Advertisement

Alman kimya devi BASF, Bayer'in tohum bölümünün (tarla bitkileri) ve seçici olmayan herbisit iş kolunun önemli bir kısmının satın alınmasına ilişkin sözleşmeyi imzaladı.

Bayer, Monsanto'nun planlanan satın alınması kapsamında bu varlıklarını elden çıkartmayı istiyor. Tamamen nakit olarak ödenecek olan satın alma fiyatı, işlemin kapanışında belirli düzenlemelere tabi olarak 5,9 milyar Euro olarak açıklandı.  

BASF'nin konuya ilişkin açıklamasında satın alınacak olan varlıklar arasında;

- Liberty® (glufosinat-amonyum),

- Basta® (glufosinat-amonyum),

- Finale® markaları kapsamında pazarlanan global glufosinat-amonyum seçici olmayan herbisit işi,

- LibertyLink® herbisit tolerans teknolojisi (Kuzey Amerika - kanola)

- InVigor® (Kuzey Amerika - kanola)

- Kanola tohumu (Avrupa & Amerika – GDO olmayan geleneksel)

- Pamuk (global) ve

- Soya fasulyesi (Amerika) gibi seçili pazarlarda önemli iş kolları yer alıyor.

Satınalma ayrıca Bayer'in bu ürünlere yönelik araştırma ve geliştirme imkanlarını ve LibertyLink teknolojisini ve ticari markasını da içeriyor.

Bayer'den satın alınan işletmelerin 2016 yılının tamamındaki satışları yaklaşık 1,3 milyar Euro oldu ve FAVÖK rakamı ise 385 milyon euro civarında gerçekleşti.

İşlem, Bayer'in Monsanto'yu satın alma işleminin tamamlanmasının ve ilgili makamlardan onay alınmasının ardından gerçekleşebilecek.

İşlemin, 2018 yılının ilk çeyreğinde tamamlanması bekleniyor.

BASF SE İcra Kurulu Başkanı Dr. Kurt Bock, "Bu yatırımla, önemli tarla bitkileri pazarlarında son derece cazip varlıkları satın alma fırsatını elde ediyoruz. BASF'nin köklü ve başarılı bitki koruma işini ve ayrıca biyoteknoloji alanındaki faaliyetlerimizi stratejik bir şekilde tamamlayacak. Satın alma işlemi, BASF portföyünün önemli bir ayağını oluşturan tarımsal çözümlerimizi de önemli ölçüde arttıracak" dedi.

Satın alma işlemi, şirketin herbisit portföyünü güçlendirerek ve önemli tarım pazarlarında tescilli varlıklarla birlikte tohum işine girişini sağlayarak BASF'nin bitki koruma işini güçlendiriyor.

BASF İcra Kurulu Üyesi ve Tarımsal Çözümler segmentinin sorumlusu Saori Dubourg, "Yetkin yeni ekip üyeleri ve geliştirilmiş portföyle birlikte çiftçilere, yüksek kaliteye sahip tohumlar, kimyasal ve biyolojik bitki koruma alanlarındaki ihtiyaçlarına yönelik daha fazla sayıda çözüm sunacağız. Ayrıca bu işlem, geleceğe yönelik büyüme için yeni fırsatlar oluşturacak ve global inovasyon potansiyelimizi güçlendirecek" dedi. 

Yeni süreçte bin 800'ün üzerinde satış-pazarlama, AR-GE, ıslah ve üretim personeli Bayer'den BASF'ye transfer olacak. Bu çalışanlar ağırlıklı olarak ABD, Almanya, Brezilya, Kanada ve Belçika'da yer alıyor.

Ayrıca BASF, Almanya, ABD ve Kanada'daki glufosinat-amonyum üretim ve formülasyonuna yönelik üretim tesislerini, Amerika ve Avrupa'daki tohum ıslah tesislerini ve ayrıca ABD ve Avrupa'daki teknoloji araştırma tesislerini satın alacak.

BASF Bitki Koruma Bölümü Başkanı Markus Heldt, "Yeni iş arkadaşlarımızı BASF'ye heyecanla bekliyoruz. Son derece deneyimli, kendilerini işlerine adamış ve motive profesyoneller olarak bitki koruma, tohum ve teknoloji alanlarındaki uzman bilgi birikimleriyle ekibimizi zenginleştirecekler. Birlikte, dünyanın dört bir yanındaki çiftçilerin ihtiyaçlarına hizmet ederken BASF'nin uzun süreli başarısını şekillendireceğiz" dedi.

Yaklaşık 114 bin çalışanı bulunan BASF, 2016’da 58 milyar euroyu aşkın yıllık satış rakamına ulaştı.