Advertisement

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Tezel, süt ve kırmızı et sektörlerinde Türkiye'nin üretim kapasitesinin, bugünkünün çok üstünde bir tüketimi karşılayabilecek seviyede bulunduğunu, Katar'ın talep ettiği gıdanın derhal temin edilebilmesinin bunun kanıtı olduğunu belirtti.

SETBİR'in düzenlediği iftar programında konuşan Tezel, birliğin üyesi olan 58 şirketin, 100 bine yakın vatandaşa çalışma imkanı sağladığını, 500 bin üreticinin emeğini değerlendirdiğini ve yılda 20 milyar lira ciro yaptıklarını anlattı.

Tezel, Türkiye'nin yıllık 19 milyon tonluk çiğ süt üretimi ile dünyanın 8'inci, Avrupa Birliği'nin üçüncü büyük süt üreticisi olduğuna vurgu yaparak, Türkiye'de yılda 1 milyon 173 bin ton da kırmızı et üretildiğini ifade etti.

Gelişmiş ülkelerde kişi başına yıllık süt ve eşdeğeri süt ürünü tüketimi 300 litre iken bu miktarın Türkiye'de 140 litre olduğunu aktaran Tezel, şunları söyledi:

"Uzmanlara göre, yetişkin bir birey günde 70 gram kırmızı et tüketmeli. Bu hesapla 80 milyonluk nüfusumuza göre yılda ortalama kişi başı 25 kilo kırmızı et tüketmemiz gerekiyor. Açıkça görülüyor ki gelişmiş ülkeler seviyesine ulaşabilmek için daha çok süt ve süt ürünü ile daha çok kırmızı et tüketmemiz gerekiyor."

Tezel, vatandaşın en kaliteli ve en hesaplı süt ve kırmızı et ürünlerine ulaşması için canla başla çalıştıklarını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ancak tüketim miktarlarımız yeterli değil. Halbuki süt ve kırmızı et sektörlerimizde üretim kapasitemiz bugünkünün çok üzerinde bir tüketimi karşılayabilecek seviyede. Bunun için yeterli kaynak, teknoloji ve bilgi birikimimiz de var. Katar'ın komşularıyla yaşadığı kriz ve abluka sırasında gıda maddesi ihtiyacını karşılamak için derhal Türkiye'ye yönelmesi ve istediği miktarda yiyecek ve içeceğin derhal temin edilebilmesi bile bunun bir kanıtı."

Hedeflerinin kişi başı yıllık süt ve eşdeğeri süt ürünü tüketim miktarında 300 litreye, ette de 21 kilograma ulaşmak olduğunu aktaran Tezel, bunun için yeterli hayvan kaynağına sahip olunması gerektiğini belirtti.

- "Fiyat istikrarı gerekli"

Halkın hayvansal protein kaynağıyla beslenmesinin sağlanması gerektiğini vurgulayan Tezel, şunları kaydetti:

"Bunun için kayıt dışını ortadan kaldırmalıyız, fiyat istikrarını sağlamalıyız, arz talep dengesini sürdürülebilir bir yapıya kavuşturmalıyız ve süt ve et ürünlerine yönelik bilgi kirliliğini gidermeliyiz. Kayıt dışı ile mücadele edebilmek için öncelikle tüm hayvansal protein ürünlerinin KDV'sini sıfırlayarak sosyal bir beslenme anlayışına geçilmesini öneriyoruz. Fiyat istikrarı, sektörlerimizin istikrar içinde büyümesi, hayvansal protein tüketiminin artırılması, dünya ile rekabet edebilir seviyeye gelebilmek için gerekli."

AA