Advertisement

Küresel gıda emtia fiyatları Mayıs ayında üç ay sonra artışa geçti.

FAO Gıda Fiyat Endeksi Mayıs ayında 172.6 puan olurken Nisan ayına göre yüzde 2.2; Mayıs 2016’ya göre ise yaklaşık yüzde 10 artış gösterdi.

FAO Gıda Fiyat Endeksi uluslararası pazarlarda tahıl, bitkisel yağ, süt ürünleri, et ve şekerden oluşan beş ana gıda maddesinin fiyatları ve ticareti takip edilerek belirleniyor.

Mayıs ayında şeker haricindeki tüm alanlarda artış yaşandı.

İhtiyaçtan fazlası buğday ve mısır arzı ile yağlı tohum ürünlerinin üretimindeki artış, küresel gıda emtia pazarlarının dengede kalmasını sağladı.

BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) altı ayda bir açıkladığı Gıda Görünümü raporuna göre artan nakliye masrafları ve geniş ithalat hacmi küresel gıda ithalat faturasını bu yıl 1.3 trilyon dolara yükseltirken bu oran 2016’ya göre yüzde 10.6 artış gösterdi.

Az gelişmiş ülkeler, düşük gelirli gıda açığı olan ülkeler ve Sahra Altı Afrika ülkelerinin gıda ithalat faturaları et, şeker, süt ve yağlı tohum ürünlerinin geniş ithalatından dolayı daha fazla yükseldi.

Yükselen ithalat faturaları balık haricindeki tüm gıda sektörleri için öngörülüyor. Balık sektörü ise artan ulusal pazar talebinden dolayı gelişmekte olan birçok ülkede artan şekilde ulusal su ürünleri sektöründeki büyüme ile karşılanıyor.

Gıda Görünümü raporu pazardaki ana gıda malları için en taze tahminlerde bulunurken bunların hepsinde küresel seviyede iyi arz görülüyor; sadece ulusal veya bölgesel yapmalar olabileceği belirtiliyor.

Uluslararası buğday fiyatlarının özellikle sezonun ilk yarısında sabit kalması bekleniyor. Pirinç arzının da rezervlerin düşme ihtimali olmasına rağmen bol ve yoğun olması öngörülüyor.

Küresel yağlı tohum üretiminin 2016/17 sezonunda özellikle soya fasulyesindeki verim seviyesinden dolayı tüm zamanların rekorunu kırması bekleniyor. İlk göstergeler 2017/18 sezonu için de iyi arza işaret ediyor.

Rapor, dünya et üretiminin üçüncü sene de durgunlaşmasının beklendiğini bildirdi. Bunun nedeni ise Çin’den beklenen düşüşler. Bu durumun ABD ve Brezilya’dan ithalatı ise ciddi şekilde yükseltmesi bekleniyor.

Bu arada küresel süt üretimin bu sene yüzde 1.4 artması beklenirken bu yükselişin Hindistan’daki hızlı genişlemeden olacağı belirtiliyor.

FAO’nun bugün açıklanan son Tahıl Arz Talep Raporu küresel buğday üretiminde yüzde 2.2 daralma öngörürken bunun Güney Amerika ve Afrika’nın güneyinde küresel mısır üretimindeki yüzde 1.4 artış ve küresel pirinç üretimindeki yüzde 0.7’lik artış ile dengelenmesi bekleniyor. Küresel tahıl üretiminin yüzde 0.5 düşerek 2594 milyon ton olması bekleniyor.