Advertisement

Ekimde enflasyon son 9 yılın zirvesi olan yüzde 11.90’a çıktı. Aylık enflasyon yüzde 2.08’e çıkarken bu yükseliş de 2011’den bu yana en yüksek tutarlı tırmanışa işaret ediyor. Enflasyondaki bu yükselişe gıda, giyim, ulaştırma ve mobilya fiyatlarındaki artış neden oldu.

Gazete Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre, Türkiye’nin bir süredir sorun olarak gördüğü et fiyatlarındaki artış alınan önlemlerle yüzde 2.6 gerilerken bu kez süt, peynir ve yumurta fiyatları yüzde 3.3 zıpladı. Gıda maddelerindeki bu artış son 6 yılın en yüksek artışı olarak kayıtlara geçti. Gıda fiyatlarındaki aylık yüzde 1.97’lik artışın aylık yüzde 2.08’lik genel enflasyona katkısı 0.42 oldu.

Yüksek enflasyona en büyük etki ise giyim fiyatlarındaki yüzde 11.51’lik yükselişten geldi. Giyim 0.82’lik katkı ile başı çekerken bu kalemde hesaplama yönteminin değişmiş olması de etkili oldu. Yine de giyim ve ayakkabı fiyatlarıındaki bu artış önceki yılların çok üstünde gerçekleşti.

ÖTV İNDİRİMİ GİTTİ MOBİLYA FİYATI TARİHİ REKOR KIRDI

Mobilyada ise fiyatlar Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indiriminin sona ermesi sonucu yüzde 6.1 yükselerek aylık artışta rekor kırdı. Önceki yıllarda aylık artış yüzde 2.6’yı geçmiyordu. Mobilyanın enflasyon rakamına etkisi 0.22 oldu. Kurdaki yükselişin etkisi ise ulaştırma grubunda kendini gösterdi.

Ulaştırmada aylık fiyat artışı yüzde 2.61 ve genel enflasyona katkı ise gıda ile aynı yani 0.42 puan olarak gerçekleşti. Bu alandaki artış otomobil fiyatlarındaki artıştan kaynaklandı. Kurdaki artış otomobil fiyatlarını yüzde 3.7 yükseltirken bu rakam 2008’den bu yana en yüksek tırmanış oldu.

ÇEKİRDEK TARİHİ ZİRVEYE ÇIKTI, BEKLENTİLER ÇİFT HANEYE DÖNDÜ

Merkez Bankası’nın da yakından izlediği özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden “B” ekimde yıllık olarak yüzde 10.89’dan yüzde 11.79’a, “C” ise yüzde 10.98’den yüzde 11.82’ye yükseldi. Böylece B endeksi kayıtların tutulmaya başlandığı Ocak 2004’ten beri en yüksek seviyeye gelerek tarihi zirveyi görürken, C endeksi ise Ocak 2004’ten beri en yüksek seviyeye ulaştı.

Yİ-ÜFE ise ekimde aylık yüzde 1.71 artarken, yıllık bazda yüzde 16.28’den yüzde 17.28’e yükseldi. İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu da enflasyonun yılın son ayı itibarıyla gerileyeceğini ancak ekimin ardından kasımda da yüksek bir rakam görme ihtimalinin yüksek olması nedeniyle yüzde 9.4 olan yıl sonu enflasyon tahminlerini çift haneye taşıdıklarını söyledi.

Dolar/TL 3.87'YE TIRMANDI

Enflasyon verilerinin ardından dolar/TL 3.8175’ten 3.8340’a kadar yükselirken, tahvil faizlerinde de yukarı hareket gözlendi. Akşam saatlerinde kurdaki artış 3.87 lirayı buldu.

Haberturk.com