Advertisement

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) Başkanı Davut Er, "Türkiye'nin bu yıl zeytin ve zeytinyağırekoltesinde büyük artış var. Birlik olarak Ortadoğu pazarındaki kaybı telafi etmeyi hedefliyoruz" ifadesini kullandı.

Er, 2017-2018 sezonunda 280 bin ton zeytinyağı ve 450 bin ton sofralık zeytin rekoltesi beklediklerini belirtti.

Bu rekoltenin katma değere dönüşmesi için çalışmalara hız verdiklerini ifade eden Er, birlik olarak Ortadoğu pazarına yoğunlaşma kararı aldıklarını bildirdi.

Bu kapsamda 18-22 Şubat 2018 tarihlerinde Dubai'de düzenlenecek olan ve Ortadoğu'nun en büyük gıda fuarı olarak nitelendirilen Gulfood Fuarı'na katılacaklarını belirten Er, "Türk zeytincilik sektörünün Ortadoğu ülkelerindeki payı yüzde 18'e geriledi. Geçen sezon Ortadoğu'ya ihracatımız 51 milyon dolara indi. Türkiye'nin bu yıl zeytin ve zeytinyağı rekoltesinde büyük artış var. Geride bırakılan sezonda zeytinyağı ihracatını 3 kat artırarak 174 milyon dolara çıkardık. Birlik olarak Ortadoğu pazarındaki kaybı telafi etmeyi hedefliyoruz. Bu rekolteyi katma değere dönüştürmek ve üreticinin yüzünü güldürmek için Ortadoğu pazarına olan ihracatımızı artırmamız gerekiyor. Bu amaçla ilk etapta Dubai'deki Gulfood Fuarı'nda Türk zeytincilik ürünlerini tanıtacağız" dedi.