Advertisement

Son birkaç haftadan bu yana, özellikle ABD 118 yılın en sıcak geçen sezonu mısır, soya kompleksi ve buğday fiyatlarını 2010 yılında görülen rekor seviyelere kadar taşıdı. Endişeler devam ediyor. Soya kompleksi sıcak hava koşullarına daha dayanıklı olmakla birlikte mısır için bundan sonra son derece kritik 8-10 günlük bir süreç başlıyor. Sıcak ve kurak hava koşullarının devam etmesi mısır için geri dönülmez mahsul problemleri anlamına geliyor. Arz yönlü bu endişelere karşı, elbette ABD’nin olumsuz ekonomik verileri, Çin’de soğuma endişeleri ve tam anlamıyla kaos sürecindeki Avrupa Birliğinden kaynaklanan talep daralması dengelemeye çalışacaktır ama hem spekülatör hem reel sektörün şu an odaklandığı tek konu sıcak ve nemsiz hava koşullarının devam edip etmeyeceği...

CBOT MISIR. Tüm tahıl grubu içinde en hassas olan ve en büyük üretici ve ihracatçı olan ABD’de üretim koşulları son derece olumsuz. 11 Temmuz tarihli ABD Tarım Bakanlığının (USDA) raporunda birim alandan elde edilen verim’in (%48) rekor düşük seviyelerde olduğu görülüyor. Ayrıca, Etanol üretimi mısır talebinin önemli bir kısmını sahiplendiğinden arz yönlü endişelere daha da artıyor. Hayvan yemi olarak da buğdaya geşiç hızlandı.

USDA raporuna göre küresel üretim azalırken dönem sonu stoklarında oldukça kritik %13.46 seviyesine gerilediği gösteriliyor.

Yani, Temmuz sonuna kadar mısır fiyatının seyri ekonomik veriler, doların seyri vb. gibi dış faktörleri arka plana itip doğrudan arz yönlü (hava koşullarındaki gelişmeler bağlı olarak) seyredecek.

CBOT BUĞDAY. ABD mısır ve soya üretim ve ihracatında dünya lideri olmakla birlikte buğday üretimi için aynı şey söylenemez. Ancak, Chicago, Kansas city ve Minneapolis Borsaları gösterge fiyat olarak kullanılır. Nitekim, ABD’nin olumsuz hava koşulları buğday üretimini olumsuz etkilemekle birlikte fiyatları daha çok mısır ve soya kompleksindeki fiyat artışlarından etkileniyor. Küresel alanda Rusya ve Avrupa Birliğinde de üretim sıkıntıları var. 2010 yılında olduğu gibi azalan üretimini iç tüketime tahsis ederek ihracatı kısan Rusya buğday fiyatlarında ciddi yükselmeye neden olmuştu. O zaman birçok uluslararası kontratları iptal ederek güvenilirliğini risk etmiş ve sonrasında rekabet fiyatı altında satmak zorunda kalmıştı. Şimdi Rusya buğday üretiminde 46 milyon ton daralma olmakla birlikte bu defa ihracatı kısarak güvenilirliği konusunda daha tedbirli davranacaktır (tabi stoklarının 2010 seviyesine kadar düşmesine müsaade edeceği varsayımıyla). Piyasalarda Rusya dedikodusu bir hayli abartılı diye düşünüyorum. Zira, mısır ve soya kompleksinde biraz rahatlama buğday fiyatını derhal aşağı çekecektir. Zaten, dünyanın en fazla üreten 2. Ülkesi Hindistan stoklardan satış yapam kararı aldı bile. 11 Temmuz 2012 USDA raporunda 2012/13 sezonu için küresel buğday üretiminin 5.1 milyon ton azalacağı ve küresel dönem sonu stokların 3.3 milyon ton azalarak 182.4 milyon ton olması bekleniyor.

Teknik analiz:

Tamamen hava koşullarının yönlendirdiği tahıl piyasalarında teknik analiz yöntemlerinden ziyade risk yönetim taktikleri öne çıkarılmalıdır.


Aralık vadeli mısır fiyatının Cuma günü yüksek açılışı ardından gün sonu bir hayli düşük seviyede kapatması ‘key reversal’ denilen tepe görüldü mü? Sorusunu da beraberinde getirdi. Bu formasyonun doğru olup olmadığı önümüzdeki birkaç seans içinde netleşebilir. Ama kısa sürede aşırı yükseliş tahıl fiyatlarını 2010 tepe dirençlerine kadar taşıdı.

Arz yönlü problemin (hava koşulları) tayin edici olmasına rağmen Aralık vadeli mısır fiyatının 700-685 sent/Bu aralığına doğru kısa süreli bir gerileme satın almak için fırsat olabilir. Strateji olarak, Aralık vadeli mısır opsiyonları ile minumum riskli 700/750 ‘Bull Call Spread’ yapılabilir. Mısır fiyatının biraz gerilemesi halinde 750 açık pozisyonlu alım opsiyonu geri satın alınıp mısır fiyatının biraz yükselmesi halinde 800 kullanım fiyatı olan alım opsiyonu tekrar satılabilir.        

Altın

Geçen hafta bahsettiğim “daralan üçgen” formasyonu yaz rehaveti ve düşük işlem eşliğinde sakin bir hafta daha geçirdi.  Düşme riski azalmakla birlikte 1550-1530 dolar/ons savunma desteği gözlenirse, uzun vade satın almak için fırsat olarak düşünülmelidir. 1640 dolar/ons ilk direnç olarak görünüyor ama Merkez Bankalarının satın alma faaliyetlerinin artması halinde uzun süreli denge arayışı (daralan üçgen) yukarı yönde kırılıp 1800 hedefi gündeme gelecektir.