Advertisement

Gıda Mühendisleri Odası Genel Başkanı Yusuf Songül, "Küresel bir silaha dönüşen su, gıda ve enerji bizim gibi ülkeler üzerinde en önemli hegemonya aracı haline gelmiştir" dedi.

Manavgat'ta Gıda Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen 10'uncu Gıda Kongresi başladı.

Kongreye, çeşitli üniversitelerden öğretim üyeleri, akademisyenler ve öğrencilerin yanı sıra, 350'den fazla gıda mühendisi katıldı.

Gıda Mühendisleri Odası Genel Başkanı Yusuf Songül, 3 gün süresince gıdayı teknik, ekonomik, sosyal ve diğer tüm boyutlarıyla inceleyeceklerini belirterek, "Tüketicinin gıdaya erişimi giderek zorlaşırken, sektördeki özelleştirme girişimleri, gıda güvenilirliğini tehdit eden uygulamalar ve ilgili meslek örgütleri, ilgili kurum ve kuruluşların görüşü alınmadan yapılan hukuki düzenlemeler, yaşanan sıkıntıları daha da artırmaktadır. Yaşadığımız çağda küresel bir silaha dönüşen su, gıda ve enerji bizim gibi ülkeler üzerinde en önemli hegemonya aracı haline gelmiştir. Hızlı büyüyen ekonomilerde talep tırmandığı sürece, en önemlisi bu siyasi ve ekonomik yaklaşım böyle gittiği sürece, gıda paylaşımındaki adaletsizlik gittikçe derinleşmektedir. Dünya gıda fiyatları artmaya devam etmektedir" dedi.

'YÜZDE 8.5 AÇLIK SINIRINDA YAŞIYOR'

Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Zeki Taydaş ise gıdaya erişim hakkının, gıda güvencesi, gıda güvenliği ve gıda egemenliği sorununun her geçen gün daha da önem kazandığını, 'iklim değişikliği', 'çatışmalar' ve 'göç' gibi küresel ölçekli sorunların da etkisiyle, açlık ve yoksulluğun tüm dünyayı tehdit eder hale geldiğini kaydetti.

Taydaş, "Dünyada yaşanan açlığın ve yetersiz beslenmenin nedeninin üretim yetmezliğinden değil de gıdaya erişimin sağlanamamasında temel sorunun adil olmayan gelir ve ürün dağılımı olduğunu vurgulamak isterim. Bu durum ülkemizde insanlarımızın yüzde 22'sinin yeterli gıdaya ulaşamadığı, yüzde 8.5'inin ise açlık sınırında yaşadığı olarak karşımıza çıkmaktadır. Sorumlusu ise tarım ve gıda üretiminde yaşanan tekelleşmedir. Tekelleşmenin aktörleri hemen her alanda olduğu gibi, gıda alanında da sayısı 5-10'u geçmeyen çok uluslu şirketlerdir. Çünkü bu şirketler dünyaya egemendir ve gıda temel bir beslenme aracı olmaktan çıkıp, bu şirketlerin rant aracına dönüşmüştür" diye konuştu.

 

DHA