Advertisement

ABD’de açıklanan kasvetli isdihdam rakamları ve geçen hafta işssizliğin arttığını gösteren veriler, zaten yüksek benzin fiyatları ile bunalan ve tüketici anketlerine de yansıyan olumsuzluk sermaye piyasalarında etkisini göstermeye başladı. S&P 500 başta olmak üzere tüm hisse senedi endekslerinde ciddi boyutlara varabilecek düzeltme sürecini tetiklenmiş görülüyor. Piyasada endişelere karşı en iyi ölçüm olarak görülen CBOE volatility endeksi (VIX) iki haftadır endişeleri yansıtır şekilde sert çıkışlar sergiliyor. Birkaç hafta öncesine kadar S&P500 ve diğer sermaye piyasası endeksleri günlük işlemlerin dar aralıkda ama istikrarlı bir şekilde yükselmesi ile düşük oynaklığı (yüksek risk iştahı) gösteren VIX endeksi sürekli düşüyordu. Eğer spekülatörler ve fonlar endekslerde daha fazla düşme bekliyorlarsa doğal olarak korunma amaçlı satım (put) opsiyonlarına taleplerini artıracaklardır ve bunun sonucu olarak endişe yada korku endeksi olarak bilnen VIX endeksi yükselmeye ve her düzeltme sürecinde görülen daha geniş günlük fiyat oynaklığını, salınımlarını başlatacaktır.


Hisse senedi endekslerinde iki hafta önce başlayan, opsiyon primlerine yansıyan ve olumsuz macro verilerle beslenen 2012 yılının ilk ciddi düzeltme süreci başlamış olabilir.  

FED’in 400 mia dolarlık “operation twist” programı haziran sonu itibari ile sona eriyor. ilave yardım paketlerinin olmayacağı olasılığı sermaye piyasaları ve emtia fiyatlarında bir uyarlama sürecini başlatıyor. Bu durum borçlanma (Tahvil) piyasalarında da etkisini gösteriyor. ABD 10 yıllık gösterge hazine kağıtlarının (T-Notes) fiyatı, ABD macro ekonomik verilerde olumsuzluk ve AB borçlanma endişelerinden kaynaklanan güven talebi ile 3 hafta içinde sert çıkışlar yaparak getirileri % 2 seviyesine kadar düşürdüler.  Ama ateşi körükleyen bir diğer gelişme İspanya borçlanma kağıtlarını sigorta eden CDS (Credit Default Swap) piyasasındaki hareketlilikden geliyor. İspanya ve İtalya borçlanma faizlerindeki artışı acaba AB’deki borç krizi endişelerini geri mi getiriyor? sorusu da piyasaları yoruyor. İspanya 10 yıllık tahvil getirisi Mart 02 den bu yana net 92 puan yükselerek %6 seviyesine tırmandı.


Teknik analiz. Bu hafta  bilanço mevsimi başlıyor. S&P500 endeksinde yer alan şirketlerin hemen hemen %20 si’nin (IBM, Microsoft, Coca-Cola and McDonald’s. Citigroup and Bank of America vs.) bilanço açıklamaları oynaklığı artırabilir. Piyasalarda S&P500 endeksinin 1350 desteği hedef olarak görülüyor. Kırılması, 1320 seviyesine sarkan daha derin düzeltmeye yol açar. Kısa dönem direnç seviyesi 1385.   


 
ALTIN (COMEX)

3 aydır değer kaybeden altın fiyatı geçen hafta AB’de İspanya ile öne çıkan borç krizinin devamı ve sermaye piyasalarında gözlenen endişe ile biraz toparladı. Altın ağırlıklı olarak dolar seyrine bağlı hareket ediyor. Hafta başında Hindistan’da mücevherat sektörünün ithalat kotasının azalması ve ilave vergilere karşı başlattığı 21 günlük grevi sona erdirmesi de altın fiyatına doping etkisi yaptı.

Teknik olarak, 1620 Fibo desteğini ziyaret ettikten sonra altın fiyatı toparlamaya başladı  ama kalıcı bir yükselme için daha fazlasına ihtiyacı var. AB’de endişelerin artması, arka planda Çin ve Hindistan talebinin artması altın için destekleyici olmakla birlikte 1680 üzerinde kapanış yapması ve daha önce belirttiğim gibi tercihan 1706 dolar/ons üzerinde işlem görmesi gerekir. Şimdilik, direnç seviyeleri üzerinde yada 1620 desteği altında işlem görmesini destekleyecek gelişmeler görünmüyor. Sermaye piyasalarında endişelere eşlik etmesi beklenen risk iştahının azalmasına rağmen, altın fiyatının önümüzdeki birkaç hafta destek ve direnç seviyeleri arasında belki oynaklığını biraz yükselterek konsolide olmasını, yatay seyir izlemesini bekliyorum.