Advertisement

Tekstil ve hazır giyim sektörlerinin ana ham maddesi pamuğun tüm yönleriyle tartışıldığı ve pamuğun dünya genelinde kaderini tayin eden kararların alındığı Uluslararası Pamuk İstişare Komitesi'nin (ICAC) 76'ncı Genel Kurul toplantısı bu yıl Özbekistan'ın Taşkent şehrinde gerçekleşti.

Toplantıda 2017/2018 sezonunda ekili alanların artışına bağlı olarak dünya pamuk üretiminin yüzde 10 artarak 25,4 milyon tona ulaşacağı öngörüsünde bulunuldu.

Toplantıda yapılan sunumlarda tüketicilerin modern ve fonksiyonel ürünlere yönelik talepleri doğrultusunda pamuğun yeni uygulama alanlarının olduğu, pamuğun diğer lifler ile karışımı sonucu inovatif kullanım alanlarının artırıldığı belirtildi.

Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Jak Eskinazi, "Dünya pamuk üretiminin 2017/2018 sezonu süresince tüketimi aşacağı ve dünya pamuk stoklarının 18.7 milyon ton seviyesinde kalacağı ifade edildi. Çin dışındaki stokların yaklaşık aynı oranda artacağı ve Çin'in pamuk stoklarının ise 2017/18 sezonunda düşeceğinin tahmin edildiği iletildi" dedi.  

Dünya genelinde 1,5 milyon tonluk pamuk tüketimiyle dünya üçüncüsü olan ve 2020 yılında 7'nci Dünya Pamuk Araştırma Konferansı'nı İzmir'de düzenleyecek olan Türkiye, ICAC Genel Kurulu'nda kamu ve sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle yerini aldı.

Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Jak Eskinazi, ana teması "Küreselleşme ve Teknolojik Gelişme Çağında Pamuk" olan toplantıda, dünya genelinde lif tüketiminin 90 milyon tonu aştığının uzmanlarca dile getirildiğini, pamuk tüketiminin ise toplam içerisindeki payının yüzde 27'ye gerilediğini, pamuk açısından sevindirici gelişmenin ise pamuğun birçok sektörde ham madde olarak kullanılmasına olanak sağlayacak AR-GE çalışmalarının hız kazanması olduğunu kaydetti.

Teknolojik gelişmelerin sonucunda tekstil ve hazır giyim sektörlerinde pamuk tüketiminin artışının sınırlı kaldığına işaret eden Eskinazi, "İnsanların son yıllarda çok fazla tercih ettiği spor kıyafetler polyester tüketimini hızla arttırdı. 1975 yılında dünya genelinde lif tüketiminde polyester yüzde 5 pay alırken, bugün yüzde 67 seviyesine ulaştı. Bu artışı durdurmak için pamuğun doğal, sürdürülebilir ve yenilenebilir özelliklerini vurgulayan tanıtım kampanyaları yapılmalı, pamuğun teknik performansının nasıl artırılacağı üzerine AR-GE çalışmalarına ağırlık verilmeli, Ayrıca son zamanlarda plastik ve mikroplastik kirlenmeye karşı oluşan yeni endişelerin pamuğa olan talebi arttırması için Sosyal Sorumluluk Projelerine destek olunmalı" şeklinde konuştu. 

 

İHA