Advertisement

ABD Başkanı Donald Trump, belki de ABD tarihinin en varlıklı başkanlarından biri. Çevresini de böyle seçiyor. Yaptığı tüm düzenlemelerde de halkın yoksul kesiminden ziyade, yüksek gelirli kesimi dikkate almakla eleştiriliyor.

Örneğin, önerdiği yeni vergi reformu, yüksek gelirli kesimin vergi giderlerini önemli oranda azaltırken, orta gelirlilerin 2/3’ünün vergisi artıyor. Sözgelimi, reform yasalaşacak olursa 50 bin ile 150 bin dolar arasında yıllık gelir elde eden ABD’lilerin vergilerindeki artış oranı %30 olacak.

Veya toplumun sadece en zengin %0.2’lik kesiminin ödediği emlak vergisine istisna getirmeye çalışıyor.

Kendi adaleti, kendi vergi sistemi denilebilir.

Ancak, bu arada Trump’ın kendi çevresini de yüksek gelirlilerden oluşturma yönündeki eğilimine bakabiliriz biraz.

Zenginin malı, züğürdün çenesini yorsun misali.

Fed Başkanlığı için en büyük aday şu anda Jerome Powell. Halen Fed Guvernörü olarak görev yapan Powell’ın serveti, yaptığı bildirime göre yaklaşık 72 milyon dolar. Yani muhtemelen en zengin Fed başkanlarından biri olacak. Serveti, Carlyle Group’ta yönetici olduğu dönemden geliyor.

Fed başkanları, yasa gereği servetlerini aralık olarak veriyorlar. Powell’ın son bildirimi de 21.2 ile 72 milyon dolar arasında.
Janet Yellen’ın servetinin ise 13 milyon dolar civarında olduğunu hatırlatalım. Bu arada Fed yönetim kurulunda olan isimlerin tümünün servetleri milyon doların üzerinde.

Ancak sadece Powell değil.

Trump’ın ekibine biraz daha yakından bakalım.

Örneğin ekonomideki en yakın çalışma arkadaşlarından biri Goldman Sachs’ın eski Başkanı Gary Cohn. Son dönemde, özellikle Charlottesville’de Trump’ın ifadelerine tepki gösterdiği için aralarının açık olduğu biliniyor. Ama şu anda ekonomi politikalarına perde arkasında yön veren ismi hala Cohn. Sadece Goldman’dan ayrılırken aldığı çıkış paketinin büyüklüğünün 285 milyon dolar olduğu düşünülecek olursa, “Trump zengini sever” tezinin ilk aşamasını tamamlamış oluruz. Tabii Cohn, eğer devlette görev almayacak olsa, bu çıkış paketinin vergi sonrası eline kalacak kısmının 58.5 milyon dolarla sınırlı kalacağını da unutmamak gerek.

Bir diğer önemli isim Dışişleri Bakanı Rex Tillerson.

Yaklaşık 300 milyon dolarlık serveti olduğu tahmin edilen Tillerson, CEO’su olduğu Exxon-Mobil’den emekli olurken 180 milyon dolarlık emekli ikramiyesi aldı.

Elbette kamu görevinin sağladığı vergi avantajıyla.

Trump’ın kadrosunda, dış Ticarete yön veren iki önemli isim var. Bunlardan biri Wilbur Ross. Kurduğu özel sermaye fonu sayesinde edindiği net servet, tam 2.9 milyar dolar.

Ekonomi Bakanı Steven Mnuchin’in net serveti de yine 300 milyon dolar civarında.

Velhasıl, Powell’ın kişisel serveti 3 milyar dolar olan Trump’ın nazarında hangi kriterleri tutturduğunu bilmek zor, ama “servet kriterini” tutturduğu kesin.