:

''Gazeteleri okumasam da görüyorum. Gördüğüm zaman yanımda gördüğünüz su şişesinden daha büyük harflerle yazılmış başlıkları görüyorum. Bu tür yayınlara fazla saygım kalmıyor. Bunlardan tabi ki etkilenmiyorum. Gözlüklerim bu kağıtlarda (Kadro listesini göstererek) gördüklerimi okuyacak kadar yetiyor. Daha büyük harfleri okuyamıyorum. Sınırlı bir grup içinde gayet iyi bir çalışma yapıyorum. Uzun süredir bu işin içindeyim. Realistim ama yine de futbolla ilgili tutkularım gayet iyi. Bu bakımdan düşündüğünüz zaman, belki de doğru yerde yanlış kişiyim...''

Hiddink, play-offları geçemezlerse istifanın söz konusu olup olmayacağı yönündeki soruya, ''Bunlar play-off maçlarından sonra değerlendirilebilecek şeyler'' yanıtını verdi.

Hollandalı teknik adam, bir gazetecinin kendisini play-offlara kalındığı için tebrik etmesinin ardından, ''Bence yarım bir tebrik gerektiriyor. Finallere gittiğimizde gerçek bir tebrik olacak'' dedi.

-Gümüşdağ: Bu maçı kaybedeceğimizi hiç düşünmedik-

Futbol Federasyonu Başkanvekili Göksel Gümüşdağ, A Milli Takım'ın 2012 Avrupa Şampiyonası elemelerinde Azerbaycan'ı 1-0 yenerek play-off'a katılmaya hak kazandığı karşılaşma öncesinde kaybetmeyi hiç düşünmediklerini söyledi.

Göksel Gümüşdağ, maçın ardından yaptığı açıklamada, A Milli Takım'ın 2012 Avrupa Şampiyonası finallerine katılmak için büyük avantaj yakaladığını dile getirerek, ''Yüzdük yüzdük sonuna geldik. Son anda çok büyük sıkıntı yaşayabilirdik. Herkeste bir stres vardı. Çok önemli bir müsabakadan galibiyetle çıkmamız bizi çok mutlu etti'' dedi.

A Milli Takım'ın ortaya koyduğu futbola ilişkin eleştiriler konusunda ise Gümüşdağ, ''Bunları şu an konuşmanın doğru olmadığını düşünüyorum. Bizim için çok önemli bir kura çekimi var. Kura çekiminden sonra play-off maçlarıyla 2012 Avrupa Şampiyonası'na gitmeyi garantileyelim, ondan sonra bunların hepsini konuşuruz'' dedi.

Bir basın mensubunun ''Eğer maç kaybedilseydi Hiddink'in görevden alınacağı kamuoyunun gündemindeydi. Sizin gündeminizde böyle bir şey var mıydı?'' şeklindeki sorusunu ise Gümüşdağ, ''Hayır böyle bir gündemimiz yoktu. Biz hiçbir zaman kaybedeceğimizi düşünmedik. Futbolda her şey var ama çocuklar da biz de maçı alacağımıza çok inanmıştık. Herkeste bir gerginlik vardı, bu sahaya da yansıdı. Ben inanıyorum ki, 2012 Avrupa Şampiyonası'na giden takım biz olacağız. Türk futbolunun buna ihtiyacı var'' diyerek yanıtladı.

Göksel Gümüşdağ, Almanya Milli Takımı'nda Belçika'ya gol atan Mesut Özil için ise ''Mesut buraya geldiğinde de, özellikle bizimle, Türk Milli Takımı'yla çok iyi ilişkiler içindeydi. Bir tek Mesut değil, tüm Almanya Milli Takımı çıktı, bizim maçımızda olduğu gibi bu maçta da çok iyi bir şekilde oynadılar. Almanya çok güçlü bir takım. Stres içinde olmamız bizi çok gerdi ama sonunda golü bulduk. Play-off'a çıkan taraf biz olduk'' şeklinde konuştu.

-10 maçta toplam 35 futbolcu forma giydi-

A Milli Futbol Takımı'nın 2012 Avrupa Şampiyonası elemelerinde A Grubu'ndaki 10 maçında toplam 35 futbolcu forma giydi.

Ay-yıldızlı ekibin elemelerde forma giyen futbolcuları ve sahada kalış süreleri şöyle:



Futbolcu Maç Dakika

------------ --- ------

Servet Çetin 8 720

Sabri Sarıoğlu 8 703

Arda Turan 8 693

Volkan Demirel 7 630

Hamit Altıntop 7 630

Hakan Kadir Balta 7 630

Emre Belözoğlu 7 618

Burak Yılmaz 6 505

Selçuk İnan 7 438

Gökhan Gönül 5 377

Egemen Korkmaz 4 360

Mehmet Aurelio 4 291

Tuncay Şanlı 4 290

Ömer Erdoğan 3 270

Serdar Kesimal 3 270

Selçuk Şahin 5 259

Kazım Kazım 4 251

Mehmet Topal 4 194

Semih Şentürk 5 185

Onur Recep Kıvrak 2 180

Nuri Şahin 2 168

Özer Hurmacı 2 135

Mehmet Ekici 3 128

Nihat Kahveci 2 127

Umut Bulut 4 102

İbrahim Toraman 1 90

İsmail Köybaşı 1 90

Çağlar Birinci 1 90

Yekta Kurtuluş 1 90

Sinan Bolat 1 90

Gökhan Zan 1 90

Gökhan Töre 4 88

Halil Altıntop 3 81

Sercan Yıldırım 2 40

Mehmet Topuz 1 27

-Erzik: ''İnşallah, daha iyi bir oyunla play-off'u geçip 2012'ye katılırız-

UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik, ''İnşallah daha iyi bir oyunla play-off'u geçip 2012'ye katılırız'' dedi.

Şenes Erzik karşılaşmanın ardından yaptığı açıklamada, play-off'lara katılma hakkını elde eden A Milli Takım için sonucun hayırlı olmasını diledi.

Şenes Erzik, play-off'larda zor rakiplerin çıkabileceğinin hatırlatılması üzerine, ''Her zaman zor rakipler olacaktır. Herkes 2012'ye gitmek istiyor. İnşallah daha iyi bir oyunla play-off'u geçip 2012'ye katılırız'' dedi.

Şenes Erzik, ''Türk futbolunun imajını düzeltmesine 2012 Avrupa Şampiyonası'na katılmanın payı olur mu?'' şeklindeki soru üzerine ise ''İmajla sahadaki futbolun bir ilgisi yok'' şeklinde konuştu.

-Hamit Altıntop-

A Milli Takım oyuncularından Hamit Altıntop, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Hamit Altıntop, yaptığı açıklamada Azerbaycan karşısında her şeyin olumlu olduğunu kaydederek, şöyle dedi:

''Bence bugün her şey olumluydu. Bunun değerini bilmek gerekir. Favori olan grupta Almanya'ydı onun arkasından ikinci olduk, hedefimize henüz ulaşmadık. Bizi play-off'lara bekliyor iyi hazırlanıp, bazı şeyleri daha iyi yapıp inşallah play-off'ları da geçeriz.''

-Engeller-

Hamit Altıntop, takım olarak daha iyi futbol oynamak istediklerini belirterek, ''Bazı engeller var o engelleri de inşallah konuşup yeri zamanı geldiğinde değiştireceğiz. Biraz zamana ihtiyacımız var. Bu bugünden yarına olmuyor. Çok çalışmak ve sabır gerekiyor'' şeklinde konuştu.

Bir basın mensubunun ''Hangi engeller, teknik heyet mi ya da takım içinde sorunlar mı var?'' şeklindeki sorusu üzerine Hamit Altıntop, şunları söyledi:

''Bunlar burada konuşulmayacak, tartışılmayacak konulardır. Sadece takımda değil. Sorun futbolcular olsa biz, her gün oturup konuşuyoruz. Sırf o olsaydı kolay olurdu. Teknik heyeti ben burada kutlamak istiyorum. Çok sabırlılar. Engeller dediğim gibi farklı şeyler. Futbolumuzla alakası olmayan şeyler. Herkes eleştirmeye kendisinden başlamalı. Bunlar küçük şeylerdir. Terbiye, saygı ve dürüstlüktür. Futbolcu arkadaşlarımızın hepsi iyi niyetli. Her şey büyüklerimizde başlıyor.''

Hamit Altıntop, basın mensuplarının ısrarı üzerine daha detaylı konuşmak istemediğini belirterek, ''Bu konulara girmek istemiyorum. Hepinizin çocukları var. Onları evinizde nasıl eğitirseniz, okulda arkadaşlarıyla da öyle davranacaklardır'' şeklinde konuştu.