Advertisement

Geçen haftaya kıyasla biraz daha iyi görünen ekonomik veriler çerçevesinde küresel ekonomilerde git-gel’lerin artması üzerine Çin’de parasal genişlemeye katılarak sırasını savdı. 27 Eylül öncesinde birçok piyasanın sert şekilde gerilemesi endişeleri vardı ve düzeltme beklentileri yoğunlaşmıştı. Çin’in likidite sağlaması ve İspanya iyimserliği ile düzeltme beklentileri şimdilik yerini yatay seyre bırakmış görünüyor. ABD’de son veriler ekonominin bazı alanlarında iyileşme diğerlerinde statu-quo’nun devam ettiğini gösteriyor. Ağustos ayı dayanıklı tüketim malları şok edici %13.2 gerilerlen isdihdam ve konut sektöründe kıpırdanmalar ümit veriyor. 03 Ekim’de televizyonlarda başlayacak olan başkanlık açık oturum ve tartışmaları Obama lehine gelişirse piyasalarda satış baskısı artar.

Aşağıdaki tablo temel, teknik ve pozisyon analizleri penceresinden gereğinden fazla pahalı olan yada ucuz kalan bazı emtiaları sıralıyor.

-Pamuk

-ABD pamuk ihracatı azalıyor.
-Küresel üretim koşulları mükemmel.
-ABD, Çin ve AB’de süregelen zayıf büyüme perspektivi talep yönlü endişeleri besleyerek pamuk fiyatını daha düşürebilir.

Dış faktörlerin (dolar, endeksler vs.) olumsuz olması halinde satış baskısının en yoğun görüleceği aday ürünlerin başında pamuk geliyor. Rapor sonrası ABD pamuk ihracatının USDA tahminlerinin altında geliştiği açıklanıyor. Bir sonraki raporda küresel ekonomik büyüme endişelerinden kaynaklanan olumsuzluklar USDA’nın küresel pamuk arz/talep raporuna (WASDE) yansıyabilir. Dönem sonu stoklar zaten %76.5 ile rekor seviyede (260 günlük  üretmeden tüketim!), büyüme endişelerin devam etmesi ile bu rakam daha da artabilir.

Aralık vade pamuk kontratı ard arda birçok seans düştükden (%8) sonra nihayet hafta sonunda açık pozisyon kapatma (kar realizasyonu) ile biraz toparladı. Fakat gerileme sürecinde uzun pozisyon rakamları değişmezken kısa pozisyonların yüksek işlem hacmi ile birlikte artması (open interest) pamuk fiyatında olumsuzluğun ve satış baskısının devam ettiğini gösteriyor. Ayrıca, Aralık ve 2013 Mart vade farkı (spread) artması kısa dönem endişeleri pamuk fiyatına yansıtıyor (kısa vade satışlar daha fazla). ABD dolarının artması ve ihracatının azalması Avustralya, Brezilya gibi üretici ülkelerin rekabetini olumlu etkilemekle birlikte Çin talebinin azalması pamuk fiyatında yükselme (bullish) beklentileri arka plana itiyor.

-Strateji

1) Doğrudan vadeli kontratlar. Aralık vade ICE pamuk kontratı 72.87 sent/lbs. cıvarı açığa satılabilir. Hedef 65.50 , risk 74.42 (stop)
2) Opsiyonlar. 71.00 kullanım fiyatı olan aralık vade satım opsiyonu 1.85 sent/lbs cıvarı satın alınırsa,  hedef 550 tik (5.50 sent), risk 0.85 sent (stop) makul görünüyor.

-Altın (Comex)

Altın fiyatı 1800 psikolojik direnci ile flört ediyor ama kritik 1778 dolar üzerinde henüz kapanış yapamadı. Geçen hafta doların toparlamaya başlamasıve Borsalarda satış baskısı, altın fiyatında da satışları getirdi ve haftayı biraz değer kaybederek kapattı. Temel veriler son derece olumlu olmakla birlikte son iki haftanın hareketi altın fiyatının soluklanma (konsolidasyon) mı yoksa düzeltmenin başlangıcı mı? serüvenini öne çıkarıyor. Belki farklı dövizlerde altın seyri ip ucu verebilir (hafta boyunca altındaki gelişmeleri www.atesanaybars.com sitesinden açıklamaya çalışacağım).

İki grafiğe bakalım. Birincisi dolar endeksindeki majör para birimlerinin ortalamasıyla çizilen altın grafiği yada kabaca euro cinsinden altın fiyatını gösteren grafik. Haftalık grafik’de net olarak 1325 euro/ons direncini kırdıkdan sonra altın yükselmeye başladı. Son hafta biraz gerilemekle birlikte altının yükselmesi yönünde beklentisi yada pozisyonu olan yatırımcılar henüz hayal kırıklığı yaşamıyorlar. Altın yükselecek beklentisi devam ediyor şeklinde düşünüyorlar. Öte yanda, düzeltme yanlısı olan ve altın fiyatının düşük seviyelerden almayı bekleyenler için de durum farklı değil, henüz davranmadılar. Yani, altında alıcı ve satıcılar arasında belirli bir eğilim öne çıkmış değil. Aşağıdaki euro/ons grafiğinde düşme trendinin net olarak yukarı yönde kırıldığı 1325 euro/ons artık destek olarak davranacak ve altını daha düşük seviyede almak isteyen grup için fiyatın bu seviyeye gerilemesi satın alma fırsatı olarak görülebilir.

2.Grafik altın fiyatını Japon yen’i cinsinden gösteriyor. Bu grafik  (yen/ons) euro/ons (yada dolar/ons) grafiklerinde görüldüğü gibi henüz yukarı yönde direncini kıramadı. Toparlarsak; kısa vade için altın fiyatında teknik resim yükselme eğiliminin (bullish) devam ettiğini göstermekle birlikte sanıldığı gibi her taşın yerli yerinde oturtulduğu ideal bir yükselen (bullish) bir piyasa değil, doların yükselmesi satın alma iştahını azaltıyor. Öncesinde bir düzeltme olasılığı sürpriz olmayacak.