Advertisement

Koca bir yıl nasıl geçti, anlayamadık...

Ekonomi haberciliği dalında çalışmak hiç kolay değil. Hele ekonomi eğitimi almışsanız hiç değil.

Önünüze türlü türlü haberler, yorumlar gelir. Bunların ekonomi disiplini çerçevesinde bir değerinin olmadığını bilirsiniz, ancak yine de bunları vermek zorundasınızdır. Zira insanlar bunlara bakar, bunları arar, bunlara yer vermezseniz yaptığınız işi eksik bulur. Başarısız olarak yaftalanırsınız.

Biz BloombergHT.com adına bu döngüyü kırmaya çalıştık. Beş yılı aşkın süredir kısmen başardık da. En büyük ilkemiz okuyucuya saygı duymak oldu. "Enflasyon bilin bakalım yüzde kaç oldu, girin haberimizi okuyun" sığlığına girmemeye çalıştık. Okuyucumuzun zamanının kısıtlı olduğunu düşünerek, haberin en can alıcı noktasını haber başlığında vermeye çalıştık. Gerisini okuyucuya bıraktık.

Amacımız ekonomi ve piyasa alanında yazmaya, sitemize koymaya değecek haberleri bulup, bunları en doğru ve en hızlı şekilde yansıtmak oldu. Diğer yandan, elimizden geldiğince farklı yorumlara yer verip okuyucunun kapsamlı bir analiz yapmasına ve en doğru fikre ulaşmasına yardımcı olmaya çalıştık.

Bunları başarabildik mi? Daha tam değil. Henüz gidecek yolumuz var. Ama epey de mesafe kat ettiğimizi düşünüyorum.

Bunu da sitemizin okunurluk trafiğine ilişkin rakamlarda görüyoruz. Yayın hayatına başladığımız süre boyunca trend hep yukarı gitti. Sürekli rekorlar kırdık ve çıtayı hep yükseğe taşıdık. Elbette bu omuzlarımızdaki yükün sorumlululuğunu daha da hissetmemize neden oldu. Her zaman eleştirilerle karşılaştık, bunlardan korkmadık, yapıcı olanlarından yararlanmaya çalıştık ve haksız olanlarına elimizden geldiğince buradan yanıt vermeye çalıştık.

Haberlerimiz, öte yandan, önemli olarak nitelenen yayın organları tarafından izinsiz kullanıldı, bu bizi üzse de için için takip edilmenin, taklit edilmenin ve hatta örnek alınmanın gururunu yaşamamıza da neden oldu. Yasal olarak kullanma hakkına sahip olduklarımız dışında, hiçbir haberi kaynak göstermeden vermedik. Emeğe saygı duyduk, bunun gücüyle de emeğimize saygı istedik.

Son olarak, bu yılın sonlarında kadromuzu yeniledik. Aramıza yeni katılan arkadaşların uyumları ve eğitimi tamamlanmak üzere ve yeni yıl ile birlikte sitemizi daha iyiye götürebilme yolunda katkılarına devam edecekler. Sitemize katkıda bulunan, bu duruma gelmemizde emeği, alın teri olan arkadaşlarımın tümüne gönülden teşekkür eder, yeni arkadaşlarıma da başarılar dilerim.

Bu hengame ve yoğunluk içinde bir yılın nasıl geçtiğini anlamadık ve yeni yıl kapımıza dayanıverdi.

Bu vesile ile, tüm okuyucularımızın yeni yılını kutlar, 2016 yılının ülkemize, bölgemize ve tüm dünyaya huzur, barış ve refah getirmesini temenni ederim.

Sağlıcakla,

aoz@bloomberght.com