Advertisement

Mersin'in Akdeniz ve Tarsus ilçesinde 2 gündür aralıksız süren sağanak yağış nedeniyle bazı tarlalar adeta göl olurken çok sayıda sera da zarar görmeye devam ediyor.

Doğu Akdeniz Bölgesini etkisi altına alan sağanak yağış nedeniyle Mersin'in Tarsus ilçesindeki denize yakın bulunan Kulak ve Bahşiş mahallelerindeki tarla ve seraları su bastı.

Motor pompa ve alt yapı eksikliği nedeniyle geçtiğimiz yılda da su baskınlarına maruz kalan tarlalar adeta göl, seralar ise havuz görüntüsünü andırdı.

Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, sel sularının yaklaşık 50 bin dönüm arazide etkili olduğunu söyledi.

Bu tarz olaylarla bölgede sıklıkla karşılaşıldığını vurgulayan Ergezer, "Türkiye'ye sebze ihracatında en yüksek payı getiren bölgedeyiz. 20 yıldır ben Ziraat odası başkanlığı yapmaktayım 20 yıldır seli yaşıyoruz. Buradaki insanlar karınca gibi çalışıyorlar" dedi.

Bölgede patlıcan, kabak, domates, biber gibi her türlü ürünün yetiştirildiğini vurgulayan Ergezer, şöyle devam etti: "Bizim bildiğimiz iş tarım. Hem Türkiye ekonomisine katkıda bulunmak hem de Türkiye'yi doyurmak istiyoruz. Artık çiftçilerimiz kalıcı çözüm istiyor. Daha verimli ürünler yetiştirmek istiyoruz. DSİ burada geçici pompa getirdi. Vatandaşlar kendi gücüyle kiraladığı araçlarla ürününü kurtarma çabasında. Ancak ürünlerini kurtarma şansı yok. Modern seralara gücümüz yetmediği için bunlar ilkel seralar ve birçoğunun sigortası yok."

Öte yandan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz da Tarsus'un Özel Bahşiş, Atalar, Kulak ve Yeşiltepe mahallelerinde yoğun yağış nedeniyle zarar gören seraları ziyaret edip geçmiş olsun dileklerini iletti.

Çiftçilerin sorunlarını dinleyen Kocamaz, "Aşırı yağışlardan olumsuz etkilenen tüm hemşehrilerimize geçmiş olsun diyor, zararların giderilmesi konusunda Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak tüm imkanlarımızı seferber edeceğimizi ifade ediyorum" dedi.

Selden mağdur olan Hüseyin Kara (58) isimli çiftçi, kabaklarının sular altında kaldığına değinerek, "Zaten ürünlerimiz para etmiyor bir de bu felaketlerle uğraşıyoruz. Ankara'da, İstanbul'da 5-6 liraya kabak satılıyor, bizim burada 1 liraya alan yok. Mazot olmuş 5.5 lira. Halimizi görüyorsunuz. 2 gün yağmurda bu hale geliyor" dedi.

"11 dönüm yer ekiyorum 100 bin lira zarar"

İsmail Kelle (52) isimli çiftçi de bölgede 800 ailenin yaşadığını kaydederek, "Milletin borcu çok. Borçlarımızı geçen sene ödeyemedik bu sene de sıkıntı çektik. Gene kabak ektik, rezil olduk. Biber var, patlıcan var, buğday var, her çeşit var. Şu an her tarafta su var. Yağmur çekilse de o kabaklardan hayır gelmez. 11 dönüm yer ekiyorum, 100 bin lira borcum var onun çabasının peşindeyim" ifadelerini kullandı.

"Borçlarımı kurtarsam çiftçiliği bırakacağım"

Kulak Mahallesi'nde sular altında kalan onlarca dönüm arazinin hissedarı olan İrfan Şen (42) isimli çiftçi ise biber ektiği tarlanın şu an adeta denizi andırdığını, serasının ise büyük zarar gördüğünü vurgulayarak şunları söyledi: "Düne kadar 'seramızda şu kadar marul var' diye hesap yaparken bugün 'ne kadarını kurtarırız' diye hesap ediyoruz. Kurtarılacak bir şey yok. Bu tarlada 60 binin üzerinde diğer tarafta da 200 bin lira zarar var. Bize verlen sözler vardı, bu yıl pompamız değişecekti, büyütülecekti ama çiftçinin kaderi mi diyeyim, bölgenin mi diyeyim, hiçbir sözler yerine gelmiyor. Borçlarımı kurtarsam bu işi bırakacağım."

Öte yandan, yağışların artması nedeniyle bölgede su tahliyesi ve iş makinalarının çalışmaları devam ediyor.

Hatırlanacağı üzere Mersin'de geçen yıl yine bu dönemlerde sel felaketi yaşanmış ve 55 bin dekar tarım alanı zarar görmüştü. İHA