Advertisement

Geçen hafta piyasalarda ABD mali uçurum tartışmaları öne çıktı, öncesinde uzlaşma üzerine iyimser açıklamalar vardı ama hafta sonuna doğru iyimserlik azaldı ve altın dahil birçok piyasa olumsuz etkilendi. Bu hafta, Cuma günü açıklanacak tarım dışı isdihdam rakamlarına kadar mali uçurum ile ilgili manşet haberler oynaklığa sebep olabilir. ABD Kongre takvimine göre hala işbaşında olan kongre üyelerinin yeni seçilen üyelere devir teslim seansı (Lame Duck Session) 14 Aralık tarihinde yapılacak. Bu süreç içinde mali uçurum konusunda uzlaşma yapılabilirse (herhalde en geç yılsonuna kadar uzlaşırlar) bir rahatlama rallisi tetikleyebilir, ancak trader’ların her iki yönde oynaklığın artmasına karşı stratejiler tasarlamaları gereken bir haftaya başlıyoruz.

 

-S&P500 (CME)

.ABD ekonomisi iyileşiyor.

.Mali uçurum detaylarına girildikçe tarafların popülist politikaları sermaye piyasaları için olumsuz.

.Ancak, mali uçurum konusunda bir uzlaşmanın piyasalar için olumlu olması bir yana uzlaşmanın etkisiz olması bile yeterli.

Washington’da mali uçurum tartışmalarında detaylara girildikçe, sermaye piyasalarında hassasiyetin arttığını ve uzlaşmanın (ya da uzlaşamamanın) piyasalara oynaklık olarak yansısını geçen hafta gördük. Piyasalardaki bu oynaklık yatırımcıların hem vadeli hem opsiyon kontratlarının birarada kullanılmasının gerekli olduğu stratejiler için fırsat yaratıyor.

Gözlendiği gibi, zorlamalı da olsa, son aylarda ABD ekonomisinde iyileşme trendi devam ediyor. Kasım ayı tüketici güven endeksi 4.5 yılın zirvesinde, anemik, bir türlü toparlanamayan konut sektörü (Ekim ayı konut başlangıçları) son dört yılın zirvesinde. Ayrıca üçüncü çeyrek büyüme beklenti rakamları %2’den %2.7’ye yükseltildi. Ayrıca, ABD ekonomisinin 2/3’ünü oluşturan ve tatil sezonuyla birlikte artan tüketici harcamaları piyasalarda olumlu hava estiriyor. Bununla beraber, herşeyin yolunda olduğunu söylemek için erken. Yılsonuna kadar devam edecek mali uçurum tartışmalarının belirsizliği her an piyasalarda panik satışlara yol açabilir. Sermaye piyasaları ve özelinde ABD Borsa endeksleri uzlaşma olacağı konusunda iyimser olmakla birlikte ya olmazsa sorusuna karşı yatırımcılar farklı stratejiler yapabilir. Örneğin, yıl sonuna kadar yukarı eğilimli ama oldukça oynak (volatil) bir seyir için makul bir yaklaşım; Mart vadeli kontrat satın alınırken (uzun pozisyon) eş zamanlı iki adet satım opsiyonu (put) satın alınır. Bu pozisyon yukarı yönde sert hareket ile kazanç sağlarken, mali uçurum belirsizliğinin olumsuz etkisini sigorta edecektir. Bu stratejinin amacı, satım opsiyonlarından bir tanesi kısa dönem sigorta işlevi görürken diğeri yukarı yönlü (bullish) beklentisi olan endeksin gerilemesine karşı bir anlamda finansmanını sağlar.

Teknik analiz

Önceki e-Mini S&P yormımda tekrar yükselme trendi içine girme çabasının 1400 endeks puan altına sarkmasıyla (düzeltme rallisi) başarısızlıkla sonuçlandığını, negatif beklentileri değişmesi için 1420 puan üzerine çıkmasının gerektiğinden bahsetmiştim. Bu süreç devam ediyor. Bu hafta, 1410 üzerinde kapanış ile Aralık vade e-Mini S&P beklentileri pozitive dönüşüyor. Kasım ayı zirvesi 1423.40 üzerinde  işlem görmesi halinde Ocak ayının ortalarına kadar sürecek “Noel-Santa Claus” rallisini de ardına alarak 1500 hedefini gündeme getirebilir. Şimdilik, 16 Kasım dip seviyesinden bu yana %6 yükselmesi kısa dönemli göstergeleri aşırı pahalı bölgeye taşıdı. Dolayısıyla, 1370 seviyesine doğru yeniden bir çekilme satın alma fırsatı olarak görülebilir.

 

Strateji

Yukarıda temel ve teknik veriler çerçevesinde bir strateji tasarlamak gerekirse;
Aralık vade e-Mini S&P 1400 kullanım fiyatı olan iki kontrat (tanesi 14 puan yada 600 usd) satım opsiyonu satın alınır ve aynı zamanda Mart vadeli e-Mini S&P kontratı satın alınır. Endeksin düşmesi (1370 lere doğru) halinde satım opsiyonu 30 endeks puana yükselirse bir tanesi için kazanç realize edilebilir. Diğer satım opsiyonu vadeli kontratı sigorta etmek üzere tutulur. Mart vadeli e-Mini S&P kontratı 1480 endeks puana kadar tutulabilir. Strateji grafiği için Bkz. www.atesanaybars.com

-Altın (COMEX)

ABD’de mali uçurum konusunda anlaşmazlık (yada büyük bir hedge fonunun yanlışlıkla büyük miktarda satış yaptığı söylentisi) altın fiyatını beş aydan bu yana haftalık bazda en fazla değer kaybetmesine yol açtı. Endişeli altın yatırımcılar geçen hafta pozisyonlarını bir hayli boşaltarak, altın’ın fiyatını tekrar 1710 dolar seviyesine getirdiler. Bu süreçte kısa vadeli yükselme trendinde teknik anlamda bir hasar yapılmış olabilir. Mali uçurum endişeleri yatırımcıları şimdilik kenarda bekletmeye sebep olabilir. Ancak altın fiyatı için uzun süreli yükselme eğilimini bozacak “ne olabilir?” sorusuna neredeyse hiçbir sebep göremiyorum.

Neden? Gayet basit. Küresel Merkez Bankaları ve onların gaz pedalını döşemeye kadar hala basılı tutan alışılmadık ve tarihi ölçeklerdeki kolay para politikaları. 2013 yılına girerken kolay para politikası furyasına katılacak yeni Merkez Bankaları’da sahneye çıkabilir. Küresel Merkez Bankaları’nın böylesine kolay para politikası doğal olarak tümü ile döviz fiyatlarına güveni azaltırken altın gibi elle tutulabilir varlıkların değerini artırır. Dolayısı ile Merkez Bankaları’nın kolay para politikası (para basma alışkanlıklarının) sonucu olan devasa bilançolarını küçültmeye başlamadıkça altın fiyatında ciddi bir gerileme söz konusu olmaz. Yani, küresel para politikasında yeni bir “faiz oranlarında politika değişikliği” başlatılmadıkça, ki bu FED’den anladığımız kadarı ile birkaç yıl devam edebilir, Çin ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelerden fiziki talebi canlı tutacak ve önümüzdeki yıllar için altın fiyatlarında güçlü bir taban (destek) oluşturacaktır. Sonuç olarak altın trendinde yükselmeyi engelleyecek bir gelişme ufukta görülmüyor. Küresel Merkez Bankaları’nın likidite yarışında kararlarını değiştirmesi bir hayli zaman alacak, bu yüzden altın yatırımcılarının büyük resme odaklanması gerekir. Kısa vadeli spekülatif iniş çıkışlardan etkilenmemek gerekiyor. Piyasalar yükselir, düzeltir, bu hafta altın fiyatlarının gerilemesi uzun vadeli yükselen trendinde kısa vadeli bir düzeltme olarak düşünülmelidir.

Kısa vade bakılırsa; Geçen hafta “Yıl sonuna yaklaşırken yatırımcıların ilave riskler almasının zor olduğu ve sığ piyasa koşullarında altın fiyatının hızla yükseldiği düşünülürse, 1800 dolar öncesi kısa süreli ve cılız bir kar realizasyonu görmek şaşırtıcı olmaz” yorumum, özellikle 1760 ara direncinin geçilememesiyle tekrar 1700 seviyesine süzülmeye başladı. Maalesef geçen haftanın Almanya, Yunanistan iyimserliği ve doların zayıflaması bu hafta yerini mali uçurum endişelerine bıraktı. Manşet haberlerin öne çıkacağı bu hafta altın 1700- 1680 önemli direncine kadar sarkabilir, ama kısa süreli.