Advertisement

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Rusya'ya ithali yasak tarım ürünleriyle ilgili Türkiye'den şirket tespitinin kabul edilemeyeceğini yetkililere anlattıklarını belirterek, "Muhtemelen onlar da bunu iyi anladılar. Patlıcan, nar ve domatesin 1 Kasım itibarıyla yüklemesi başlayacak. Bir problem olacağını zannetmiyorum" dedi.

Rusya ile Kasım 2015'te yaşanan uçak krizinin ardından ülkenin ekonomik yaptırımlara gittiğini hatırlatan Zeybekci, bu yaptırımların bir süre devam ettikten sonra iki ülke liderleri arasındaki diyalog ve arkasından gelen olumlu havayla normal şekilde bitmesi için çok sabrettiklerini belirtti.

Zeybekci, Rusya'nın bütün ekonomik yaptırımlarına karşı adım atmadıklarının ve beklediklerinin altını çizdi.

Zeybekci, "Kendilerine hep bunu söyledik: 'Yasak yasağı, engellemeler de engellemeyi doğuracaktır, bundan kuşkunuz olmasın. Her ne yapıyorsanız bunun karşılığı mutlaka olacaktır, yapmayın, etmeyin.' Epeyce uzun sürdü. Sonra bizim ihracatçılarımızın sabrı da taştı" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Rusya'dan 2 milyar dolar civarında tarıma dayalı ürün ithal ederken bu ülkeye toplam tarım ürünü ihracatının 800 milyon dolar olduğuna dikkati çeken Zeybekci, şunları kaydetti: "Oradan bizim 3 katımız mal alıyoruz. Aldığımız ürünlerle ilgili de anladık ki re-export şartıyla ithal eden ihracatçılarımız da artık almak istemiyorlar. Bu, tabii karşılık gördü. 'Öyle miymiş?' diyerek oturuldu sanki bunu yeni anlatmışız gibi hızlı bir çözüme girdik. En son domates, patlıcan ve nar kalmıştı galiba. Domates, tabii sembolik kahramanımız. Bu üçlü ile ilgili adım atmakta zorlandılar. Biz hiçbir zaman için Rusya'daki üreticilere rakip olacak bir Türk ihracatından bahsetmiyoruz. Onlara zarar verecek bir şeyden bahsetmiyoruz. Öyle bir şey olduğunda biz kendi ülkemizle ilgili nasıl tedbirler alıyorsak siz de o tedbirleri alabilirsiniz, vergileri yükseltirsiniz ama 'Yasak, engelliyoruz.' diyemezsiniz.

Bize o sırada 'Yaş sebze meyveden falanca şehirden 8 şirkete izin veririz, domatese 4 şirkete izin veririz.' dediler. 20 şehirde bu ürün üretilirken bir şehirde 4 şirkete bunun veriliyor olması, kabul edilebilir değil. Biz de onun üzerine dedik ki: 'Biz de sizden aldığımız ürünlerin şirketlerini, şehirlerini belirleyelim.' Onun için de tespit yapmaya başladık. Bundan rahatsız oldular tabii ki. Geçen hafta Karma Ekonomi Koordinasyon Toplantısı sırasında da açıkça söyledik: 'Yaptığınız her şeye aynısıyla karşılık vermek gibi bir zorunluluğumuz var.' Bu ürünlerle ilgili Türkiye'den şirket tespit edilmesinin kabul edilemeyeceğini altını çizerek söyledik. Muhtemelen onlar da bunu iyi anladılar. Yakın sürede bunlar kalkacak, patlıcan, nar ve domatesin 1 Kasım itibarıyla yüklemesi başlayacak. Onu bekliyoruz, bir problem olacağını zannetmiyorum. Her şey yoluna girdikten sonra bütün karşı olarak hazırlık yaptığımız prosesleri de iptal ederiz, kaldırırız."

 

AA