Advertisement
Türkiye'de bir türlü istenen seviyelere gelmeyen çiğ süt fiyatları üreticiyi isyan ettirdi. 
 
Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin, Türkiye'de maliyetlerin hızla artarken çiğ süt fiyatlarının dünya piyasalarının altında olduğunu söyledi. Keskin, "Bugün dünya piyasasına baktığımızda, Avrupa'da 1 litre çiğ inek sütü yaklaşık 1,35 TL, ABD'de 1,50 TL, dünyada önemli süt üretimi olan ülkelerden Yeni Zelanda da ise 1,30 TL seviyesinde. Ülkemizde ise gerçekte üreticinin eline geçen rakam 1,10 – 1,15 TL civarında" dedi.
 
Çiğ süt fiyatları belirlenirken Ulusal Süt Konseyi çatısı altında tüm sektör paydaşlarının biraraya gelmesiyle referans fiyatın belirlendiğini ifade eden Keskin, "Temmuz 2014 itibari ile geçerli olmak üzere çiğ inek sütü 1,15 TL olarak üreticinin eline geçecek şekilde belirlenmiştir. Buna ilaveten soğutma ve kalite primleri, nakliye giderleri gibi kalemler eklenmekteydi. 
Yaklaşık iki buçuk yıl 1,15 TL referans fiyat 2017 Ocak ayından itibaren 1,21 TL olarak belirlendi. Fakat bazı süt sanayicileri, ilaveten ödenen primleri (nakliye, soğutma, kalite vb.) referans fiyatın içerisine dâhil etmiş, iki buçuk yıl sonra gelen artış aslında üreticiye yansıtılmamış hatta fiyatlar geriye gitmiştir" dedi.
 
Sanayicinin yurt dışı piyasanın düşük olması ve dış pazarda rekabet gücünün olmamasından şikayet ettiğini belirten Keskin, "Bu şartlarda Türk süt sanayicisi dış pazarda rekabet edecek durumdadır. Fakat aynı şey süt üreticilerimiz için geçerli değildir. Diğer ülkelerde 1 litre süt ile rahatlıkla 1,5 kg yem alınabilirken, ülkemizde 1 litre sütün karşılığı neredeyse 1 kilogram yeme bedeldir. Bu durumda ülkemizde bu fiyatlarla sürdürülebilir bir süt üretimi maalesef mümkün gözükmemektedir" diye konuştu.
 
Bununla beraber söz konusu durumun devam etmesi noktasında maalesef dişi materyallerin kesime gittiğini açıklayan Keskin, bunun sürmesi halinde hayvan ithalatının devam edeceğini ve ekonominin zarar göreceğini kaydetti.
 
Keskin, Türkiye'de kabul gören 1,3 süt yem paritesinin derhal sağlanarak, üreticinin 1 litre süt ile en az 1,3 kilogram yem alabilecek fiyatlara ulaşması gerektiğine dikkat çekti.