Advertisement

CHP Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu’nun fındık ile ilgili soru önergesine cevap veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, rekolte çalışmalarının daha tamamlanmadığını, gerektiğinde ise TMO’nun devreye gireceğini söyledi.

CHP’li Bektaşoğlu, bir süre önce TBMM’de verdiği soru önergesinde, Uluslararası Sert Kabuklu ve Kuru Meyveler Konseyi (INC)’nin, ‘tek rekolte’ kararına aykırı olarak 670 bin rekolte açıkladığını, bunun piyasayı düzenleme ve fiyat düşürmeye yönelik manipülasyon anlamına geldiğini belitti ve Bakan Fakıbaba'ya “Yaptırım uygulayacak mısınız? “diye sordu.

Bakan Fakıbaba, “Fındık üretimine izin verilen illerde, kamu ve özel sektör temsilcilerinden oluşan Rekolte Tespit Komisyonları kurulmuştur. Fındık rekoltesi söz konusu komisyon tarafından çotanak sayımı yapılarak, olumsuz hava şartları ile hastalık ve zararlıların olumsuz etkisi de göz önüne alınarak tespit edilmekte ve Bakanlığımıza gönderilmektedir. 2017 yılı rekolte tespit çalışmalarının tamamlanmasının ardından fındık rekoltesi Bakanlığımız tarafından resmi olarak açıklanacak ve kamuoyu ile paylaşılacaktır” dedi.

Tedbirler alınıyor, TMO gerektiğinde müdahale ediyor”

Bakan Fakıbaba, CHP Milletvekilinin, ‘fiyatların 8-9 TL bandına düşmesi nedeniyle bu sezon TMO’nun fiyat açıklayarak fındık alımı yapıp yapmayacağı’ sorusuna ise “Bakanlığımızca, piyasalarda istikrarın sağlanması, üreticilerin pazarlama sorunlarının ortadan kaldırılması ile depolama ve finansman ihtiyacının giderilmesi için tedbir alınmakta olup gerektiğinde piyasalara TMO aracılığıyla müdahale edilmektedir. Konu ile ilgili tüm kesimlerle de görüşmeler yapılmaktadır. Bu çerçevede TMO tarafından 2017 Ağustos ayı başı itibariyle 6 bin 400 ton fındık alımı gerçekleştirilmiş olup, eldeki stok piyasaları arz talep durumuna göre değerlendirilecektir” diye cevap verdi.

Fakıbaba, üreticiye alan bazlı destek ile bugüne kadar toplam 6 Milyar TL destekleme ödemesi yapıldığını da ifade etti.

Fındık üreticilerine 'TMO´yu bekleyin' tavsiyesi

Öte yandan Giresun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Erim Yaman, fındıkta rekolte düşüklüğü yaşandığını belirterek, "TMO'nun Eylül ayı itibariyle yeniden devreye gireceğini öğrendik. Üreticilerimiz biraz sabredip beklesinler. Tüccara düşük vermektense biraz bekleyip TMO'ya yüksek fiyattan vermelerini tavsiye ediyoruz" dedi.

Yaman, yaptığı açıklamada, fındık rekolte tespit çalışmasının yapılmasına rağmen ilgili bakanlık tarafından rekoltenin henüz açıklanmadığını, bu durumun da bahçede olan üreticide tedirginlik yarattığını söyledi.

Bahçelerde ciddi anlamda rekolte düşüklüğünün yaşandığına değinen Yaman, "Rekolte çalışmasının yapıldığı tarihten itibaren 1.5 ay geçti. O zamanki ile şu anki fındığı üreticilerimiz bahçede göremiyor. Bu yıl da ciddi anlamda rekolte düşüklüğü var. Fındık zaten hastalıklı, bir çotanakta 4 tane fındıktan bir tanesi hasarlı. Rekolte şu andaki arazide toplanan fındıkla tutmayacağı kanısındayız" dedi. 

Üreticilerin Toprak Mahsulleri Ofisi'nin Eylül ayında vereceği kararı beklemelerini ve pazara fındık indirmemeleri tavsiyesinde bulunan Yaman, "Aldığımız duyumlara göre TMO Eylül ayının ortalarında tekrar devreye girecek. Biz devletimizin üreticiyi mağdur etmeyeceğini düşünüyoruz ve güveniyoruz. Üreticilerimiz biraz sabredip beklesinler. Tüccara düşük vermektense biraz bekleyip TMO´ya yüksek fiyattan vermelerini tavsiye ediyoruz" diye konuştu.

"Üreticinin beklentisi 12 TL ve üzeri"

Üreticilerin fiyat beklentisinin 12 lira ve üstü olduğunu da kaydeden Yaman "Maliyetin yüksek olması nedeniyle TMO'nun açıklamış olduğu 10 lira ve 10.5 lira gibi rakamlar üreticiyi tatmin etmiyor. Külleme ile mücadele de artık üreticiye ek bir maliyet getiriyor, bakanlık bununla ilgili bir maliyet hesabı yapacaktır. TMO'nun ve Tarım Bakanlığının geçen yıl vermiş olduğu 10.5 gibi fiyatı yukarıya çekmesini temenni ediyoruz. Şu anki 9- 9.50 lira gibi rakamları da kabul etmemiz söz konusu değil" ifadelerinde bulundu.

İHA/DHA