Advertisement

Avrupa birliğinde beklenen 09 Ocak 2011 tarihli kritik toplantı ardından borç krizini kontrol altına alma çabaları en iyimser ölçüt ile bir adım daha ileriye gidildi. Bütçe disiplini, kriterlere uymayan üyelere otomatik ambargo, problemli bankalara düşük teminatlı 3 yıl ödemesiz kredi kolaylığı vs. gibi bir dizi önlemler  alınsa da birçoklarına göre bunlar palyatif çözümler, yeterli değil. Ekonomik büyüme, birliğin korunması, euronun geleceği ve borç krizinde temel sorunlar’a değinilmemesi sebebiyle sıkıntıların 2012 yılında devam edeceğini gösteriyor. Bu durumda piyasalar günlük manşet haberleri ile inip çıkıyor. Nitekim, Cuma günü bir kez daha ‘haberi al gerçeği sat’ söyleminin doğru olduğunu gördük.

Washington’dan politika yapıcılarının vergi indirimi, regülasyonlar vs. ile beklentilerin daha olumlu olması ve isdihdam, tüketici faaliyetleri gibi macro ekonomik verilerde iyileşme sermaye piyasalarına yansıdı, birçok şirket temmettü artırımına başlıyor. Dolayısıyla, S&P 500 endeksinde ekim ayındaki dip seviyesinden önemli toparlanma görülüyor. Çin’de ise enflasyon endişesinini azalması, banka munzam karşılıklarının düşürülmesi 2009 yılından bu yana en düşük seviyede olan Borsalar için yükseliş piyasasının başlamasına yol açabilir.

Avrupa’da endişelerin devam etmesi, ABD’de iyimserliğin kalıcı olup olmadığı ve Çin’de piyasaların ciddi bir düzeltme mi yoksa yeni bir bull piyasanın başlaması mı sorularının cevabı elbette bundan sonraki macro ekonomik verilere bağlı olacaktır. ABD piyasalarında Ekim ayından bu yana en hem teknik hemde açık kapatma çabaları ile en yüksek seviyesine yaklaşan S&P 500 endeksi ise gerçekten bull piyasaya geçiş sürecinde mi, yoksa düşen piyasalarda ciddi bir toparlanma mı? Sorusuna cevap vermeye çalışmak zor, kritik bir seviyede seyrediyorlar. Büyük fonların bir çoğunun kazançlarını korumak (hedge)  üzere olası düzeltmeye karşı satım (put) opsiyonları satın aldıkları söyleniyor. Ocak ayı başı itibarı ile küçük ve büyük spekülatörlerin takas’daki S&P 500 uzun pozisyonları 1200 kontrat cıvarında seyrediyor. İyimser beklentiler ve yıl sonu portföy faaliyetleri ile 50000 kontrata kadar çıkabileceği, bunun sonucu olarak endeksin 1300 endeks puan’a kadar yükselmesini bekleyen yatırımcılar çoğunlukda. Ancak, Fiyat/Kazanç oranları iki ay öncesine göre (10) oldukça yüksek (12), endeks 200 günlük hareketli ortalamasını aşmakda zorlanıyor. Fonlar %10-15 düzeltme yapmadan piyasaya girmek istemeyeceklerdir.

 


S&P 500 için Strateji. Kısa vade iyimserliğin devam edeceği beklentisi için en kolay ve ideal strateji doğrudan Ocak vadeli (40 gün) 1265 Alım Opsiyonu (Call) satın almak olabilir.

Öte yanda toparlama ardından ciddi bir gerileme beklentisi için (yanılgı olsa bile zarar vermeyen) daha karmaşık bir strateji tasarlanabilir. Bunun için Mart vadeli 1260 satım (Put) opsiyonu açığa satılırken iki yada üç adet Mart vadeli 1245 satım opsiyonu satın alınabilir. Bu tasarım ile zarar ucu sınırlı kalırken kazanç ucu açıktır.  


Altına ne oluyor?

Eylül başından bu yana S&P 500 endeksi % 3 yükselmesine karşı aynı zaman diliminde altın fiyatı % 6 değer kaybetti. Oysa son üç aylık süreçde altın fiyatını destekleyen verilere rağmen fiyatının yükselmemesi altın piyasasında kafaları karıştırıyor. Özellikle, yılın bu mevsiminde altın fiyatları çok defa güçlü bir seyir izleme eğilimindedir. Herhalde, Avrupa Merkez Bankası ve FED’in para basma ihtiyacının en çok olduğu bu dönemde altın fiyatının yükselmemesi, enflasyon kabusunun arka planda sindirilmesi isteniyor. Zira, sıradan vatandaş için enflasyonun en kestirme göstergesi altın fiyatıdır. Altın yükselirse enflasyon yüksek demektir. Sanırım, batı Merkez Bankaları  devasa stokları ile altın fiyatının yükselmesini bir biçimde önlüyorlar. Ancak unutulmasın, altın fiyatı kısa vadeli zayıflık belirtileri gösterse bile bu yıl %20 yükseldi.



Altın fiyatı 1720-1740 arasında, uzun süreli simetrik üçgen sonuna doğru (teknik analiz jargon’unda Apex olarak bilinir) güç topluyor. Eylül ayından bu yana oluşan hareketin tam ortası 1730 dolar/ons adeta bir çekim merkezi gibi. Bu seviyede ileriye dönük beklenti oluşturmak son derece zor, ama simetrik üçgen bir yönde kırılınca mükemmel işlem fırsatları oluşacaktır.