Advertisement

GÜBRETAŞ Genel Müdür Yardımcısı Metin Özyürek, "2017 yıl sonu itibariyle 2 milyon tona yakın gübre satışı ve 3,2 milyar lira konsolide ciroyla şirket tarihinin yeni rekorlarına ulaşmayı hedefliyoruz. Yani Türkiye'de kullanılan 6 milyon tona yakın gübrenin yüzde 30'dan fazlasını tek başımıza karşılayarak, bu alandaki liderliğimizi sürdürmekteyiz." ifadesini kullandı.

Özyürek, bir otelde düzenlediği basın toplantısında, 6 Kasım 1952'de temelleri atılan GÜBRETAŞ'ın, bu hafta 66. yıl dönümüne ulaşmanın gururunu yaşadığını söyledi.

Sektör liderliğini yenilikçi bir vizyonla sürdüren GÜBRETAŞ'ın, Bursa bölgesinde de tarımsal üretimde kullanılan gübre ihtiyacının üçte birinden fazlasını tek başına karşıladığını belirten Özyürek, şöyle devam etti:

"Özellikle son 15 yıllık dönemde her alanda istikrarlı bir çizgiyle büyüyen GÜBRETAŞ, pazar payı ve cirosunu artırarak Türkiye'nin en büyük 50 şirketi arasına kadar yükseldi. 2017 yıl sonu itibariyle 2 milyon tona yakın gübre satışı ve 3,2 milyar lira konsolide ciroyla şirket tarihinin yeni rekorlarına ulaşmayı hedefliyoruz. Yani Türkiye'de kullanılan 6 milyon tona yakın gübre ihtiyacının yüzde 30'dan fazlasını tek başımıza karşılayarak, bu alandaki liderliğimizi sürdürmekteyiz. Bursa bölgesinde yüzde 35 pazar payıyla Türkiye ortalamasının üzerindeyiz. Bursa genelinde 53 tarım kredi kooperatifi ve 22 özel bayiyle yaygın bir satış ağımız var. Hemen her noktada çiftçiye kaliteli ürünlerimizi ulaştırıyoruz ama yetmez, bunu daha yukarıya çıkarmayı hedefliyoruz."

- "Tarımsal verimliliği ve geliri artırmanın yolu, bilinçli tarımdan geçiyor"

Özyürek, şirketin sosyal sorumluluk alanında da sektöre öncülük ettiğini dile getirerek, bilinçli tarımı yaygınlaştırmak amacıyla GÜBRETAŞ olarak her yıl Türkiye genelinde 2 bine yakın noktada 150 bin çiftçinin katılımıyla iyi tarım uygulamalarının anlatıldığı eğitim toplantıları düzenlediklerini belirtti.

Türkiye genelinde çiftçiler için örnek oluşturacak deneme ekimleri yaptıklarını anlatan Özyürek, şunları kaydetti:

"Tarımsal üretimde verim ve kaliteyi artırmak hedefiyle üreticilerle iş birliğine giderek model üretim alanları belirliyoruz. Bu alanlarda bilimsel metodlara uygun şekilde yapılan toprak ve yaprak analizlerine göre gübreleme ve bitki koruma programları oluşturuyoruz. GÜBRETAŞ'ın uzman saha ekipleri ve ziraat mühendisleri her aşamada çiftçilerle ortak hareket edip hem onları eğitip bilgilendiriyor hem de arazideki gelişimleri takip ediyor. Hasat döneminde de tarla günü ve bahçe günü etkinlikleriyle bunun sonuçlarını bölgedeki diğer üreticilerle paylaşıyoruz. Bu sayede geçtiğimiz yıllarda fındıktan şeker pancarına, ayçiçeğinden mısıra kadar birçok farklı tarımsal ürünün deneme ekiminde Türkiye ortalamasının üzerinde verim ve kalite elde ettik. Ülkemizdeki tarımsal verimliliği ve geliri artırmanın yolu, bilinçli tarımdan geçiyor."

Özyürek, 2018 yılında GÜBRETAŞ'ın Türkiye genelinde 15'e yakın model ekim alanı planlaması yaptığını, bu kapsamda Gemlik'te zeytin, İnegöl'de ise meyvecilikle ilgili deneme alanları oluşturulacağını bildirdi.

Metin Özyürek, tarım sektöründeki nitelikli insan gücünü desteklemeyi amaçlayan GÜBRETAŞ'ın 2007'den bu yana ziraat fakültesi öğrencileri için geri ödemesiz eğitim bursu verdiğini de sözlerine ekledi.

AA