Advertisement

ÇAYKUR'un 'stevia' adlı çalı türü bitkiden sıfır kalorili şeker üretmek üzere kuracağı fabrika için yürütülen çalışmalarda son aşamaya gelindi.

ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, 5 yıla yakın bir süredir deneme amaçlı sürdürülen stevia üretiminde başarıya ulaşıldığını belirtti.

Yılda iki kez hasat edilen steviadan, dekarda 4 ton civarında ürün elde edildiğini bildiren Sütlüoğlu, dünya bu bitkiyi yeni yeni tanırken ÇAYKUR olarak bu pazarda kendilerine yer bulmak için uğraştıklarını ifade etti.

Sütlüoğlu, steviadan şeker üretimi yapmak üzere başlattıkları fabrika kurma çalışmalarında son aşamaya geldiklerini belirterek, bir Çin firmasıyla anlaşma yaptıklarını bildirdi.

Anlaşma çerçevesinde ÇAYKUR'un Cumhuriyet fabrikası hinterlandındaki alana kurulacak stevia fabrikasının 2018 yılında devreye alınacağını kaydeden Sütlüoğlu, "Önemli bir olumsuzluk olmazsa gelecek yıl üretime başlayacağız" ifadesini kullandı. 

Fabrikanın kapasitesinin ilk etapta yıllık 50 ton olacağı öğrenildi. 

Stevia şeker otu olarak biliniyor 

Şeker Otu bitkisi olarak bilinen 'Stevia' Paraguay menşeli bir bitki olarak biliniyor. Dünya'da kullanımı her geçen gün artan Stevia bitkisinin şu an 5 milyar dolarlık bir pazarı bulunuyor.

Fabrikasyon işlemlerden geçtikten sonra şekere oranla 300-400 kat daha tatlandırıcı özellik kazanabiliyor. Ancak sıfır kalori ve sıfır proteini içeren Stevia bitkisi 'Asrın Bitkisi' olarak belirtiliyor.

Stevia bitkisi diyabet, hipertansiyon ve obezite tedavisi için de kullanılırken, şeker otu, doğal bir tatlandırıcı görevi yapıyor. Dildeki tat alma hücrelerine yüzde 400 tatlıymış gibi hissettiren şeker otu, hiç şeker ihtiva etmiyor. Bu nedenle diyabet hastaları tarafından yoğun olarak kullanılıyor.