Advertisement

Turkcell, Türkiye'nin piyasa değeri açısından en değerli GSM operatörü. Son dönemde ağırlıklı olarak Genel Kurul, Genel Müdür bağlamında tartışılıyor, ancak şimdi önünde yeni ve önemli bir fırsat çıkabileceği konuşuluyor.  

Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışma, piyasalar açısından önemli kırılmalara neden oldu. İki ülkeden birinin para birimi son bir yıl içinde yüzde 70, diğerininki yaklaşık yüzde 45 değer kaybetti.
Ancak savaş, sadece siyasi ya da jeopolitik alanı değil, aynı zamanda şirketler cephesini de derinden etkiliyor.
Buna örnek olarak GSM sektörünü vermek mümkün.

-Penetrasyon yüzde 137

Ukrayna, GSM sektörünün büyüklüğü açısından Türkiye'ye yakın, hatta abone sayısı olarak Türkiye'den yüksek bir abone sayısına sahip: 62,3 milyon.

Nüfusun 45 milyon olduğu dikkate alınacak olursa, penetrasyon yüzde 137 ile Türkiye'nin hayli üzerinde. Şu an için hala 2G ile işlem yapan ülkede, 3G için ihaleye çıkıldı ve aralarında Turkcell'in de bulunduğu 3 operatörün de kısa süre içinde bu lisansı alması bekleniyor.

Şimdi gelelim işin Rusya-Ukrayna boyutuna.

Ülkede büyüklük açısından ilk iki operatörün de hissedarları arasında Ruslar var.



-Altimo en büyük operatör

En büyük operatör olan Kyivstar, yüzde 47 pazar payına sahip. Şirket,  Norveçli Telenor ile Rus Altimo'nun ortaklığında kurulan Vimpelcom'un yüzde 100 iştiraki. Ancak Vimpelcom'da Rus Altimo yüzde 47.9 ile yönetimdeki ana hissedar konumunda. Yani Rus hakimiyeti ağır basıyor. (Rus Altimo'nun 2006 yılında da burada Telenor ile Tahkim'lik olduğunu hatırlatalım. Turkcell ile yaşadığına benzer şekilde.)  

İkinci sırada ise MTS var. Tamamen Rus TeleSystems'in iştiraki olan şirketin, %37 pazar payı ve 22.7 milyon abonesi bulunuyor.

Turkcell'in iştiraki olan Life ise pazarda üçüncü sırada ve yüzde 14 pazar payına sahip.
Mobil pazarı büyümesi yaklaşık yüzde 10. Özellikle 3G sonrasında bu büyümenin çok daha yüksek seviyelere çıkacağı öngörülüyor.

-MTS Ukrayna'dan çekilebilir

Şimdi gelelim neden Ukrayna GSM piyasasına bu kadar fazla eğildiğimize. Türkiye'de çok fazla dikkat çekmedi, ancak MTS, geçtiğimiz Ekim ayında Ukrayna pazarında hisse satabileceğine dair bir açıklama yaptı. Buna gerekçe olarak hem politik riski hem de artan yatırım maliyetlerini gösterdi.
Grivna'nın yaşadığı yüzde 70'lik değer kaybı, yatırımları önemli ölçüde sekteye uğrattı. MTS'in hesabına göre, 3G ve politik risklerin operasyonel maliyetleri yaklaşık 300 milyon dolarlık bir yük getiriyor.

-Turkcell'e teklif gelebilir

Rusya kaynaklı olarak yayılan kulis bilgileri, MTS'in Ukrayna operasyonu için potansiyel alıcılardan birinin Turkcell olabileceğine işaret ediyor.
MTS'in Turkcell ile olası bir satış için zemin yokladığı, Turkcell'in ise buna sıcak bakabileceği vurgulanıyor.
MTS'in 2013 yılında yaklaşık 500 milyon dolar kadar EBIT (faiz ve vergi öncesi kar) ürettiğini, piyasa değerinin ise 1.8 milyar dolar olduğunu söyleyelim.

-En büyük olabilir

Turkcell, son açıkladığı bilançosunda Ukrayna operasyonu nedeniyle önemli bir kur zararı (yaklaşık 1 milyar TL) yazdı. Ancak bunun yanında 45 milyon nüfuslu Ukrayna'nın yüzde 51 pazar payı ile en büyük GSM operatörü haline dönüşme fırsatı da söz konusu.
Bakarsınız, Turkcell yönetim konusundaki sorunları çözüldükten sonra bu fırsatı değerlendirmeyi düşünür. Böylece Fintur'un Telia Sonera'ya kaptırılmasıyla kaçan bölgesel büyük olma stratejisi yolunda Turkcell önemli bir mevzi kazanmış olur.


***

-Manat devalüasyonu Turkcell'i etkiler mi?

Turkcell bilançosu içinde Ukrayna meselesi tartışıldı, ancak Fintur kaynaklı zarar biraz perde arkasında kaldı.
Son çeyrek bilançosunda Turkcell'in küçük, TeliaSonera'nın büyük ortak olduğu Fintur'dan kaynaklanan zararı yaklaşık 110 milyon TL oldu.

Şimdi Fintur'un önemli operasyonlarından biri olan Azerbaycan kaynaklı yeni bir sorun var.

Euroya karşı son bir yılda yüzde 20 değer kazanan Azerbaycan, bu para birimine karşı yüzde 30, dolara karşı ise yüzde 33.5 devalüasyon yaptı.

Dolayısıyla Azerbaycan operasyonu açısından da önemli bir kur riski sorunu oluşmuş durumda.

Bakalım Fintur bunu nasıl yönetecek, bunun Turkcell'e yansıması nasıl olacak.