Advertisement

Türkiye'nin narenciye ihtiyacının yüzde 27'sini karşılayan Adana'da üreticiler Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu'ndan (DFİF) ihracat desteği bekliyor.

Narenciyenin başkenti olarak bilinen Çukurova'da bu yıl rekoltenin oldukça iyi olduğunu kaydeden sektör temsilcileri, ihracat pazarı açısından kritik önemde olan DFİF'in açıklanmasını bekliyor. 

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin Ekim ayında Adana ziyaretinde narenciye ihracatına bu yıl da DFİF kaynaklı destek verecekleri sözünü hatırlatan Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, geçtiğimiz haftalara ihracatçılarla görüşen Zeybekci'nin sezon sonuna gelindiği ve bu desteğin verilmeyeceği yönündeki açıklamalarının sektörü olumsuz etkilediğini söyledi.
 
Bakan Zeybekci'ye konu hakkında yazı gönderdiklerini de kaydeden Doğru, "Narenciye ihracatı Çukurova’da yarattığı vasıfsız işçi istihdamı yanında yıllık 1 milyar dolara yakın ihracat geliriyle de önemli bir sektör haline gelmiş duruma. Uzun yıllardan bu yana her yıl Devlet Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) kaynaklı verilen ihracat desteği de sektörün gelişmesine katkı sağlamıştır. Yılbaşı öncesi ihracatın en hızlandığı dönemde bu desteğin bu yıl verilmeyeceğinin açıklanması alım sözleşmelerinin iptal edilmesine ve üretici fiyatlarının düşmesiyle üreticimize fatura edilecek ve narenciye üreticisine olumsuz yansıyacaktır" dedi. 
 
Doğru, tamamı gelecek yıl içerisinde devlete olan borçların mahsup edilmesi yoluyla ödenen narenciye DFİF kaynaklı ihracat desteğinin bu yıl da açıklanmasını narenciye üreticileri olarak beklediklerini söyledi.
 
Narenciye için 2015 yılında yıl ton başına 150 TL destek verilirken, 2016'da bu destek miktarı ton başına 120 TL olarak açıklanmıştı.