Advertisement

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), 2017 dönemi hububat alım fiyat ve politikalarını açıkladı.

TMO, 2017 yılı buğday üretiminin geçen yıla göre yüzde 6 artışla 21,8 milyon ton, arpa üretiminin yüzde 12 artışla 7,5 milyon ton olarak gerçekleşeceğini öngördü.

Türkiye'de hububat hasadının mayıs ayı içinde başladığını ve bugün itibariyle yüzde 50 seviyesine ulaştığı kaydedilen açıklamada, "TMO, 06 Haziran 2017 itibarıyla üreticilere depolama ve finansman imkânı sağlamak amacıyla emanet alımlara başlamış olup 13 Temmuz 2017 tarihine kadar 415 bin ton ürün alımı gerçekleştirmiştir" denildi.

TMO alım fiyatlarının 12 Temmuz 2017 itibariyle açıklandığı hatırlatılan açıklamada, "Anadolu Kırmızı Sert (AKS) ekmeklik buğday (proteini yüzde 12,5-13, süne oranı yüzde 1'e kadar) alım fiyatı ton başına 940 TL, makarnalık buğday fiyatı ise 1.000 TL/Ton olarak belirlenmiştir" denildi.

Açıklanan fiyatlara kalitesine göre yüzde 5'e kadar artış uygulanacağı kaydedilen açıklamada, buna göre ekmeklik buğdayların ton başına 990 TL'ye, makarnalık buğdayların ton başına 1.070 TL'ye kadar işlem göreceği belirtildi.



Arpa fiyatlarının üreticiyi memnun edecek seviyede işlem gördüğünden arpa için fiyat açıklamaya gerek görülmediğini açıklayan TMO, ancak emanet karşılığı arpa alımlarına devam edileceğini bildirdi. 

Bugün itibarıyla 300 alım noktasına ilave olarak kapasitesi 1 milyon tonu geçen 24 lisanslı depo işletmesinde de alım yapan TMO'dan yapılan açıklamada, "Üreticilerimizin ürünlerini sözleşme imzalanan lisanslı depolara teslim etmeleri; yüzde 2 stopaj, yüzde 2 SGK primi kesintisi yapılmaması ile anlaşmalı bankalardan cazip kredi imkânı ve peşin ödeme gibi avantajlar düşünüldüğünde menfaatlerine olacaktır" denildi. 

TMO, bu yıl hububat alımlarında izlenecek politikalar şöyle sıraladı:

1. TMO işyerlerine veya sözleşme imzalanan lisanslı depolara ürün bırakan Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı üreticilerden belgelerindeki üretim miktarının tamamı satın alınacaktır.

2. Ürününü TMO işyerlerine teslim eden üreticiler; 22.07.2017 tarihine kadar depo kira ücreti vermeden ürünlerini geri çekilebilecek, açıklanan fiyatlarla TMO'ya satılabilecek veya emanette bırakabilecektir. Ürününü sözleşme imzalanan lisanslı depolara teslim eden üreticiler ise 22.07.2017 tarihine kadar (depo kira ücreti Kurumumuz tarafından karşılanmak kaydıyla) ürününü TMO'ya satabilecektir.

3. Ürününü TMO'ya anlaşmalı bankalardan alınan banka kartı ile teslim eden üreticilere ödemeler 15 gün içerisinde, banka kartı ile teslim etmeyenlere ise 30 gün içerisinde yapılacaktır.

Sözleşme imzalanan lisanslı depolara teslim eden üreticiler ise ürünlerini TMO'ya satmaları halinde ödemeler peşin olarak yapılacaktır.

4. Üreticilerden bu yıl da boşaltma ücreti alınmayacaktır. Böylece üretici 6,5 TL/Ton ilave gelir elde edecektir.

5. Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı olmayan kesimler (tüccar) üreticiden aldığını belgelemek kaydıyla stoklarındaki ürünü 1 Kasım 2017 tarihinden itibaren TMO'ya satabileceklerdir.

6. TMO, üreticilerimizin iş yerleri önünde uzun süre beklemelerini önlemek amacıyla uyguladığı randevulu alım sistemine devam edecektir.

7. Randevular internet üzerinden www.tmo.gov.tr veya randevu.tmo.gov.tr adreslerinden alınabileceği gibi yine internet sitesi üzerinden şube müdürlükleri ile ajans amirliklerinden de alınabilecektir.

8. TMO, altyapısı uygun olan Borsalarda da alım yapacaktır. Borsalardan alım yapan iş yerlerinde üreticiler, randevu almak suretiyle hem borsalar üzerinden hem de doğrudan iş yerlerine gelerek ürünlerini TMO'ya satabileceklerdir.

9. Ürününü TMO depolarına emanete bırakan üreticiler makbuz senedini kullanarak TMO'dan %30 avans alabilecektir.

10. Üretici ve tüccar, emanete bırakılan ürünler için TMO'nun anlaşmalı olduğu bankalardan kredi kullanabileceklerdir. Makbuz senedi karşılığı kredi kullananların kredi faizinin %25'i TMO tarafından ödenecektir.

TMO'ya ürün teslim edecek üreticilerin, alım noktalarında herhangi bir zorlukla karşılaşmamaları için de şu uyarılarda bulunuldu: "ÇKS bilgilerini güncellemeleri, randevularını mutlaka almaları, ürünlerini randevu alınan gün getirmeleri, anlaşmalı bankalardan alınacak ürün kartı veya banka hesap numaraları ile alım noktalarına gelmeleri gerekmektedir."