Advertisement

Aralarında Konya, Cihanbeyli, Harran'ın da bulunduğu 8 ildeki 51 ova, "büyük ova koruma alanı" olarak belirlendi.

Geçtiğimiz yıl açıklanan ‘Milli Tarım Projesi’nde 184 ovanın tarımsal sit alanı ilan edileceği açıklanmış, Ocak 2017 yılında 141 ova koruma altına alınmıştı. 

Bugün Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile 51 ova daha koruma altına alındı. Böylece artık SİT alanı ilan edilen ova sayısı 192'ye çıktı.

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, tarımsal üretim potansiyeli yüksek, erozyon, kirlenme, amaç dışı veya yanlış kullanımlar gibi çeşitli nedenlerle toprak kaybı ve arazi bozulmalarının hızla geliştiği 51 ova, büyük ova koruma alanı olarak ilan edildi.

Ovaların sınırlarında yer alan onaylı planlı alanlarla tarım dışı kullanma izni verilmiş yerler kapsam dışında tutuldu.

Edirne Ovası ile Eskişehir Günyüzü Avyalı Ovası'nın sınırlarına ilişkin haritalarda da değişikliğe gidildi.

Bakanlar Kurulu tarafından büyük ova koruma alanı olarak belirlenen ovalar şöyle: "Amasya, Merzifon, Suluova ovaları (Amasya), Aydın, Davutlar, Karpuzlu ovaları (Aydın), Bursa, İnegöl, Karacabey, Yenişehir (Bursa) Alaca, Kargı, Osmancık ovaları (Çorum), Akören, Akşehir, Altınekin, Beyşehir, Cihanbeyli, Derbent, Ereğli, Gembos, Güneysınır, Kadınhanı, Konya, Kulu, Suğla, Yunak ovaları (Konya), Birecik, Bozova, Ceylanpınar, Halfeti, Harran, Siverek, Suruç, Viranşehir, Yaylak ovaları (Şanlıurfa), Balabancık, Çorlu, Edir, Ergene, Hayrabolu, İbrice, Karacakılavuz, Karaveli, Kızılcaterzi, Muratlı, Naip, Saray, Semetli, Yoncalı ovaları (Tekirdağ), Ovacık Ovası (Tunceli)"

Hatırlanacağı üzere Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri Milli Tarım Projesi'nin açıklanmasının ardından tehlike altındaki 184 ovanın, “Büyük Ova” statüsüne alınması için çalışmalar yapıldığını ve ardından 28 ova için daha çalışma başlatıldığını duyurmuştu.