Advertisement

Balıkesir'de hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle yaklaşık 2 ay erken çiçek açan badem ağaçları, olası don riski yüzünden üreticisini endişelendiriyor.

Kepsut İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sacit Karakuzu, badem ağaçlarının normalde 15 Mart ve sonrasında çiçek açtığını ancak bu yıl yaklaşık 2 ay erken çiçeklendiğini söyledi.

Badem üretiminde önemli merkezler arasında yer alan ilçede 250 bine yakın badem ağacı bulunduğunu belirten Karakuzu, mart ayına kadar don gerçekleşmemesi halinde ürün alınabileceğini aksi halde büyük rekolte kaybı yaşanacağını vurguladı.

Karakuzu, bu yıl ülke genelinde kışın ılık geçtiğine dikkati çekerek, "Bu sene geçen yıldan farklı olarak ocak ayı inanılmaz derecede sıcak geçiyor. Geçen yıl ocak ayında 15 gün boyunca yoğun kar yağışı meydana gelmişti. Kepsut'ta da ülke genelinde olduğu gibi sıcaklıklar yüksek, ilçenin yüksek kesimleri hariç hiçbir yere kar yağmadı. Bu da badem başta olmak üzere bazı meyve ağaçlarının çiçeklenmesine neden oldu" diye konuştu.