Advertisement

AB Borç krizinin yayılmasını önlemek üzere son iki hafta içerisinde alınan tedbirler ve çabalar gözleniyor. Piyasalarda Yunanistan endişesi şimdilik arka plana itildi. IMF kriz sarmalını durdurmak üzere yardımları ikiye katlarken, FED’in yeni tur kolay para politikasına (QE3) ışık yakması ve Rusya’da ekonomiyi canlandırıcı programların gündeme getirilmesi küresel ekonomide iyimser beklentileri destekliyor. Ancak Avrupa Birliği’nde krizin güven verici bir ray’a oturtulmasına yönelik somut yaklaşımlar hala yok. Avrupa Birliği, ABD’de yapıldığı gibi TARP (Sorunlu Varlıkların Kurtarılması Programı) türü bir finansal güvence sağlanmadıkça piyasalarda risk alma iştahının kalıcı olması kolay olmayacak. Hafta içinde CRB (emtia) endeksinin biraz toparlanmasına rağmen Merkez Bankalarının ortak girişimleri ve İspanya İtalya gibi ülkelerde borçlanma maliyetlerinin düşürülmesi gerekiyor. Özet olarak, değişen fazla birşey yok. Piyasalar biraz iyimser hava ile toparlayabilir ama, petrol başta olmak üzere derin sıkıntılar devam ediyor. Şimdilik durum bu.


Enerji piyasalarına dönersek, genel olarak emtia piyasaları biraz toparlanma eğiliminde olmasına rağmen enerji piyasası biraz daha zor görünüyor. Elbette, petrol fiyatlarında zayıflama sürecinin sona doğru gelindiğini gösteren birkaç faktör sayılabilir. Örneğin, Mart ayı zirvesinden bu yana % 26 değer kaybetmekle küresel talep daralmasını önemli ölçüde satın aldı ve WTI petrol fiyatı 30 dolar/varil ucuzladı. Ayrıca aşırı yüksek küresel stokların da fiyatlara yansıdığı söylenebilir. Ancak, 12 Haziran raporu ile yatırım fonlarının takas’da taşıdıkları uzun pozisyonların, 2010’dan bu yana en düşük seviyede olmasına rağmen, toplam spekülatif pozisyonların tatmin edici şekilde boşaltılmadığı görülüyor.

 

Yani, petrol fiyatının aşağı yönde daha yolu bitmedi. Bu sebeple önümüzdeki süreçte piyasalarda iyimser bir senaryo halinde bile enerji fiyatlarının diğer emtia fiyatlarına göre daha geriden geleceğini yada toparlanacağını düşünüyorum. OPEC’in üretimi kısma ya da tehdit söylemleri başlayıncaya değin baskı devam edebilir. Meksika körfezinde mevsimsel kasırgalara, dolar endeksinde düzetme beklentisine ve diğer emtiaların toparlanmasına bağlı olarak petrol fiyatında da kısa dönemli toparlamanın ardından son raunt satış dalgası, yada havlu atma sahnesi (Capitulation) petrol fiyatını 75 dolar/vari’e geriletebilir ki o zaman tüketiciler açısından risk yönetim işlemlerinin düşünülmesi ve spekülatif satın alma faaliyetlerinin başlatılması makul olabilir.

Teknik olarak eylül vadeli NYMEX petrol kontratı ciddi ölçüde değer kaybetti ve kısa dönem göstergeler aşırı ucuz bölgede seyrediyor. RSI @27 tepki için olgunlaştı. Önemli bir direnç olarak 86.64 dolar/varil seviyesi gerçekçi olmakla birlikte 75.00 dolar/varil cıvarındaki majör destek test edilmeden dip oluşumu tamamlanmaz.


ALTIN. Önceki hafta altın fiyatının belirsizliklerden kaynaklanan talep ile yükselme çabası içinde görünmekle birlikte satın alma faaliyetlerinin ikna edici olmadığını, işlem hacminin düşük, güniçi hareketlerin dar aralıkta seyrettiğini ve aşağıda temizliğin bitirilmediğini söylemiştim. Nitekim, yönünü tekrar aşağıya çevirdi. 1600 dolar/ons üzerine çıkması halinde dip seviyesinin (1520-1530) geride kaldığından bahsedebiliriz. Şu haliyle 1554 dolar/ons ara direnci kritik ve kırılması halinde önce Eylül 26/11 dibi 1532.45, ardından Aralık 29/11 dibi 1522.50 hedef olur.