Advertisement

Hayvancılık sektörünün korkulu rüyası olan şap hastalığı yeniden hortladı.

Türkiye'nin farklı bölgelerinden şap hastalığı nedeniyle karantina haberleri geliyor. Şap hastalığı nedeniyle bir çok bölgede hayvan hareketleri durduruldu.

Çok sayıda hayvan pazarı geçici olarak kapatılırken, bir çok ilde belirli bölgeler karantina altına alındı.

Son 1 haftada Çanakkale'den Ordu'ya, Yalova'dan Kars'a kadar farklı illerden şap hastalığı ve karantina haberleri gelmeye başladı.

ÇANAKKALE: Çanakkale'nin merkeze bağlı 43 köyünde 9 Şubat'tan itibaren görülmeye başlanan şap hastalığı nedeniyle 87 hayvan telef oldu, köyler karantina altına alındı. Hastalığın yoğun olarak görüldüğü Sarıcaeli, Terziler ve Kemel köylerinde 7'si büyükbaş, toplam 87 hayvan telef oldu. 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri, hastalığa ilk rastlanan Sarıcaeli köyündeki bin hayvanı aşılama çalışmalarına başladı. Sarıcaeli Muhtarı Ali İhsan Uzunoğlu, "20 gün önce köylerinde hayvancılık yapan bir kişinin doğudaki bir ilden hayvan aldığını, bu tarihten yaklaşık bir hafta sonra bölgelerinde şap hastalığının baş gösterdiğini" söyledi.

Olayın ardından Gıda, Tarım ve İl Müdürlüğü yetkililerine durumu bildirdiklerini ifade eden Uzunoğlu, "Yetkililer köye gelerek gerekli incelemeleri yaptılar. İlaçlama işlemleri gerçekleştiriliyor. Hastalıklı hayvanlar var. Köye hayvan giriş çıkışı yasak" dedi.

Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, "İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü il genelinde 43 köyümüzde karantina başlattı. Bu karantina altına alınan köylerin etrafındaki 10 kilometrelik alandaki diğer köylerde de hayvan giriş ve çıkışları yasak. Şu anda aşılamalar devam ediyor. 1 ayın sonunda yeniden kontroller yapılacak" dedi.

KARS:  Kars'ta, açık cezaevindeki işletmede beslenen bazı hayvanlarda şap görülmesi nedeniyle Kars merkez ile Selim ve Sarıkamış ilçelerindeki hayvan pazarları, şap hastalığı nedeniyle 1 ay süreyle kapatıldı.

Kars merkez, Selim ve Sarıkamış ilçelerinde bulunan hayvan pazarlarının, kentte görülen şap hastalığı nedeniyle 30 gün süreyle kapatıldığı bildirildi. Şap hastalığı nedeniyle çiftçi ve besicilerin tedirgin olduğu öğrenildi.

Tarım İl Müdürlüğü, hastalığın yayılmaması için kapatılan hayvan pazarlarının, hastalığın tamamen geçmesi ile açılacağını duyurdu. Uygulama kapsamında büyük ve küçükbaş hayvanların il ve ilçelere giriş ve çıkışları yasaklanırken, besiciler dikkatli olmaları konusunda uyarıldı.

YALOVA: Yalova'da 3 işletmede şap hastalığının görülmesi üzerine harekete geçen Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri, bu kapsamda kentte hayvan giriş-çıkışlarını yasakladı. Hastalığın görüldüğü 3 işletmenin bulunduğu bölgeler de karantina altına alındı. Yapılan açıklamada Yalova'daki 3 işletmede 19 büyükbaş hayvanın şap hastalığından etkilendiği bildirildi.

Tarımdan sorumlu olan Yalova Vali Yardımcısı Abdullah Çiftçi, çevre illerde şap hastalığının görülmesi ve 3 işletmeden gelen müracaat üzerine harekete geçtiklerini belirterek, Yalova'da 7 ekiple aşılama çalışması yaptıklarını söyledi. 

ORDU: Ordu'nun Aybastı ilçesinde şap hastalığına karşı hayvan pazarı kapatıldı. İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, çevre illerde görülen şap hastalığı nedeniyle bulaşma riskine karşı Aybastı ilçesindeki hayvan pazarında bir dizi önlem alındı. Olası şap hastalığına karşı önlemler kapsamında hayvan pazarı da kapatıldı, her türlü hayvan hareketi yasaklandı.

BOLU: Bolu'nun Ilıcakınık köyünde görülen şap hastalığı nedeniyle Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü kararı ile kentteki tüm hayvan pazarlarının ikinci bir duyuruya kadar kapandığı açıklandı.

Bolu Ilıcakınık köyünde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan kontrollerde bir büyükbaş hayvanda şap hastalığı olduğu tespit edildi. Olayın ardından tedbir amacıyla Bolu ve bağlı ilçelerdeki tüm hayvan pazarları 23 Şubat tarihinden itibaren ikinci bir duyuruya kadar kapatıldı. Karantina kapsamında il genelinde bulunan tüm hayvan hareketlerinin kısıtlandığı da bildirildi.

Önceki hafta da Bursa Yenişehir ve Kastamonu'da şap hastalığı nedeniyle belirli köyler karantina altına alınmıştı.

İrfan Donat

Bloomberg HT Tarım Editörü

idonat@bloomberght.com