Advertisement

FED üyelerinin çelişkili salvoları devam ederken geçen hafta B.Bernanke’nin varlık alımına devam sinyali birçok emtia piyasalarında kısa pozisyonların azalıp satın alma faaliyetlerinin artmasına sebep oldu. FED’in varlık alımında yavaşlatma olası piyasalar için sınırlayıcı bir faktör olarak arka planda hissedilmesine rağmen ABD ekonomisindeki toparlanma faktörü giderek öne çıkıyor. Petrol fiyatında Nisan’daki dip seviyesinden bu yana 20 dolar/varil yükselmesi, jeopolitik kaygılar ötesinde artan tüketim beklentisi ve azalan stoklar ile ilgili olduğu ifade ediliyor. Herhalde, ABD ekonomisindeki verilerde biraz daha iyileşmenin petrol, altın, gümüş, platin, bakır, mısır, soya, kakao vs. gibi ürünlerde pozitif etki yaptığı son bir iki haftanın fiyat hareketlerinden görülüyor. FED’in varlık alımına devam etmesi ve ABD ekonomisindeki iyileşme momentumunun artması Çin ve Avrupa Birliği ekonomilerini de olumlu etkileyerek yılın ikinci yarısında emtia fiyatlarında istikrarlı bir yükseliş için zemin oluşturur.

Petrol (WTI)

ABD ekonomisinde iyileşme ve stokların aşırı azalması jeopolitik gerginlik ile birlikte WTI petrolünü 106.00 dolar/varil üzerine taşıdı. Stoklar açısından bakıldığında, hala 5 yıllık ortalama üzerinde seyretmesine rağmen EIA’nın geçen hafta 90 yıldan bu yana en fazla düşüş açıklaması (10 mio varil) önümüzdeki haftalarda bu trendin devam edeceği beklentisini besliyor ve petrol fiyatı yüksek seviyede destekliyor.

Elbette, Mısır’daki gerginlik petrol arzında lojistik endişeleri beraberinde getirmekle birlikte Suveyş kanalının kapatılması, (özellikle ABD donanmasının bölgede olması ile) mümkün görülmüyor. Petrol fiyatını destekleyen bir diğer gelişme ise FED’in varlık alımına devam edeceği ve bilanço sezonunun başlaması ile birlikte Alcoa, Wells Fargo, JPMorgan Chase gibi şirketlerin beklenti üzerinde bilanço açıklamalarının da etkili olduğu söylenebilir. Tüm bu olumlu gelişmeler WTI petrol piyasasını “backwardation”a taşıdı (vadeli fiyatlar spot fiyattan daha düşük).

Teknik olarak, dramatik yükseliş ardından kısa dönem göstergeler aşırı pahalı bölgeye yükseldi. Kar realizasyonu her an tetiklenebilir. Zira, 1-) Fonların net uzun pozisyonları bu yıl 100,000 kontrat artarak 2012 Mart ayındaki en yüksek seviyeye geldi. Sürdürülebilir seviye olarak zor!

2-) Sert çıkışın yorgunluk göstergesi olarak Nisan dibinden bu yana yükselen petrol fiyatı bir hayli dengesiz görünüyor. On üç gün süren üç küçük yükselme dalgasının sonuncusu oldukça taşkın ve RSI kısa dönem teknik göstergesini 2012’den bu yana en yüksek seviyeye taşıdı.

3-) Eylül vadeli Nymex petrolünde hafta içinde 106.60 dolar/varil’e tırmandıktan sonra “Key Reversal” denilen zirve dönüşü yüksek hacimli satışlar eşliğinde genel olarak trend dönüşüne işaret eder. Makro ekonomik iyimserliği ve arz yönlü dinamikleri aşan teknik resim uzun pozisyon taşıyanlar için tedbir öneriyor.

Altın (Comex)

Altın fiyatı iki hafta önce 1200 dolar altına sarktıktan sonra gözlenen toparlanma çabası 1180 dibi seviye geride kaldı mı? sorusunu da beraberinde getiriyor. Elbette güçlü dolar ve altın üretici madenlerin endişesi ile forward satışlar (hedge faaliyetleri) baskı unsuru olarak devam edebilir. Ama kısa dönem traderlar açısından satış eğiliminin aşırı olduğu, yeterince olgunlaştığı ve sona doğru yaklaşıldığı beklentileri de öne çıkıyor.

Nitekim, bu beklentinin altını dolduracak bazı gelişmeler de görülüyor. Öncelikle net bir anlam çıkarılması zor olmakla birlikte FED’in son açıklaması emtia fiyatlarını desteklemeye yönelikti. FED varlık alımına devam edecek. Ayrıca, türev ve spot piyasa uzlaşmazlığı devam ediyor. Spot piyasada gelişmekte olan ülke merkez bankalarının talebi ve satın alma faaliyetleri altında taban oluşumu sürecini destekliyor. Bir diğer destekleyici gelişme olarak da altın ödünç oranlarına bakılabilir. FED’in külçe bankaları ve altın madenlerine 1-aylık ödünç verme maliyeti 2008’den bu yana en yüksek seviyeye (% 0.3038) çıktı. Altın ödünç vermek yerine altın ödünç alma isteği forward piyasalarda altın fiyatını destekleyici bir unsur olarak algılanır.