Advertisement

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Et ve Süt Kurumu (ESK) ve Toprak Mahsulleri Ofisi'ni (TMO) regülasyon kurumu olarak tanımlamaya çalıştıklarını, iki kuruma da piyasaları sınırsız dizayn etme yetkisi vereceklerini söyledi.

Bununla ilgili çalışmada sona gelindiğini ve Meclis kapanmadan önce biteceğini kaydeden Çelik, "Piyasada bazı yayınlar yapılıyor. Bir bakıyorsunuz, bir üründe sıçrama meydana geliyor. Spekülatif oyunculara fırsat vermeyecek noktada iki kurumun fonksiyonu çok önemli" dedi.

Salı günü Bloomberg’in sorularını yanıtlayan Çelik, et ithalatı ile ilgili olarak ise, "Bizim amacımız ithalat yapmak değil. Benim elim kolum bağlı ise, ’ne kadar güçlü olsa da bir şey yapamaz’ dersiniz. Yani bu ithalatı önceleyen, ithalat amaçlı bir şey değil, regülasyon amaçlı. Yoksa biz mesela 1.000 ton et ithal edecek diyebiliriz ama 1.000 ton et alacağımız anlamına gelmez, belki 10 ton et alacağız" diye konuştu.

"Bugün eti getiriyorsunuz, adam karkas eti senden 23.80 TL’ye alıyor, gidiyor piyasaya 27-28 TL’ye satıyor. Böyle ahlaksız şeyler var. Onun için bunların tümünü regüle edecek bir sistem üzerinde çalışıyoruz" diyen Çelik, "Aslında Türkiye’de yeterlilik sorunu yok, piyasada özellikle işlenmemiş gıdalarla ilgili spekülatif oyunlar oluyor, hububatta yeterlilikle ilgili büyük bir sorun yok" açıklamasında bulundu. 

Bloomberg