Advertisement

Türkiye'nin çam balı üretiminin yaklaşık yüzde 80'ini karşılayan Muğla'da bu yılki hasat döneminde alınan ürün üreticilerin yüzünü güldürdü.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) ve Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin, dünya çam balı üretiminin yüzde 90'ının Türkiye'de gerçekleştirildiğini, Türkiye'deki çam balı üretiminin de yaklaşık yüzde 80'inin Muğla'da yapıldığını söyledi.

Muğla ve ilçelerinde 6 binin üzerinde ailenin geçimini arıcılıkla sağladığını anlatan Şahin, kentin yaklaşık 1,5 milyon kovana ev sahipliği yaptığını, gezginci arıcılarla bu sayının hasat döneminde 2,5 milyon kovana ulaştığını kaydetti. Bu yılki bal hasadının iyi olduğunu vurgulayan Şahin, bal üreticilerinin de bu durumdan memnun kaldığını dile getirdi.

Muğla'da çam balı hasadının ağustosun ilk haftalarında başlayıp, kasım sonuna kadar devam ettiğini anlatan Şahin, ağustos-eylül arasında bir düşüş olmasına rağmen hasadın önceki yıllara oranla güzel geçtiğini vurguladı.

Ziya Şahin, hem Muğlalı arıcıların hem de il dışından gelen arıcıların iyi bal aldığını ve ikinci hasattan da bal almaya devam ettiklerini belirterek, "Çam balında bu yıl hasat güzel. Üreticilerimiz ikinci hasadını yapıyor ve çok güzel bal geliyor. Arıcılarımızın yüzü gülüyor. Çam balı üreten Basra böceği sıcaklardan etkilenmediği için üretim gayet iyi gidiyor. Muğla'daki hasattan bu yıl 25 bin ton çam balı bekliyoruz" dedi.

Üreticilerin, çam balını kilogramı ortalama 11 liradan tüccara sattığını belirten Şahin, çam balının market raflarındaki kilogram fiyatının ise ortalama 35 lira olduğunu bildirdi.

- "Bu yıl hasadımız çok güzel"

Ankara'dan Muğla'nın Ula ilçesine bağlı Akyaka Mahallesi'ne 500 kovan ile gelen bal üreticisi Hüseyin Kesen, çam balı üretimi yapmak için geldiğini ve hasat yapmaya başladıklarını ifade etti.

Kesen, yaklaşık 20 yıldır arıcılık yaptığını ve verimin bu yıl, önceki yıllara oranla yüksek olduğunu belirterek, üretilen çam balı miktarının Türkiye'ye yetmediğini anlattı.

Ordu'dan gezginci arıcı olarak Muğla'ya gelen Sıtkı Bozkurt ise baba mesleği olan arıcılığı 10 yıldır yaptığını, bal üreticilerinin en fazla gezgincilikten zorlandığını söyledi. 2 tır arı kovanı ile 2 bin kilometre yol katederek Van'dan çam balı hasadı için Muğla'ya geldiğini anlatan Bozkurt, "Muğla'ya hasat için ilk defa geldim ve hasat çok iyi geçiyor. Bir ay sonra buradan da toparlanarak arılarımızı kışlatmak için Antalya'ya gideceğiz" dedi.

- En büyük sorun konaklama

Bozkurt, bölgede yaşadıkları en büyük sorunun konaklama olduğunu anlatarak, bu sorunun çözülmesinin arıcıları rahatlatacağını kaydetti.

Ordu'dan Muğla'nın Akyaka Mahallesi'ne bin 500 kovan ile gelen bal üreticisi Erol Demir de çam balı üretimi yapmak için Muğla'ya geldiklerini, 30 gündür Akyaka'da bulunduklarını ifade etti. Verimin bu yıl, önceki yıllara oranla yüksek olduğuna işaret eden Demir, bölgedeki birçok üreticinin önceki yıllara göre bu yıl iyi çam balı aldığını anlattı.

 

AA