Advertisement

Mart ayı başında İspanya ve İtalya borçlanma faizlerinin yükselmesi ve ardından 06 Mayıs Yunanistan seçimlerinin parlemento’yu askıya alması ile güven talebi avantajı  öne çıkan güçlü ABD doları emtia fiyatlarında sert düşüşlere yol açtı. Ayrıca, AB borç krizinin yeniden alevlenmesi küresel ekonomide yavaşlama, emtia talebinde daralma anlamına gelir. Bu gelişmeler çerçevesinde 2.5 aydan bu yana emtia fiyatlarında görülen satış baskısı aslında geçen yıl başlayan ana düşme trendinin sadece yeni bir bacağı olarak görülüyor. CRB commodity endeksi Nisan 2011 tepe seviyesinden % 24 geriledi. Aşağıdaki tablo’da çeşitli emtia fiyatlarının geçen yıla kıyasla performansı görülmektedir. Tahıl ürünleri dışında hemen hemen tüm emtia fiyatlarında belirgin gerileme var. Sadece altın 5 aydır sert düşüşüne rağmen bir yıl önceki fiyatının biraz üzerinde seyrediyor.

Sanırım, AB borç krizinin kontrol altına alınması ve Çin ekonomik büyüme endişelerinin giderilmesi ve yeniden iyileşmeye başlayıncaya kadar birkaç ay daha emtia fiyatlarında satış baskısı devam edebilir. Zaten, ABD ekonomisinde yeniden durgunluk (resesyon) endişeleri başlamadıkça, emtia fiyatlarının FED’in kolay para politikasından destek bulması da zor.  

Emtia piyasaları yanısıra hisse senedi piyasalarında devam eden bu olumsuz süreçde para akışı doğal olarak güvenli ülkelerin borçlanma piyasalarına (tahvil) ve dolar’a yöneliyor, hemde merkez bankalarının (G7) uzun zamandır uyguladığı ve devam edeceği son derece kolay para politikalarına rağmen.

Dolar endeksinin 3 - 4 aydır sert bir şekilde yükselmekle birlikte, 2.5 yılın zirvesi olan 86.70 endeks puan seviyesini aşmak için yeterli gücü var mı? Bunun için 17 Temmuz 2012 Yunanistan seçimlerini ve AB birliğinden çıkıp çıkmayacağını beklemek gerek. Politik açıdan Yunanistanın AB’den çıkacağını sanmıyorum. Bu ayrı bir konu. Ancak, son aylarda doların sert yükselişi elbette AB borç krizinden kaynaklanmakla birlikte ABD ekonomisinin göreceli olarak AB ekonomisinden daha iyi olması bu ülkeye yatırım riskinin daha düşük, daha cazip olması demektir. Ama AMB faiz oranlarını hala FED faiz oranlarından yüksek tutmaya kararlı olması (AMB %1, FED %0.25) faiz oranları farkı avantajını euro’da tutuyor. Şimdilik satış baskısı euro ve diğer önemli para birimlerinde devam ediyor.

-Altın (Comex)

Doların güçlenmesi ve hedge fonların satışları ile iki hafta içinde 150 dolar değer kaybeden altın hafta sonunda açık pozisyonların kapatılması (short covering) faaliyetleri ile 1520 dolar desteğinden gayet güçlü bir şekilde 1600 seviyesine kadar toparladı. Bu toparlamanın devam edebilmesi için altın piyasasının yeni taze destekleyici verilere ihtiyacı var. Şu an zayıf yatırım talebi, FED’in ‘Operasyon Twist’ programını Haziran’da sonlandırma endişesi ve genel olarak emtia fiyatlarında erime vb. kısa dönem olumsuz beklentiler altın fiyatını da şimdilik satış baskısı altında tutuyor. Teknik olarak, hafta sonuna doğru enerji, hisse senedi endeksleri ve hatta bakır fiyatının düşmesine rağmen kıymetli metallerin yükselmesi elinde öyle yada böyle altın tutan (long) yatırımcıları biraz rahatlatmakla birlikte 1520 dip seviyesinin geride kaldığını söylemek için henüz erken olabilir. Son toparlama ile yeni yatırımcıların ikna olması ve sürüye katılmaları ile altın fiyatını biraz daha yükseltebilir, oluşan momentum ile 1620 dolar üzerinde boğalar kontrolü ele geçirebilirler ama ana trendin teknik olarak yükselme yönünde dönmesi için daha erken olduğunu düşünüyorum.

-Haftalık altın