Advertisement

Avrupa'da zehirli yumurta krizi büyüyor.

Fransa Tarım Bakanlığından, ülkenin 5 ayrı bölgesindeki şirketlere "Fipronil" ilacı bulaşmış yumurtaların dağıtıldığı bildirildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, ülkenin Vienne, Maine-et-Loire, Pas-de-Calais, Nord ve Morbihan bölgelerinde bulunan ve ürünlerinde yumurta kullanan 5 iş yerine Hollanda ve Belçikadan 13 parti teslimat yapıldığı belirtildi.

Açıklamada, Fransa'ya gelen ilaçlı yumurtaların soruşturulduğu, kullanıldığı ürünlerin belirlenmesi durumunda derhal imha edileceği kaydedildi.

Maine-et-Loire bölgesinde bulunan Igreca isimli şirket tarafından yapılan açıklamada, Hollandalı tedarikçisinden 30 bin yumurta alındığı ifade edildi.

Şirket yöneticisi Ludovic Justeau, bu yumurtaların nasıl ve nerede kullanıldığının araştırıldığını, şirketin ürünlerinin yüzde 70'inin Fransa dışına ihraç edildiğini ekledi.

YUMURTADAN SONRA TAVUK ETİ DE GÜNDEMDE

Fransız basını, ilaçlı yumurtalardan sonra ilaçlı tavuk eti şüphesinin doğduğunu belirten haberlere yer veriyor.

France İnfo kanalı, Hollandada tavuk kümeslerinden 80'inin karantina altına alındığı bilgisini vererek, Hollanda, Belçika, Almanya, İsviçre, İsveç ve İngiltere'den sonra Fransa'nın da ilaçlı yumurta ve tavuk eti tehlikesi altında olduğunu iddia etti.

Bir çok Avrupa ülkesinde milyonlarca yumurta mağaza raflarından indirilirken, yumurta içeren sandviç, mayonez, gıda ürünleri ve dondurulmuş besin maddelerinin üretiminde kullanılan ilaçlı yumurtaların takibinin zaman geçtikçe zorlaştığı vurgusu yapılıyor.

Hollanda makamları şimdiye kadar milyonlarca yumurtanın imha ve 300 bin tavuğun itlaf edildiğini duyururken, Le Figaro gazetesi bu rakamın milyonlarca tavuğa ulaşabileceğini yazdı. Hollanda Gıda Güvenlik Otoritesi'nin, yumurtalarda tespit edilen "fipronil" adlı böcek ilacının tavuk etinde bulunup bulunmadığını araştırdığı belirtiliyor.

Belçika Gıda Zinciri Güvenliğinden Sorumlu Federal Ajans, haziranda ülkedeki yumurtalarda "fipronil" bulunduğunu ancak soruşturmanın gizliliği nedeniyle kamuoyuna açıklanmadığını bildirmişti. Belçikalı yetkililerin Avrupa Birliği Komisyonunu temmuzda bilgilendirdiği ortaya çıkmıştı.

BELÇİKA YUMURTA KRİZİNDE HOLLANDA'YI SUÇLADI

Belçika Tarım Bakanı Denis Ducarme, Hollandalı yetkililerin yumurtalarda böcek ilacı olduğunu Kasım 2016'da tespit ettiğini ancak Avrupalı müttefiklerini bilgilendirmediğini savundu.

Belçika federal meclisinde konuşan Ducarme, Belçika Gıda Ajansı'nın Hollanda'nın kasım ayında yumurtalarda fipronil adlı böcek ilacını tespit ettiğine dair resmi belgeyi ele geçirdiğini iddia etti.

Hollandalı yetkililerin konuya ilişkin hiçbir resmi açıklama yapmadığını belirten Ducarme, o dönemde Hollandalı muhataplarıyla konuya ilişkin görüşmeler yaptığını ve AB Komisyonunun tarım komiseriyle irtibata geçtiğini bildirdi. Ducarme, AB Komisyonu komiserinin de konuya ilişkin bilgisi olduğunu ileri sürdü.

Öte yandan Belçikalı yetkililer, yumurtalarda haziran ayında böcek ilacı tespit etmelerine rağmen AB Komisyonuna 20 Temmuz'a kadar bilgi vermemekle suçlanıyor.

Belçika Gıda Ajansı yetkilileri, bunu doğrularken soruşturmanın gizliliğini teminat altına almak amacıyla bilgi paylaşımından kaçınıyor.

Avrupa'da Almanya, Hollanda, Belçika'da patlak veren böcek ilaçlı yumurta krizi, bu ülkelerin yaptığı ihracat vasıtasıyla İngiltere, İsveç, İsviçre ve Fransa'ya da sıçradı.

AA